Κυριακή , 22 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του αρωματικό, νόστιμο, απολαυστικό, εύγευστο και υγιεινό!!! Και ίσως με ρωτήσετε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ γαστρονομικών βοτάνων και μπαχαρικών – θα έλεγα όχι μεγάλη όσον αφορά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αλλά αρκετά μεγάλη στη γεύση και στον τύπο! Τα βότανα είναι το φυλλώδες μέρος ενός φυτού, ενώ τα μπαχαρικά μπορούν να προέρχονται σχεδόν από οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού, από τις ρίζες, από τους μίσχους, από τα άνθη, από τα φύλα ή  από τα άνθη και τα φύλλα  Και ναι, τα βότανα και τα μπαχαρικά εκτιμώνται ευρέως εδώ και αιώνες και για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, η δε σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει αυτές τις ιδιότητες και δράσεις! Έτσι λοιπόν, επειδή θέλω όλα μας τα γεύματα να είναι εξαίσια, τα βότανα και τα μπαχαρικά μου κατέχουν την πρωτοκαθεδρία! Παρά τον ελάχιστο χώρο που απαιτούν τα περισσότερα βότανα και μπαχάρια η ποσότητα φρεσκάδας και γεύσης που φέρνουν στην κουζίνα μου είναι απαράμιλλη. Τα βότανα προσθέτουν βάθος και πολυπλοκότητα σε όλα μου τα πιάτα.  Από το να φωτίσουν μια φρέσκια σαλάτα μέχρι να προσθέσουν γήινη γεύση σε ένα πλούσιο χειμωνιάτικο γεύμα και ναι “γνωστό τοις πάσι” που δουλεύουν στις κουζίνες πως όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα βότανα και τα μπαχάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός αξέχαστου γεύματος. Εγώ προτιμώ εξ ίσου τα φρέσκα βότανα με τα αποξηραμένα για τα μαγειρεύματά μου, αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα στη χρήση αποξηραμένων βοτάνων.  Ενώ τα φρέσκα βότανα έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής, τα αποξηραμένα βότανα μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση τους για έως και έξι μήνες όταν τα αποθηκεύω σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου σε κάποιο από τα κατάλληλα ντουλάπια της κουζίνας μου! Κάποια από τα αποξηραμένα βότανα τα χρησιμοποιώ συνήθως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μαγειρέματος, καθώς η θερμότητα και η έκθεση στην υγρασία αναδεικνύει τα αρώματά τους, όπως τη δάφνη,  τα φρέσκα τα προσθέτω προς το τέλος της διαδικασίας του μαγειρέματος ή ως γαρνιτούρα κατά το σερβίρισμα! Τα αποξηραμένα βότανα περιέχουν συμπυκνωμένη ποσότητα γεύσης, για αυτό χρησιμοποιώ πολύ μικρότερη ποσότητα, σε σχέση με ένα φρέσκο βότανο.  Κατά κανόνα, κάθε κουταλιά της σούπας φρέσκο βότανο αντιστοιχεί με 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα και το αντίστροφο! …και κάποιες επισημάνσεις μου -. δεν χρησιμοποιούμε υπερβολικά πολλά βότανα σε ένα πιάτο.  -. ένα βότανο με έντονο άρωμα μόνο του ή σε συνδυασμό με ένα ή δύο – το πολύ- πιο ήπια βότανα αναδεικνύεται τόσο το βότανο όσο και το φαγητό.  -. σε συνταγές που απαιτούν αποξηραμένα βότανα, αντικαθιστούμε 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα βότανα με ¾ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia – botanologia.gr

The post όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα… appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Μαϊντανός-και-πως-ετοιμάζω-ένα-γρήγορο-και-αναζωογονητικό-φυσικό-ρόφημα

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του …

Επίφυση-ή-τρίτο-μάτι,-η “έδρα-της-ψυχής”-σύμφωνα-με-τον-rene-descartes.

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.