Κυριακή , 13 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Φτιάχνω μαγιά για ψωμί

Εύκολη μαγιά για ψωμίΒράστε 450 γραμμάρια καλό αλεύρι, 110 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη και λίγο αλάτι, σε 7.6 λίτρα νερό για μία ώρα. Όταν είναι ζεστό σαν το γάλα, βάλτε το σε μπουκάλια και κλείστε το με πώμα. Είναι κατάλληλο για χρήση για 24 ώρες. Μισό κιλό από αυτή τη μαγιά φτιάχνει περίπου 8 κιλά ψωμί.Για να φτιάξεις μαγιάΣε 4 κιλά νερό, πρόσθεσε 1.5 κιλό βύνη και ένα κιλό λυκίσκο, βράσε μέχρι να μείνει 2 κιλά (ή 2 λίτρα) περίπου και σούρωσε πάνω από το ζεστό βρασμένο υγρό, όσο σταρένιο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει σε πυκνότητα σαν λεπτό γάλα και όταν είναι σχεδόν κρύο, πρόσθεσε 250 γραμμάρια καλής μαγιάς και όταν τελειώσεις βάλτο σε ένα δοχείο ή κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα κρύου νερού από πάνω και κάθε φορά που το χρησιμοποιείς χύσει το νερό και συμπλήρωσε με νέο όταν πάρεις τη μαγιά που χρειάζεσαι. Θα διατηρηθεί καλά για δύο εβδομάδες. Η παρασκευή θα γίνει σε δύο ημέρες και η μαγιά θα είναι κατάλληλη για χρήση και μπορεί να φυλαχτεί σε ένα δοχείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.Υποκατάστατο μαγιάςΑνέμειξε 2 λίτρα νερό με σιταρένιο αλεύρι μέχρι να γίνει σε πυκνότητα λεπτού χυλού (κουρκουτιού). Βράσε το απαλά για μισή ώρα και όταν είναι σχεδόν κρύο, ανακάτεψέ το με 250 γραμμάρια ζάχαρης και 4 κουταλιές της σούπας καλή μαγιά. Τοποθετήστε το σε ένα δοχείο με στενό λαιμό και τοποθέτησέ το μπροστά στη φωτιά ώστε να υπάρχει μία μέτρια ζέστη για τη ζύμωση. Η διαδικασία της ζύμωσης θα πετάξει απάνω ένα λεπτό υγρό, το οποίο σουρώνουμε και πετάμε μακριά. Κρατήστε το υπόλοιπο για χρήση σε δροσερό μέρος, σε ένα μπουκάλι ή δοχείο κλειστό. Η ίδια ποσότητα από αυτό όπως από την άλλη μαγιά, είναι επαρκής να παρασκευάσεις ψωμί η μπύρα. Τέσσερις κουταλιές της σούπας θα φτιάξει μία νέα ποσότητα μαγιάς όπως πριν και μπορούμε να έχουμε πάντα απόθεμα, δημιουργώντας νέα, με ζύμωση από το υπόλοιπο της προηγούμενης μας μαγιάς.Υποκατάστατο μαγιάς (άλλος τρόπος)Πάρε 4 κιλά αλεύρι και ανακάτεψέ τα με νερό μέχρι να γίνει σε συνοχή σαν λεπτή κρέμα. Βράσε το για μία ώρα, μετά πρόσθεσε μισό κιλό ζάχαρη και 250 γραμμάρια μαγιά. Αφήστε τη για ζύμωση.Για να βελτιώσετε χαλασμένη μαγιά:
Προσθέστε λίγο αλεύρι και ζάχαρη και αφήστε τα «να δουλέψουν μαζί» για λίγη ώρα.Για να φτιάξετε και αποθηκεύστε ξερή μαγιά

  • Πάρτε μία τσάντα από καραβόπανο, γεμίστε τη με μαγιά μετά πιέστε τη για να βγει το νερό και κάντε τη μικρά κέικ. Έχω δοκιμάσει ψωμί που φτιάχτηκε με μαγιά διατηρημένη με αυτό τον τρόπο και ήταν θαυμάσιο. Η μέθοδος για να τη χρησιμοποιήσεις είναι να τη διαλύσεις σε ζεστό νερό, στο οποίο προσθέτεις λίγη ζάχαρη και αλεύρι.
  • Χτυπήστε τη μαγιά μέχρι να αφρατέψει και μετά με ένα πινέλο λαδώματος απλώστε το σε λαδόκολλα, συνεχίστε να επιστρώνεται μαγιά στο χαρτί κάθε φορά που στεγνώνει μέχρι να σχηματιστεί ένα κέικ και μετά χωρίστε το σε τετράγωνα με ένα μαχαίρι.
  • About admin

    Check Also

    Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

    Πως φτιάχνω σπιτική μορταδέλα: συνταγή Παίρνεις 3 οκάδες ψαχνό από μπούτι χοιρινό, το ξεκοκκαλίζεις, βγάζεις …

    Παρασκευή φύτρων

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.