Πέμπτη , 13 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Αναλυτικός Οδηγός Γνωρίζατε ότι το σκόρδο μέλι λεμόνι αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδυασμούς της φύσης; Έρευνες έχουν δείξει...
Περισσότερα
Πώς να Φτιάξετε Φυσικό Αντιβιοτικό με Σκόρδο, Μέλι και Λεμόνι

Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

…κάθε αναπαράσταση μιας κίνησης αφυπνίζει σε κάποιο βαθμό, την πραγματική κίνηση… Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο...
Περισσότερα
Το μυαλό μας πάνω από την ύλη – ο εγκέφαλός μας έχει τη δύναμη να μας κάνει σωματικά πιο δυνατούς!

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Το ωίδιο είναι μια κοινή ασθένεια στον κήπο μας που αναπτύσσει όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20-30 βαθμούς και υπάρχει σχετική υγρασία ή όταν καταβρέχουμε τα φύλλα τους. Πρόκειται για έναν μύκητα που σπάνια σκοτώνει τα φυτά, μπορεί ωστόσο να τα εξασθενήσει και να μειώσει σημαντικά την απόδοσή τους. Από τα κηπευτικά αυτά που “υποφέρουν” περισσότερο είναι τα κολοκυθοειδή, αλλά και από τα καλλωπιστικά, τα τριαντάφυλλα.
Συνήθως χρησιμοποιούμε θειάφι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όμως υπάρχει περιορισμός στις θερμοκρασίες, αφού πάνω από τους 30 βαθμούς καίει τα φύλλα και κάτω από τους 20 δεν δουλεύει καλά. Ένα άλλο εργαλείο είναι η σόδα του φαγητού, που όμως και αυτό έχει περιορισμό σε ότι έχει να κάνει με τις ανώτατες θερμοκρασίες.Πρόσφατα ήρθε το γάλα να προστεθεί στα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του ωιδίου. Ψεκάζοντας με ένα διάλυμα γάλακτος έως 30% δεν επιτρέπουμε την εγκατάσταση του στα φυτά μας. Το πρόβλημα είναι ότι και αυτό, όπως όλα τα βιολογικά μέσα, λειτουργεί προληπτικά κι όχι θεραπευτικά. Δηλαδή, πρέπει να ψεκάζουμε κάθε 7 με 10 μέρες, μέχρι τα μέσα του Ιούνη.Ψεκάζουμε και τις δύο πλευρές του φύλλου πάρα πολύ καλά, μέχρι να αρχίσει να στάζει, αργά το απόγευμα.
Ο λόγος για τον οποίο το γάλα είναι τόσο αποτελεσματικό είναι ότι περιέχει γαλακτοφερρίνη, που είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο, ενώ το φωσφορικό κάλιο που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών για την αντίστασή τους στους μύκητες.Επίσης το γάλα, βοηθάει για να αντιμετωπίσουμε την μαύρη κηλίδα της τριανταφυλλιάς, που προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο ψεκασμός με αραιωμένο γάλα.Δοσολογία
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποια αραίωση του γάλακτος στο νερό είναι η καλύτερη. Και ξεκινάνε με αραιό γάλα 10% και 90% νερό, για να φτάσουν έως 40% γάλα και 60% νερό. Η δική μου εμπειρία, λέει ότι το γάλα δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%, γιατί τότε έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με καλύτερο το 20%. Δεν έχει σημασία αν το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι αποβουτυρωμένο ή πλήρες, επειδή είναι η πρωτεΐνη το ζητούμενο κι όχι το λίπος.Το Γάλα ως ΑπολυμαντικόΠέρα από τα παραπάνω, το γάλα είναι και απολυμαντικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε – αντί του χλωρίου ή του οινοπνεύματος – για να απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στον κήπο ή το θερμοκήπιο μας.Το γάλα ως πηγή ασβεστίουΩς γνωστόν το γάλα είναι πηγή ασβεστίου, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα φυτά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια που είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο από το ακανόνιστο ποτίσμα. Χρησιμοποιήστε το αραιωμένο (30% γάλα και 70% νερό) για να ποτίσετε τα φυτά σας ή να ψεκάσετε το φύλλωμα. Να έχουμε υπ όψη μας ότι ο διαφυλλικός ψεκασμός έχει άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα από ότι το πότισμα, σε όλες τις περιπτώσεις.Το γάλα σαν βελτιωτικό του εδάφουςΑυτή είναι μια αρχαία πρακτική για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και πάλι στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα των Bridgett Jamison Hilshey και Sid Bosworth, του Πανεπιστημίου του Vermont, οι βοσκότοποι που ψεκάστηκαν με σπρέι γάλακτος είχαν πολύ καλύτερη απόδοση, απαλλαγμένοι από ασθένειες, ακόμη και από την παρουσία εποχιακών παθογόνων και καταστροφικών εντόμων. Επίσης η εφαρμογή του γάλακτος ενίσχυσε την ικανότητα του εδάφους να απορροφά αέρα και νερό.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.