Τρίτη , 9 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Αντιμετώπιση για το βακτηριακό κάψιμο σε αχλαδιές και μηλιές

Αν τα φύλλα της αχλαδιάς αρχίζουν να καφετιάζουν, να εμφανίζουν μαυρίσματα και να έχουν μία όψη σαν καμένα, τότε είναι πιθανό τα δέντρα μας να έχουν προσβληθεί από το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών.

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν κάθε χρόνο την , την και την καλλιέργεια της κυδωνιάς.

To βακτηριακό κάψιμο προκαλείται από το βακτήριο ερβίνια (Erwinia amylovora) και θεωρείται πολύ καταστρεπτική ασθένεια.

Ειδικά στις αχλαδιές, όπως και , μπορεί σε λίγους μήνες να ξεράνει μεγάλο αριθμό δέντρων που βρίσκονται σε παραγωγική φάση.

Το βακτηριακό κάψιμο προκαλεί σημαντικά προβλήματα τόσο στις επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς, μηλιάς και κυδωνιάς, όσο και σε μεμονωμένα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του βακτηριακού καψίματος στα δέντρα της αχλαδιάς, ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας, και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε για να περιορίσουμε της ζημιές και να σώσουμε τα δέντρα μας.

Το βακτηριακό κάψιμο δημιουργεί χαρακτηριστικά συμπτώματα με μαύρισμα των φύλλων, των βλαστών και των ανθέων της αχλαδιάς που μοιάζουν σαν να έχουν περάσει από φωτιά.

Η προσβολή της αχλαδιά αρχίζει συνήθως την άνοιξη από τα άνθη που παίρνουν ένα πράσινο χρώμα που σταδιακά μαυρίζουν, και ξεραίνονται.

Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, η προσβολή επεκτείνεται σε φύλλα και βλαστούς της αχλαδιάς, τα οποία μαραίνονται και ξεραίνονται. Τα ξερά φύλα και άνθη παραμένουν στα δέντρα την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί ακόμα και σε κλαδιά, ακόμα και στο κορμό όπου εμφανιζονται έλκη πανω στο κορμό.

Σε συνθήκες υγρού και ζεστού καιρού, την περιοδο του καλοκαιριού, μπορεί να εμφανιστεί στα προσβαβλημένα φύλλα, άνθη και κλαδιά της, χαρακτηριστική κόλλα με τη μορφή σταγόνων κεχριμπαρένιου ή κρεμ χρώματος, η οποία ονομάζεται βακτηριακή εξίδρωση.

Το βακτηριακό κάψιμο μπορεί να προσβάλλει ακόμα και τους καρπούς της αχλαδιάς. Οι προσβεβλημένοι καρποί αρχικά εμφανίζουν ένα ξερό σάπισμα που καλύπτεται από τις χαρακτηριστικές σταγόνες κόλλα της βακτηριακής εξίδρωσης και σταδιακά συρρικνώνονται παραμένοντας πάνω στο δέντρο της αχλαδιάς.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας του βακτηριακού κάψιμου ευνοείται σε θερμοκρασίες 18-30°C και αυξημένη σχετική υγρασία ειδικά όταν επικρατεί βροχερός υγρός καιρός.

Τα σχηματιζόμενα νέα μολύσματα μεταφέρονται στα άνθη της αχλαδιάς με τη βροχή αλλά και με τα έντομα επικονίασης, τις μέλισσες.

Η μετάδοση της ασθένειας σε αμόλυντες περιοχές γίνεται κυρίως με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή νεαρά καρποφόρα δέντρα που προέρχονται από φυτώρια που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Για την αντιμετώπιση του βακτηριακού κάψιμου σε αχλαδιές, μηλιές και κυδωνιές με οικολογικό τρόπο, θα απαιτηθεί ένας συνδυασμός μέτρων που αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε την καλλιέργεια μας το βακτηριακό κάψιμο είναι η επιλογή και φύτευση ανθεκτικών ποικιλιών αχλαδιάς και μηλιάς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ποικιλίες αχλαδιάς Κρυστάλλι, Kieffer και Moonglow καθώς και τις ποικιλίες μηλιάς Delicious, Golden Delicious, Starkimson και Starking Delicious ως σχετικά ανθεκτικές στο βακτηριακό κάψιμο.

Εξαιρετικά ευαίσθητη στο βακτηριακό κάψιμο είναι η ποικιλία αχλαδιάς Κοντούλα, η ποικιλία μηλιάς Pink Lady και όλες οι ποικιλίες κυδωνιάς.

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, ελέγχουμε τις αχλαδιές κάθε βδομάδα και απομακρύνουμε όλα τους προσβεβλημένους βλαστούς και κλαδιά μαζί με υγιές τμήμα των βλαστών μήκους 20 εκατοστών.

Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας σε διάλυμα χλωρίνης ανακατεύοντας 2 κουταλιές σε ένα λίτρο νερό.

Επίσης, είναι σημαντικό την περίοδο του χειμώνα,, να απομακρύνονται προσβολές (έλκη) που σχηματίζονται σε χοντρά κλαδιά και στον κορμό και στη συνέχεια να αλείφονται με πυκνό διάλυμα που περιέχει 3,5% βορδιγάλειο πολτό και 3,5% ασβέστη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις που έχουμε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αχλαδιάς, θα πρέπει να ξεριζώνονται και στη συνέχεια να καίγονται για να περιορίσουμε τα μολύσματα.

Ο έγκαιρος ψεκασμός με υγρό χαλκό κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας είναι αρκετά αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της προσβολής των ανθών από το βακτηριακό κάψιμο καθώς και για την επέκταση της ασθένειας το καλοκαίρι.

Εκτελούμε τρεις ψεκασμούς με υγρό χαλκό στις αχλαδιές κατά την περίοδο ανθοφορίας ανά 5 ημέρες αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε από τα σκευάσματα χαλκού, τον βορδιγάλειο πολτό και το θειικό χαλκό που μπορεί να είναι τοξικοί σε ορισμένες ποικιλίες αχλαδιάς.

Η πρώτη προσβολή από βακτηριακό κάψιμο σε αχλαδιές στον ελληνικό χώρο εμφανίστηκε μόλις το 1984 στην περιοχή της Αρκαδίας, ενώ την άνοιξη του 1987 παρατηρήθηκε μία σοβαρή επιδημία βακτηριακού καψίματος σε φυτώρια αχλαδιάς, μηλιάς και κυδωνιάς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

About admin

Check Also

Εναλλασσόμενη-αναπνοή-από-τα-ρουθούνια

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το …

όταν-με-ρώτησαν-–-και-τι-κάνουμε-ντίνα-όταν-δεν-αισθανόμαστε-καλά;

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.