Δευτέρα , 18 Αυγούστου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Γλυκό σύκο και συκομαίδες

Συνταγή ώριμο γλυκό σύκουΠαρασκευή γλυκού σύκου
Βράζουμε τα φρέσκα σύκα μας σε δυνατή φωτιά περίπου ενα τέταρτο της ώρας. Μετά από 24 ώρες επαναλαμβάνουμε το βράσιμο, σε δυνατή φωτιά πάντα (για να πάρουν ωραίο κόκκινο χρώμα). Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό ρίχνουμε λεμόνι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε 2 βανίλιες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.Συνταγές για συκομαίδες1η συνταγή από Άγγελο Ανδρεάδη
Αφού αποξηράνω τα σύκα, επειδή είναι σαν πετσί, τα βάζω μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
Τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω στο μπλέντερ ώστε να γίνουν ένας πολτός. Επειδή συνεχίζει να είναι πολύ σφιχτός ο πολτός βάζω μέσα πετιμέζι ή μέλι τόσο ώστε να μαλακώσει και να γίνει πιο εύπλαστο το μίγμα. Μετά μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς. Τελικά πλάθουμε το μίγμα σε σχήμα μπιφτεκιού. Εγώ το πλάθω σε σχήμα μπάρας. Αν θέλετε καβουρδίζετε ελαφρά σουσάμι και τα πασπαλίζετε σε όλες τις πλευρές. Κατόπιν τα βάζετε στο φούρνο περίπου στους 60 βαθμούς για να φύγει όση υγρασία υπάρχει από το ζεμάτισμα των σύκων. Είναι έτοιμες όταν γίνουν σαν πετσί. Τις αφήνετε σε κάποιο σημείο του σπιτιού που δεν έχει υγρασία. Μετά τις αποθηκεύετε.2η συνταγή από Καίτη Τραγγανίδα
Αποξηραίνουμε τα σύκα λίγο περισσότερο από το κανονικό.
Στύβουμε σταφύλια για να πάρουμε μούστο και με αυτόν φτιάχνουμε μεσοπετίμεζο.
Μέσα σε αυτό ρίχνουμε ψιλοκομμένα σε μέγεθος φουντουκιού, τα ξερά σύκα. Τα αφήνουμε έως να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο, τρεις ή και περισσότερες μέρες. Φροντίζουμε να τα ανακατεύουμε (όποτε το θυμόμαστε).
Όταν μαλακώσουν, στραγγίζουμε όσο υγρό έχει περισσέψει (αν έχει περισσέψει). Στο σκεύος που έχουμε τα σύκα προσθέτουμε, μαραθόσπορο, ψιλοκομμένο αμύγδαλο, σουσάμι (ελαφρά καβουρντισμένα και τα δύο), καρύδια και χοντροκομμένους κόκκους μαύρου πιπεριού.Αφήνουμε το μείγμα για περίπου μια μέρα, ανακατεύοντάς το μερικές φορές (αυτό καλά είναι να το θυμόμαστε).
Παίρνουμε φύλλα από καρυδιά (αυτά προτιμώ για το άρωμά τους) ή συκιάς ή κληματόφυλλα. Τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια, τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα και διπλώνουμε να σκεπαστούν, δένοντας όλο το «δέμα» με σπάγγο, ακτινωτά.
Τα αφήνουμε στο ήλιο (σκεπασμένα με τούλι) για 1 μέρα να εξατμιστεί η περίσσεια υγρασία και τα αποθηκεύουμε. Χρονοβόρο μεν, απίστευτη γεύση δε!!!!

About admin

Check Also

Φτιάχνω μερέντα

Υλικά για σπιτική μερέντα 2 μέρη ταχίνι μαύρο 1 μέρος μέλι Χαρουπάλευρο (όσο πάρει) Λίγα …

Συνταγή: Τραχανάς γλυκό

Γλυκό: Τραχανόπιτα με σιρόπιΥλικά για το φύλλο: 750 γραμ. αλεύρι 1 ποτήρι του κρασιού λάδι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.