Πέμπτη , 1 Ιουνίου 2023
Breaking News

Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400 τετραγωνικά κηπο

Advertisement Ζούμε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολους καιρούς και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει το μέλλον. Με την σημερινή κρίση...
Περισσότερα
Πλήρης διατροφική επάρκεια σε 400  τετραγωνικά κηπο

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλιστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου και φυτικού γάλακτος με την προσθήκη μελιού! Κάθε χρόνο, ο ενθουσιασμός μου για τη συγκομιδή της ρίζας...
Περισσότερα
Ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστο και άκρως θεραπευτικό ρόφημα αγριοράδικου!

Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.Γνωστή και με την ονομασία...
Περισσότερα
Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα νεαρά της φύλλα μπορούν να μαγειρευτούν παρόμοια με τα χόρτα των...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι η μπάμια είναι φρούτο και πως τα φύλλα της…

Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο, πιπεριές – είναι λαχανικά ή φρούτα; Και η μπάμια; Για να δούμε: ντομάτα – η κυρία με...
Περισσότερα
Φρούτα που όλοι λανθασμένα, πιστεύουμε ότι είναι λαχανικά

Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης, ένας ζωμός φυσικά επουλωτικός, καταπραϋντικός και ανακουφιστικός που προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, στις ανάγκες του καθενός από εμάς,...
Περισσότερα
Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια. Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε σουλφίδια, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο; Το θείο είναι...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

… τα κουκιά/Vicia faba L** είναι πλούσια σε μια ουσία που ονομάζεται L-dopa**, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου...
Περισσότερα
Γνωρίζετε ότι τα κουκιά…

Γλυστρίδα ή αντράκλα: ένα ζιζάνιο που τρώγεται σαλάτα

Η γλυστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου.

Γνωστή και με την ονομασία αντράκλα, η γλυστρίδα είναι ένα ετήσιο πολύκλαδο φυτό με χαρακτηριστικούς λείους και σαρκώδεις βλαστούς, ωοειδή φύλλα και μικρά κίτρινα λουλούδια που εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι.

Αν και πολλοί καλλιεργητές αντιμετωπίζουν τη γλυστρίδα ως στον κήπο, πρόκειται για ένα νόστιμο χορταρικό που δίνει μια πικάντικη και αλμυρή γεύση στις σαλάτες μας.

Επιπλέον, η γλυστρίδα έχει σημαντική διατροφική αξία, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, καθώς επίσης σε θρεπτικά στοιχεία καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Η κατανάλωση της γλυστρίδας έχει σημαντικά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, καθώς συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κι αν η γλυστρίδα δε φυτρώνει μόνη στον λαχανόκηπο μας, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρο και να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την φύτευση και τη καλλιέργεια της γλυστρίδας για να την απολαμβάνουμε σε σαλάτες και φαγητά μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γλυστρίδας (Portulaca oleracea) με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το σχήμα των φύλλων και την ανάπτυξη τους.

Επιλέγουμε πλατύφυλλες ποικιλίες γλυστρίδας για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς διαθέτουν πιο μαλακούς και τρυφερούς βλαστούς, κατάλληλους για τις σαλάτες και τα φαγητά μας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και ένα καλλωπιστικό φυτό, η γνωστή μας (portulaca grandiflora) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη γλυστρίδα, ιδανικό ή φύτευση σε κρεμαστές γλάστρες στο μπαλκόνι.

Η γλυστρίδα αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες για να έχει καλή ανάπτυξη φυλλώματος ενώ είναι ευαίσθητη στη παγωνιά του χειμώνα.

Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, η γλυστρίδα έχει πλουσιότερη βλάστηση σε αφράτα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της γλυστρίδας με σπόρο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι την περίοδο Απριλίου-Μάϊου όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.

Πριν τη φύτευση της γλυστρίδας στον κήπο μας, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα και για να έχει μεγαλύτερη απόδοση η καλλιέργεια.

Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού, δηλαδή ίσα να καλυφθεί ο σπόρος με τις να είναι περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Για να φυτέψουμε τη γλυστρίδα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στη βεράντα, επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό.

Προμηθευόμαστε ειδικό για λαχανικά για να γεμίσουμε τη γλάστρα που θα φυτέψουμε τη γλυστρίδα φροντίζοντας να τοποθετήσουμε στη βάση της γλάστρας μία λεπτή στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.

H γλυστρίδα έχει μικρές απαιτήσεις σε όταν φυτρώνει στον κήπο. Ωστόσο, όταν την καλλιεργούμε θέλει αρκετό νερό για να μας δώσει πλούσιο φύλλωμα και έντονη ανάπτυξη.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Τα φυτά γλυστρίδας που φυτρώνουν στον κήπο μας μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς λίπασμα, αν και η προσθήκη θρεπτικών συστατικών θα δώσει πλουσιότερη βλάστηση και μεγαλύτερα φύλλα.

Εκτός από την προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά τη φύτευση, προσθέτουμε στα φυτά γλυστρίδας βιολογικό  20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα και επαναλαμβάνουμε ξανά μετά από ένα μήνα.

Η καλλιέργεια της γλυστρίδας δεν χρειάζεται κάποια προληπτική φροντίδα, καθώς είναι αρκετά ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Σε περίπτωση ασθενειών που προκαλούν κιτρίνισμα ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα της γλυστρίδας, ψεκάζουμε με βιολογικό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού της γλυστρίδας είναι με σπόρο που μπορούμε να συλλέξουμε από το χωράφι ή θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Επίσης, η γλυστρίδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, κόβοντας ένα τμήμα βλαστού που δεν έχει άνθη και φυτεύοντας το σε γλαστράκι που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

Τέλος, μπορούμε να ξεριζώσουμε κάποιο φυτό γλυστρίδας μαζί με μπάλα χώματος και να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Η συγκομιδή των τρυφερών βλαστών της γλυστρίδας ξεκινά συνήθως 1,5-2 μήνες μετά την σπορά της στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.

Κατά τη συγκομιδή μπορούμε να ξεριζώσουμε το φυτό της γλυστρίδας ή να κόβουμε σταδιακά βλαστούς, πριν ξεκινήσει η ανθοφορία του φυτού για να μην σκληρύνουν οι βλαστοί.

Σε ξηροθερμικές συνθήκες καλλιέργειας, τα φυτά της γλυστρίδας αποκτούν πιο έντονη και πικάντικη γεύση.

About admin

Check Also

Ζωμός-αποτοξίνωσης-με-κρεμμύδια,-κουρμούμι,-καρότα,-τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης με κρεμμύδια, κουρμούμι, καρότα, τζίντζερ

Ζωμός αποτοξίνωσης, ένας ζωμός φυσικά επουλωτικός, καταπραϋντικός και ανακουφιστικός που προσαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό, στις …

Γνωρίζετε-ότι-τα-φρέσκα-κρεμμυδάκια…

Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια…

Φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια. Γνωρίζετε ότι τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πλούσια σε σουλφίδια, χημικές ουσίες που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.