Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Το ωίδιο είναι μια κοινή ασθένεια στον κήπο μας που αναπτύσσει όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20-30 βαθμούς και υπάρχει σχετική υγρασία ή όταν καταβρέχουμε τα φύλλα τους. Πρόκειται για έναν μύκητα που σπάνια σκοτώνει τα φυτά, μπορεί ωστόσο να τα εξασθενήσει και να μειώσει σημαντικά την απόδοσή τους. Από τα κηπευτικά αυτά που “υποφέρουν” περισσότερο είναι τα κολοκυθοειδή, αλλά και από τα καλλωπιστικά, τα τριαντάφυλλα.
Συνήθως χρησιμοποιούμε θειάφι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όμως υπάρχει περιορισμός στις θερμοκρασίες, αφού πάνω από τους 30 βαθμούς καίει τα φύλλα και κάτω από τους 20 δεν δουλεύει καλά. Ένα άλλο εργαλείο είναι η σόδα του φαγητού, που όμως και αυτό έχει περιορισμό σε ότι έχει να κάνει με τις ανώτατες θερμοκρασίες.Πρόσφατα ήρθε το γάλα να προστεθεί στα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του ωιδίου. Ψεκάζοντας με ένα διάλυμα γάλακτος έως 30% δεν επιτρέπουμε την εγκατάσταση του στα φυτά μας. Το πρόβλημα είναι ότι και αυτό, όπως όλα τα βιολογικά μέσα, λειτουργεί προληπτικά κι όχι θεραπευτικά. Δηλαδή, πρέπει να ψεκάζουμε κάθε 7 με 10 μέρες, μέχρι τα μέσα του Ιούνη.Ψεκάζουμε και τις δύο πλευρές του φύλλου πάρα πολύ καλά, μέχρι να αρχίσει να στάζει, αργά το απόγευμα.
Ο λόγος για τον οποίο το γάλα είναι τόσο αποτελεσματικό είναι ότι περιέχει γαλακτοφερρίνη, που είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο, ενώ το φωσφορικό κάλιο που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών για την αντίστασή τους στους μύκητες.Επίσης το γάλα, βοηθάει για να αντιμετωπίσουμε την μαύρη κηλίδα της τριανταφυλλιάς, που προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο ψεκασμός με αραιωμένο γάλα.Δοσολογία
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποια αραίωση του γάλακτος στο νερό είναι η καλύτερη. Και ξεκινάνε με αραιό γάλα 10% και 90% νερό, για να φτάσουν έως 40% γάλα και 60% νερό. Η δική μου εμπειρία, λέει ότι το γάλα δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%, γιατί τότε έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με καλύτερο το 20%. Δεν έχει σημασία αν το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι αποβουτυρωμένο ή πλήρες, επειδή είναι η πρωτεΐνη το ζητούμενο κι όχι το λίπος.Το Γάλα ως ΑπολυμαντικόΠέρα από τα παραπάνω, το γάλα είναι και απολυμαντικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε – αντί του χλωρίου ή του οινοπνεύματος – για να απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στον κήπο ή το θερμοκήπιο μας.Το γάλα ως πηγή ασβεστίουΩς γνωστόν το γάλα είναι πηγή ασβεστίου, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα φυτά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια που είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο από το ακανόνιστο ποτίσμα. Χρησιμοποιήστε το αραιωμένο (30% γάλα και 70% νερό) για να ποτίσετε τα φυτά σας ή να ψεκάσετε το φύλλωμα. Να έχουμε υπ όψη μας ότι ο διαφυλλικός ψεκασμός έχει άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα από ότι το πότισμα, σε όλες τις περιπτώσεις.Το γάλα σαν βελτιωτικό του εδάφουςΑυτή είναι μια αρχαία πρακτική για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και πάλι στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα των Bridgett Jamison Hilshey και Sid Bosworth, του Πανεπιστημίου του Vermont, οι βοσκότοποι που ψεκάστηκαν με σπρέι γάλακτος είχαν πολύ καλύτερη απόδοση, απαλλαγμένοι από ασθένειες, ακόμη και από την παρουσία εποχιακών παθογόνων και καταστροφικών εντόμων. Επίσης η εφαρμογή του γάλακτος ενίσχυσε την ικανότητα του εδάφους να απορροφά αέρα και νερό.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.