Παρασκευή , 24 Μαρτίου 2023
Breaking News

Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Απλά, νόστιμα και υγιεινά: μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες Η μους σοκολάτας είναι ένα από εκείνα τα επιδόρπια που...
Περισσότερα
Ένα αέρινο επιδόρπιο – μους σοκολάτας με αβοκάντο και φράουλες

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε τον τρόπο που ποτίζουμε τα φυτά μας και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.Το πότισμα...
Περισσότερα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Βιθάνια/Withania somnifera L, γνωστή και ως ashwagandha/χειμερινό κεράσι. Πρόλογος Τι κάνει λοιπόν η ashwagandha; Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να...
Περισσότερα
Η βιθάνια προάγει την ορμονική ισορροπία και βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες

Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως λόγω της επίδρασής της στην ανακούφιση των αλλεργιών και των...
Περισσότερα
Η τσουκνίδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Διωνυμικό όνομα: Rumex crispus, ανήκει στην οικογένεια: Polygonaceae και είναι το λάπατο ή αγριολάπατο Πολυετές ποώδες φυτό που κατάγεται από...
Περισσότερα
Rumex crispus/λάπατο, ένα παραγνωρισμένο πολύτιμο βότανο, ένα νόστιμο βρώσιμο λαχανικό.

Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Η πιλέα είναι ένα από τα δημοφιλή και νεανικά που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το κάνουν… ινσταγκραμικό.Το πιο...
Περισσότερα
Πιλέα, ένα μοντέρνο φυτό εσωτερικού χώρου

Πως ετοιμάζω ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Αρπαγόφυτο: Το βότανο με την πανίσχυρη αναλγητική  και αντιφλεγμονώδη δράση Το Αρπαγόφυτο είναι ένα από τα πολυτιμότερα φαρμακευτικά βότανα στον...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω  ρόφημα από βότανα με βάση το αρπαγόφυτο

Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι...
Περισσότερα
Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι η αύξηση των διαταραχών της ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους αποδίδεται στη μείωση,...
Περισσότερα
“συνεχείς εργασίες και καθόλου ανεξάρτητο παιχνίδι” είναι η αιτία της φθίνουσας ψυχικής υγείας των παιδιών

Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Το ραδίκι μας, το αγριοράδικο ή όπως έχουμε μάθει να το λέμε τα τελευταία χρόνια, το περίφημο ταραξάκο!!! Αυτό το...
Περισσότερα
Το ραδίκι, το αγαπημένο και το πάγκρεας

Φυτό “υπομονή”, ο κάκτος των Χριστουγέννων

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο, διάσημο για την πλούσια ανθοφορία που εμφανίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Στον ελληνικό χώρο, ο κάκτος των Χριστουγέννων (Schlumbergera sp.) είναι γνωστός και ως “υπομονή”, ένα από τα φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας.

Το φυτό “υπομονή” διαδόθηκε ως αρχικά σε περιοχές της νότιας και κεντρικής Αμερικής που δεν διέθεταν έλατα για να στολίσουν την εορταστική περίοδο και σταδιακά εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο φυσικό του περιβάλλον, την Βραζιλία, ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται και στηρίζεται πάνω σε κορμούς δέντρων, χωρίς όμως να παρασιτεί σε αυτά.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων διαθέτει χαρακτηριστικούς λείους, πεπλατυσμένους βλαστούς και πανέμορφα ροζ, κόκκινα, φούξια ή λευκά λουλούδια που εντυπωσιάζουν.

Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν στο μπαλκόνι ή στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς οι βλαστοί και τα λουλούδια του πέφτουν προς τα κάτω χαρίζοντας ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο κάκτος των Χριστουγέννων μέσα στο σπίτι μας και τον κήπο μας, για να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία την περίοδο των γιορτών για πολλά χρόνια.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει φωτεινή θέση και σημεία που δε χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Μπορεί φυτευτεί σε γλάστρα και να τον διατηρήσουμε στην αυλή ή στο μπαλκόνι αρκεί να του εξασφαλίσουμε σημείο με ανατολική ή δυτική έκθεση.

Για να μας χαρίσει την ανθοφορία του κατά την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου, ο κάκτος των Χριστουγέννων χρειάζεται σχετικά δροσερό περιβάλλον την περίοδο του φθινοπώρου και όχι υψηλές θερμοκρασίες

Ακόμα και ως μέσα στο σπίτι, ο κάκτος των Χριστουγέννων μπορεί να διατηρηθεί και να σχηματίσει τα λουλούδια του, αρκεί να μη βρίσκεται σε σκοτεινό σημείο ή κοντά σε θερμαντικό σώμα.

Σε σημεία με λιγότερο φωτισμό, ο κάκτος των Χριστουγέννων θα αναπτυχθεί, ωστόσο θα εμφανίσει περιορισμένη ανθοφορία.

Για τη φύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, επιλέγουμε γλαστράκι, πλαστικό ή πήλινο, 1-2 νούμερα μεγαλύτερο από το γλαστράκι φυτωρίου που βρισκόταν όταν το αγοράσαμε.

Αν φυτεύσουμε τον κάκτο των Χριστουγέννων σε μεγάλη γλάστρα που δε στριμώχνονται κάπως οι ρίζες του, θα καθυστερήσει σημαντικά η ανθοφορία του.

Κατά την μεταφύτευση του κάκτου των Χριστουγέννων, χρησιμοποιούμε ειδικό για κάκτους και παχύφυτα που περιέχει αρκετή άμμο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας μπορεί να σαπίσει το ριζικό του σύστημα.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων θέλει μέτριο πότισμα, όπως όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερο νερό, καθώς αφυδατώνεται και ξεραίνεται σε περίπτωση έλλειψης εδαφικής υγρασίας.

Ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα για να κάνουμε άμεσα νέο πότισμα.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα και θρεπτικά συστατικά, όπως άλλωστε οι περισσότεροι .

Για τον κάκτο Χριστουγέννων που έχουμε φυτέψει στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, δύο φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει τον κάκτο των Χριστουγέννων σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Αποφεύγουμε την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάματος αζώτου που μπορεί να δημιουργήσει μαυρίσματα στα φύλλα του κάκτου των Χριστουγέννων.

Ο κάκτος των Χριστουγέννων είναι ανθεκτικός σε ασθένειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

Προσέχουμε μόνο το υπερβολικό πότισμα και την αποστράγγιση της γλάστρας που έχει φυτευτεί για να μη σαπίσει το φυτό από το πολύ νερό.

Αν παρατηρήσουμε έντομα όπως η , τα και η ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Το κλάδεμα του κάκτου των Χριστουγέννων γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του φυτού.

Κατάλληλη εποχή πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά από τον κάκτο των Χριστουγέννων είναι η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Αν και ο κάκτος Χριστουγέννων συχνά αναφέρεται και ως επίφυλλο, πρέπει να επισημάνουμε ότι το επίφυλλο (Epiphyllum sp.) είναι ένα διαφορετικό γένος φυτού, γνωστό και ως “κάκτος ορχιδέα”.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.