Δευτέρα , 2 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Μεταφέρω εδώ την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχαμε με αγαπημένους φίλους πριν λίγο καιρό! Όταν πρόκειται για πράγματα που...
Περισσότερα
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Τσουκνίδα και τσουκνιδόρυζο – ένα πολύτιμο βότανο στην κουζίνα μας σε ένα απολαυστικό πιάτο

Τα εκχυλίσματα όλων των εναέριων μερών της έχουν αντιδιαβητικές, αντιοξειδωτικές, ανθελμινθικές, αντιθρομβωτικές, αντιαναιμικές, αντιαλγαισθητικές* αντιφλεγμονώδεις αντιδιαβητικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές, αντιισταμινικές, ηπατοπροστατευτικές και αντιμικροβιακές, όπως αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι ιδανικό και αποτελεσματικό ίαμα για την αθηροσκλήρωση, για τον καρκίνο του μαστού, για το διαβήτη, για καρδιαγγειακές νόσους, για περιπτώσεις υπέρτασης, για την αθηροσκλήρωση, την αλλεργική ρινίτιδα, για βακτηριακές λοιμώξεις, για φλεγμονώδεις παθήσεις και για τη ρευματοειδής αρθρίτιδα Τα εκχυλίσματα των σπόρων της έχουν ηπατοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ιδανικά και αποτελεσματικά ιάματα για την ισχαιμία/επαναδιάχυση, για περιπτώσεις σήψης** για προβλήματα του συκωτιού, για βακτηριακές λοιμώξεις και για φλεγμονώδεις παθήσεις. Ποιο είναι το πολύτιμο βότανο; Μα η αγαπημένη τσουκνίδα, που μας καλεί να ετοιμάσουμε ένα πεντανόστιμο τσουκνιδόρυζο – την προηγούμενη εβδομάδα με τον καιρό να ευνοεί, σε έναν αγρό ανακάλυψα τρυφερότατες κορυφές τσουκνίδας, ναι-ναι, μέσα στο καταχείμωνο και άδραξα την ευκαιρία και ετοίμασα ένα πεντανόστιμο τσουκνιδόρυζο!!! Έχω μια μακρά ερωτική σχέση με την τσουκνίδα και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αυτό το βότανο όχι μόνο έχει ωραία γεύση, αλλά νιώθω την ενέργειά της σε όλα μου τα ροφήματα και τα μαγειρέματά μου με πρώτο συστατικό αυτή. Τα πολύτιμα καλούδια της, το σίδηρο, το ασβέστιο, το κάλιο, το πυρίτιο, η αμμωνία, το μαγγάνιο η βιταμίνη Α η προβιταμίνη Α – σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το καρότο, οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη C – σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το φραγκοστάφυλλο , η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου η βιταμίνη Κ, όλα κρυμμένα μέσα της, αλλά και σε κοινή θέα με/μας προσκαλούν να τα τιμήσουμε!!! Και ναι, θέλω να σας εμπνεύσω να ζήσετε σύμφωνα με τις επιταγές των εποχών, να γίνετε πιο αυτάρκεις και να προστατεύετε την υγεία σας. Μοιράζομαι πληροφορίες σχετικά με τα βότανα και την τροφή, στην πιο αγνή τους μορφή, τη ζύμωση και τη συντήρηση, το μαγείρεμα αυτούσιων μη επεξεργασμένων τροφών, την κηπουρική, την permaculture και την παραγωγή φυτικών προϊόντων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Για πάμε: τα υλικά μου: -. μισό κιλό τρυφερές τσουκνίδες -. ένα ποτήρι του κρασιού καστανό ρύζι -. ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι -. αλάτι, αγνό παρθένο, αλάτι μεσολλογίου -. πιπέρι, αρκετό -. κουρκούμι- μισό κουταλάκι του γλυκού -. ένα ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο και -. το χυμό ενός μικρού λεμονιού, τα οποία λάδι και χυμό λεμονιού,  λίγο πριν τα ρίξω στην κατσαρόλα μου τα ενσωματώνω σε μια παχύρευστη σάλτα, με την οποία περιχύνω το φαγητό μου Και πως εργάζομαι για να ετοιμάσω το πιάτο μου: -. πλένω πολύ καλά τις τσουκνίδες μου σε μπόλικο νερό, όπως ακριβώς κάνω με όλα μου τα χόρτα, απλά επειδή οι τσουκνίδες τσιμπάνε φροντίζω να φοράω γάντια μια χρήσης κατά τη διαδικασία του πλυσίματος -. ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι μου και το τσιγαρίζω πολύ-πολύ ελαφρά στο λάδι σε βαθιά αναλόγου μεγέθους κατσαρόλα -. προσθέτω αμέσως το ρύζι μου και αφού το φέρω ένα δύο γύρους -. προσθέτω δύο ποτήρια ζεστό νερό -. προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και το κουρκούμι, ανακατεύω -. σκεπάζω την κατσαρόλα μου και χαμηλώνω τη θερμοκρασία της κουζίνας μου στο ελάχιστο** -. σιγοβράζω το ρύζι μου είκοσι/20 λεπτά* -. στα είκοσι λεπτά ανοίγω την κατσαρόλα μου και ελέγχω το νερό μου, θα πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο, τόσο όσο να μην κολλάει το ρύζι μου και -. προσθέτω τις τσουκνίδες -. σκεπάζω την κατσαρόλα μου αμέσως, ελέγχοντας τη θερμοκρασία να είναι τόση ώστε το φαγητό μου να σιγοβράζει -. ο χρόνος που θα χρειαστούν οι τσουκνίδες μου να βράσουν είναι μόνο δύο με τρία λεπτά – συνήθως βράζουν με τον εγκλωβισμένο ατμό της σκεπασμένης μου κατσαρόλας!!! -. μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μου το απομακρύνω από την εστία θέρμανσης και το αφήνω 3 με 4 λεπτά να ξεκουραστεί και -. ανοίγω το καπάκι της κατσαρόλας μου και περιχύνω το φαγητό μου με τη σάλτσα του λαδιού και του λεμονιού που έχω ετοιμάσει -. σκεπάζω την κατσαρόλα μου και πιάνοντάς την από τα χερούλια και με χαλαρές, αλλά γρήγορες περιστροφικές κινήσεις την φέρνω κάποιους γύρους -. αφήνω το φαγητό μου λίγα λεπτά να ξεκουραστεί για λίγο ακόμα και -. σερβίρω*** tips *κάθε ρύζι έχει το δικό του χρόνο βρασίματος **προσαρμόστε την κουζίνα σας σε μια θερμοκρασία που το φαγητό απλά να σιγοβράζει ***αν οι τσουκνίδες, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν έχουν ομογενοποιηθεί με το ρύζι, ανακατεύω ελαφρά το φαγητό μου πριν να σερβίρω!!! -. έχω συναντήσει άτομα, τα οποία ειρωνεύονται τα απλά αυτά πιάτα της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, γιατί σίγουρα δεν γνωρίζουν πως το “ταπεινό” αυτό πιάτο είναι ένα πλήρες γεύμα με πλήθος θρεπτικών συστατικών και βέβαια η απόδειξη της ευστροφίας, της ευφυΐας και της ικανότητας των γυναικών εκείνων των χρόνων, να μαγειρεύουν πεντανόστιμα φαγητά, εκ των ενόντων, με τα οποία  χόρταιναν μεγάλες οικογένειες, εκείνους τους καιρούς που το “έτοιμο  γεύματα”  ήταν κάτι άγνωστο… -. μέσα από τα γραφόμενά μου προσπαθώ να σας εμπνεύσω να ζήσετε απλά, σύμφωνα με τις επιταγές των εποχών, να γίνετε πιο αυτάρκεις και να προστατεύετε την υγεία σας φυσικά! -. σας προσφέρω απλές, απέριττες  συνταγές, αλλά όχι απλοϊκές, με πάρα πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, εύκολες να κατανοηθούν και ακολουθηθούν. -. θέλω η διατροφή μας, το σύνολο δηλαδή των τροφίμων και ροφημάτων που επιλέγουμε να καταναλώσουμε για να διατηρηθούμε στη ζωή, να μην εμποδίζει τη θρέψη μας, δηλαδή να μην εμποδίζει τη διαδικασία της αφομοίωσης της τροφής και την πρόσληψη μέσω αυτής, της τροφής, των θρεπτικών συστατικών και ουσιών. Εδώ https://www.youtube.com/@botanologia_gr8178 ,  θα βρείτε και το κανάλι μου στο youtube, όπου και μπορείτε να εγγραφείτε για να εξερευνήσουμε, και από εκεί, μαζί τον μαγικό αυτό κόσμο! Από τις συνταγές μου με πιάτα που αγαπήσαμε – thalia-botanologia.gr

The post Τσουκνίδα και τσουκνιδόρυζο – ένα πολύτιμο βότανο στην κουζίνα μας σε ένα απολαυστικό πιάτο appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Έχετε-φάει-ζοχούς-σαλάτα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό …

Πως-συλλέγω,-πως-αποξηραίνω-και-πως-αποθηκεύω-τα-φύλλα-της-συκιάς

Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς

Τη συκιά την γνωρίζουμε όλοι μας – είναι φυλλοβόλο δέντρο, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.