Το υπερμαγγανικό κάλιο στη βιολογική Γεωργία

Το υπερμαγγανικό κάλιο στη βιολογική Γεωργία
19 Οκτωβρίου 00:00 2017 Print This Article

Το υπερμαγγανικό κάλιο έχει πολλές χρήσεις τόσο στην βιολογική γεωργία όσο και αλλού. Είναι ανόργανη χημική ένωση με τύπο ΚΜη04. Είναι άλας» αποτελούμενο από κατιόντα καλίου (Κ+) και υπερμαγγανικό ααόντα (Μη04-, Παλαιότερα ήταν γνωστό ως υπερμαγγανική ποτάσα ή ως «κρύσταλλοι του Κόντι».Είναι ισχυρό οξειδωτικό μέσο και διαλύεται στο νερό για να δώσει έντονου ροζ ή μοβ χρώματος διαλύματα, με την εξάτμιση των οποίων απομένουν πρισματικοί μοβ-μαύροι αστραφτεροί κρύσταλλοι.
Παλιά το χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν τα βακτηρίδια που προκαλούσαν τον πονόλαιμο, ως αντισηπτικό για πλύσιμο, για εκζέματα και για τις κολπίτιδες.Είναι ιδανικό για φυτά με ευαίσθητο ριζικό σύστημα, για τον έλεγχο της μούχλας στους κήπους και για την μαύρη κηλίδα στα τριαντάφυλλα (1 γραμμάριο ανά λίτρο νερού).Περιστασιακά ποτίσματα των ντοματιών με διάλυμα θα λειτουργήσουν ως τονωτικό βελτιώνοντας τη γεύση και το χρώμα τους. Αποστειρώνει το χώμα, απολυμαίνει και ελέγχει την ανάπτυξη μυκήτων σε δεξαμενές με ψάρια.Η πρώτη εφαρμογή στην κηπουρική των κρυστάλλων του Condy ήταν για τον έλεγχο των ασθενειών των ριζών των λάχανων.
Διαλύουμε 4 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό, μαζί με 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι. Αφού διαλυθούν, προστίθενται άλλα 9 λίτρα νερού και αν αδεύεται για να αναμειχθεί καλά. Ένα λίτρο από τα παραπάνω χύνεται σε κάθε τρύπα φύτευσης των λαχανοειδών. Το παρασκεύασμα αποστειρώνει το χώμα και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια από τις ασθένειες στις ρίζες τους.
Με την ίδια μέθοδο αποστειρώσουν το έδαφος σε θερμοκήπια ή σε χωράοια που καλλιεργούν κάθε χρόνο ντομάτες.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο το ήμισυ της ποσότητας του νερού, διπλασιάζοντας έτσι τη δύναμη του μίγματος. Με αυτό στη συνέχεια θα ποτιστούν 3 έως 5 τετραγωνικά μέτρα εδάφους που επιθυμούμε να αποστειρώσουμε. Το έδαφος πρέπει να είναι στον ρόγο, αλλά όχι βρεμένο πριν από την εφαρμογή. Αφήνουμε για περίπου μια εβδομάδα και στη συνέχεια, ποτίζουμε την περιοχή ελαφριά για να πιέσουμε το υπερμαγγανικό κάλιο να πάει πιο βαθιά μέσα στο έδαφος. Περίπου μια με δύο εβδομάδες πριν την πρώτη φύτευση, πλημμυρίζουμε το χωράφι για να ξεπλύνουμε τυχόν υπολείμματα. Το αποτέλεσμα είναι κατώτερο από αυτό που μας δίνει η ηλιοαπολύμανση, αλλά είναι μια κάποια λύση…

Για τον έλεγχο βρύων στους χλοοτάπητες βάλτε 5 γραμμάρια σε 3 λίτρα νερού και ψεκάστε πάνω από το βρύα.
Με διάλυμα 2-4% μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους μύκητες των φυτών, αφού είναι και απολυμαντικό.

Print Friendly, PDF & Email
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment