Φτιάχνω λικέρ, μαρμελάδα, λεμονάδα και καθαριστικό ενζύμου με λεμόνι

Φτιάχνω λικέρ, μαρμελάδα, λεμονάδα και καθαριστικό ενζύμου με λεμόνι
21 Φεβρουαρίου 00:00 2014

Υλικά συνταγής

  • Πλυμένες φλούδες από 12 λεμόνια (μόνο το κίτρινο μέρος)
  • 1 λίτρο τσίπουρο
  • 1 λίτρο νερό (ή λιγότερο για πιο δυνατό λικέρ)
  • 700-800 γραμ ζάχαρη
  • Παρασκευή
    – Σε γυάλινο βάζο 3 λίτρων, τοποθετείς στεγνές τις φλούδες του λεμονιού και το τσίπουρο.
    – Κλείνεις το καπάκι και το φυλάς σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2-3 εβδομάδες.
    – Ανακινείς καθημερινά το βάζο, για 2-3 εβδομάδες.
    – Ετοιμάζεις σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (βράζεις για 5 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει τελείως).
    – Σουρώνεις και ανακατεύεις το σιρόπι με το μίγμα λεμονιού-τσίπουρου και αφήνεις άλλες 2 εβδομάδες στο βάζο.
    – Τοποθετείς σε αποστειρωμένα μπουκάλια.Συνταγή: Μαρμελάδα λεμόνιΥλικά συνταγής
    15 λεμόνια
    8 φλυτζάνια νερό
    6 φλυτζάνια ζάχαρηΠαρασκευή
    – Πλένεις τα λεμόνια και τα κόβεις ακτινωτά.
    – Αφαιρείς τα κουκούτσια και τα μαζεύεις σε ένα κομμάτι τουλπάνι που στερεώνεις με βαμβακερή κλωστή (τα κουκούτσια περιέχουν πηκτίνη).
    – Ψιλοκόβεις τα λεμόνια.
    – Βάζεις όλα τα υλικά (και το πουγκί με τα κουκούτσια) στην κατσαρόλα, εκτός από τη ζάχαρη και σιγοβράζεις για μισή ώρα.Αν θέλεις, χρησιμοποιείς ένα μίξερ χειρός (beamer) για να λιώσεις το μίγμα των λεμονιών.
    – Προσθέτεις τη ζάχαρη και σιγοβράζεις για άλλη μισή ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
    – Έχεις βάλει τα βάζα στο φούρνο (150 βαθμούς για μισή ώρα) και με προσοχή γεμίζεις το ζεστό βάζο με τη ζεστή μαρμελάδα, σφραγίζεις το καπάκι και γυρνάς ανάποδα το βάζο. Το αφήνεις να κρυώσει τελείως και ελέγχεις αν το καπάκι έχει “τραβήξει προς τα μέσα”. Αυτό σημαίνει ότι πέτυχε η κονσερβοποίηση.Συνταγή: ΛεμονάδαΥλικά συνταγής
    500 γραμ χυμός λεμονιού
    500 γραμ ζάχαρη
    500 γραμ νερόΠαρασκευή
    – Σιγοβράζεις το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει τελείως.
    – Στύβεις τα λεμόνια, τα σουρώνεις και τα αναμιγνύεις με το σιρόπι.
    – Φυλάς τη λεμονάδα σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
    – Αραιώνεις 1 μέρος λεμονάδα με 2 μέρη νερό.Παγάκια λεμονιούΟι φλούδες των λεμονιών περιέχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες βιταμίνες από το χυμό του.
    – Στο μίξερ λιώνεις τις φλούδες από λεμόνι (αφού τις έχεις πλύνει πρώτα) μέχρι να γίνει ομοιογενής πολτός. Αν χρειαστεί προσθέτεις λίγο νερό ή χυμό λεμόνι.
    – Γεμίζεις παγοθήκες και φυλάς στην κατάψυξη.
    – Αν θέλεις στο μίγμα μπορείς να προσθέσεις αλάτι, ρίγανη, μαϊντανό ή βασιλικό ή όποιο άλλο μυρωδικό θέλεις.
    – Χρησιμοποιείς τα παγάκια στο μαγείρεμα φαγητών και γλυκών.Σκόνη λεμονιώνΧρήσεις: Αναμιγνύεις 1 φλιτζανάκι του καφέ ένζυμο με 1 λίτρο νερό και το χρησιμοποιείς για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού τζάμια, σφουγγάρισμα, τουαλέτες, δύσκολους λεκέδες ρούχων, καθαρισμό πάγκων κουζίνας, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, λίπασμα φυτών κλπ).

      Article "tagged" as:
      Categories:
    view more articles

    About Article Author

    write a comment

    0 Comments

    No Comments Yet!

    You can be the one to start a conversation.

    Add a Comment