Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.Γνωστή...
Περισσότερα
Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται από αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις,...
Περισσότερα
Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.Αν και είναι...
Περισσότερα
Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Σε όλες τις ασθένειες της αναπνευστικής οδού, η εισπνοή βαλσαμικών ατμών* είναι μια πραγματική θεραπεία. Θα τις συναντήσουμε μέχρι και...
Περισσότερα
Εισπνοή βαλσαμικών ατμών.

Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.

Γνωστή και με την ονομασία αντράκλα, η γλυστρίδα είναι ένα ετήσιο πολύκλαδο φυτό με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς, ωοειδή φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια που εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι.

Αν και πολλοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν τη γλυστρίδα ως στον κήπο, πρόκειται για ένα νόστιμο χορταρικό που δίνει μια πικάντικη και αλμυρή γεύση στις σαλάτες μας.

Επιπλέον, η γλυστρίδα έχει σημαντική διατροφική αξία, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς επίσης σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Η κατανάλωση της γλυστρίδας έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθώς συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κι αν η γλυστρίδα δε φυτρώνει μόνη στον λαχανόκηπο μας, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρο και να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και τη καλλιέργεια της γλυστρίδας για να την απολαμβάνουμε σε σαλάτες και φαγητά μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλυστρίδας (Portulaca oleracea) με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το σχήμα των φύλλων και την ανάπτυξη τους.

Επιλέγουμε πλατύφυλλες ποικιλίες γλυστρίδας για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς διαθέτουν πιο μαλακούς και τρυφερούς βλαστούς, κατάλληλους για τις σαλάτες και τα φαγητά μας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα καλλωπιστικό φυτό, η γνωστή μας (portulaca grandiflora) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γλυστρίδα, ιδανικό ή φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Η γλυστρίδα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος ενώ είναι ευαίσθητη στη παγωνιά του χειμώνα.

Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, η γλυστρίδα έχει πλουσιότερη βλάστηση σε αφράτα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της γλυστρίδας με σπόρο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι την περίοδο Απριλίου-Μάϊου όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.

Πριν τη φύτευση της γλυστρίδας στον κήπο μας, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα και για να έχει μεγαλύτερη απόδοση η καλλιέργεια.

Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού, δηλαδή ίσα να καλυφθεί ο σπόρος με τις να είναι περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Για να φυτέψουμε τη γλυστρίδα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στη βεράντα, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό.

Προμηθευόμαστε ειδικό για λαχανικά για να γεμίσουμε τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τη γλυστρίδα φροντίζοντας να τοποθετήσουμε στη βάση της γλάστρας μία λεπτή στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.

H γλυστρίδα έχει μικρές απαιτήσεις σε όταν φυτρώνει στον κήπο. Ωστόσο, όταν την καλλιεργούμε θέλει αρκετό νερό για να μας δώσει πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανάπτυξη.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Τα φυτά γλυστρίδας που φυτρώνουν στον κήπο μας μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς λίπασμα, αν και η προσθήκη θρεπτικών συστατικών θα δώσει πλουσιότερη βλάστηση και μεγαλύτερα φύλλα.

Εκτός από την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά τη φύτευση, προσθέτουμε στα φυτά γλυστρίδας βιολογικό  20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα και επαναλαμβάνουμε ξανά μετά από ένα μήνα.

Η καλλιέργεια της γλυστρίδας δεν χρειάζεται κάποια προληπτική φροντίδα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Σε περίπτωση ασθενειών που προκαλούν κιτρίνισμα ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα της γλυστρίδας, ψεκάζουμε με βιολογικό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της γλυστρίδας είναι με σπόρο που μπορούμε να συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, η γλυστρίδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, κόβοντας ένα τμήμα βλαστού που δεν έχει άνθη και φυτεύοντας το σε γλαστράκι που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

Τέλος, μπορούμε να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλυστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Η συγκομιδή των τρυφερών βλαστών της γλυστρίδας ξεκινά συνήθως 1,5-2 μήνες μετά την σπορά της στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Κατά τη συγκομιδή μπορούμε να ξεριζώσουμε το φυτό της γλυστρίδας ή να κόβουμε σταδιακά βλαστούς, πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του φυτού για να μην σκληρύνουν οι βλαστοί.

Σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας, τα φυτά της γλυστρίδας αποκτούν πιο έντονη και πικάντικη γεύση.

About admin

Check Also

Δουράντα: Το λουλούδι του ουρανού με τα κρεμαστά άνθη

Η δουράντα είναι ένα τροπικό φυτό με μαγευτικά μωβ μπλε λουλούδια που κρέμονται προς τα …

Γείωση-–-5-βήματα-για-να-σταματήσουμε-άμεσα-αγχωτικές-και-καταθλιπτικές-σκέψεις

Γείωση – 5 βήματα για να σταματήσουμε άμεσα αγχωτικές και καταθλιπτικές σκέψεις

Όταν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα μας κατακλύζουν και το κεφάλι μας στροβιλίζεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.