Κυριακή , 9 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Το Ελληνικό σιτάρι: Ποικιλίες

Στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα σιτάρια είναι κατά το πλείστον σκληρά. Αυτό οφείλεται κυρίως, αφ’ ενός μεν σε ειδικούς κλιματολογικούς λόγους (είδος βροχών, ανέμων κλπ.), αφ’ ετέρου δε στην χρησιμοποίηση ενός και του αυτού σπόρου σκληρού σταριού. Αυτοί έχουν ικανή εμπορική αξία λόγω της μεγάλης αποδόσεως αυτών σε σιμιγδάλι, προϊόντος εξαιρετικώς καταλλήλου για την βιομηχανία των ζυμαρικών, επίσης δε και λόγω της λίαν μικρής σε πίτυρο περιεκτικότατος.Το εκ των σιτηρών τούτων παραγόμενο άλευρο παράγει άρτο γευστικότατο και θρεπτικό, παρουσιάζει όμως εις τινά είδη το μειονέκτημα, ότι ο άρτος δεν ογκείται λόγω της μικρής αφυδατώσεως της γλουτένης.Εκ της μελέτης ημών σαφώς καταδεικνύεται, ότι κατά το πλείστον οι εν Ελλάδι παραγόμενοι σίτοι είναι σκληροί και μικρής σε πίτυρο περιεκτικότητας. Τινές τούτων παράγουν άλευρα των οποίων η απόδοση σε ψωμί είναι αρίστη.
Επίσης παράγονται και μαλακοί σίτοι, των οποίων από πάσης απόψεως άριστος είναι ο εν Λαγκαδά καλλιεργούμενος Eavy-Baart, την ευρεία καλλιέργεια του οποίου δέον να συστήσουν στους παραγωγούς οι κατά τόπους νομογεωπόνοι.Κατώτεροι παραθέτομαι τις καλύτερες ποικιλίες των Ελληνικών σιταριών κατατάσσοντας σε τέσσερις κατηγορίας

  • Σίτων σκληρών
  • Σίτων σκληρών μετά μαλακών
  • Σίτων ήμισκλήρων
  • Σίτων μαλακών.
  • 1.Σκληροί σίτοιΠεριφέρεια Βόλου, Φαρσάλων, Αλμυρού
    1) Μαυραγάνι αξία ίση προς Manitoba No1
    2) Αρναούτι ίση προς Manitoba No1
    3) Ντεβές 5 sents ανωτέρα της Manitoba No1
    4)Καμπούρα 5 sents ανωτέρα της Manitoba No1
    5)Ραψάνι 5 sents ανωτέρα της Manitoba No1Περιφέρεια Μεσολογγίου
    Διμίνι αξία ίση της Manitoba No1

    Περιφέρεια Αχαΐας και Ήλιδος
    1) Γκρινιάς αξίας 3 sents μικρότερα της Manitoba No1
    2) Μονολόγι αξίας ίσης της Manitoba No1Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
    1) Ασπρόσιτο αξία 5 sents ανώτερα της Manitoba No1
    2) Βοιωτικός της Manitoba No1
    3) Τσιγγανιώτικο » της Manitoba No1
    4) Μαυραγάνι αξία ίση προς την Manitoba No1
    5) Κεντράδι αξία ίση προς την Manitoba No1Περιφέρεια Κατερίνης
    1) Κοκκινοσίταρο αξία ίση προς την Manitoba No1

    Περιφέρεια Σερρών
    1) Ασπρόσταχο Χομόνδος αξία ίσης προς Manitoba No1Περιφέρεια Σιδηροκάστρου
    1) Σαρή Μπασιάκ αξία ίση προς Manitoba No1

    Περιφέρεια Λαγκαδά
    1) Hard federation αξία 5 sents ανώτερα της Manitoba No1. H απόδοση των αλεύρων σε άρτο είναι αρίστη.Περιφέρεια Ορεστιάδας
    1) Σαρή Μπασιάκ αξία ίση προς Manitoba No1
    2) Άκ Μπασιάκ » » » » »

    Περιφέρεια Παραμυθίας
    1) Μαυραγάνι αξία ίση της Manitoba No1Περιφέρεια Χίου
    1) Φραγκοσίταρο αξία 5 sents ανώτερα της Manitoba No1
    2)Μαυροθέρη αξία ίση της Manitoba No1

    Περιφέρεια Γιαννιτσών
    1) Κοντούσι αξία ίση της Manitoba No1Περιφέρεια Νέου Μοναστηρίου
    1) Ντεβέτα αξία ίση της Manitoba No12. Σίτοι σκληροί μετά μαλακώνΠεριφέρεια Μεσολογγίου
    1) Τσουγκριάς: 1/2 σκληρός και 1/2 μαλακός, αξία ίση της Manitoba No2
    2)Μαυραγάνι: 2/3 σκληρός και 1/3 μαλακός, αξία 5 sents ανώτερα του Hard winter No2
    3) Λεβέντης: 2/3 σκληρός και 1/3 μαλακός, αξία ίση ανώτερα του Hard winter No2Περιφέρεια Ευβοίας
    1) Γρεμενιά 3/4 σκλ. καί 1/4 μαλ. αξία 4 sents μικροτ. της Manitoba No1

    Περιφέρεια Χανιών
    1) Μαυροθέρι 1/2 σκληρ. 1/2 μαλ. αξία ίση του Hard winter No2

    Περιφέρεια Χίου
    1) Κοκκινοθέρης 1/2 σκλ. 1/2 μαλ. αξία 5 sents μικροτ. της Manitoba No13. Σίτοι ημίσκληροιΠεριφέρεια Θεσσαλονίκης
    1) Hard federation αξία ίση της Manitoba No2
    2) Καμπέρα αξία ίση του Hard winter No2

    Περιφέρεια Εδέσσης
    1) Ασπρόσταρο αξία 3 cents μικρότερης του Hard winter No2Περιφέρεια Χανίων
    1)Λαπρόσιτο 3 cents μικρότερης του Hard winter No2
    2) Σιδηρόσταρο » » » » » »4) Σίτοι μαλακοίΠεριφέρεια Μεσολογγίου1) Γκρινιάς αξία ίση της Manitoba No1

    Περιφέρεια Λαγκαδά 1) Eavy-Baart αξία ίση της Manitoba No1 άριστοςΠεριφέρεια ΚομοτηνήςΠεριφέρεια ΠαραμυθίαςΠεριφέρεια Κοζάνης
    1) Κουτρουλια αξία ίση του Hard winter No2
    2) Κατρανίτσα αξία ίση του Hard winter No2

    Περιφέρεια Νέου Μοναστηριού 1) Μαυραγάνι αξία ίση της Manitoba No2Παραδοσιακές ποικιλίες σιταριού στη περιφέρεια Αχαΐας και Ήλιδος1. Σίτος Γκρίνιας.
    Αποτελέσματα χημικής αναλύσεως. Ειδ. βάρ. 77,8 6γρ. 10,9 γλουτ. υγρά 38,8 γλουτ. ξηρά 12,4 εφυδ. 63,8 πίτυρα 18,2 οξύτης 0,028 τέφρα 1,57 ξέν. ύλες 1,95 γαιωδ. προσ.
    Ο σίτος αυτός χρώματος βαθυκιτρίνου είναι μίγμα σκληρού μετά μαλακού. Η απόδοσης του σίτου σε άλευρο ενιαίας ποιότητος είναι περίπου 80%, ή δε σε άρτο του αλεύρου 127 οκ. περίπου για 100 οκ. αλεύρου. Η απόδοση του σίτου σε αλεύρι πιτυρούχο είναι περίπου 92%, η δε σε άρτο του αλεύρου 137 οκ. περίπου για 100 οκ. αλεύρου. Η αξία του σίτου τούτου είναι κατά 2 sents φθηνότερη τοy Hard winter No2.2. Σίτος Μαυραγάνι.
    Αποτελέσματα χημικής αναλύσεως. Είδ. βάρ. 80 ύγρ, 11,4 γλουτ υγρά 32,24 γλουτ. ξηρά 11,28 εφυδ. 65 πίτυρα 16,4 οξύτης 0,030 τέφρα 1,45 ξένες ύλες 0,60 γαιώδ. προσ.
    Ο σίτος αυτός χρώματος βαθυκιτρίνου είναι σκληρός. Η απόδοσης του σίτου σε αλεύρι ενιαίας ποιότητος είναι περίπου 80%, η δε σε άρτο του αλεύρου 128 οκ. περίπου για 100 οκ. αλεύρου.
    Η απόδοσης του σίτου σε άλευρο πιτυρούχο είναι περίπου 92 % η δε σε άρτο του αλεύρου 138 οκ. περίπου για 100 οκ. αλεύρου Η αξία του σίτου τούτου είναι κατά 3 sents μικρότερη της Manitoba No1.Συμπέρασμα
    Τα σιτάρια στη περιφέρεια αυτή, ιδίως ο σίτος Μαυραγάνι είναι αρίστης ποιότητος. Επειδή όμως η απόδοση του σπόρου είναι μικρή δέον να συστηθεί, αφ’ ενός μεν καλύτερη λίπανση, αφετέρου δε βαθύτερο όργωμα του εδάφους.

    About admin

    Check Also

    Βαμβάκι: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

    Κλίμα-Έδαφος Το βαμβάκι είναι ανοιξιάτικο φυτό, θέλει ζεστό κλίμα και σχετική υγρασία. Η υπερβολική υγρασία …

    Συγκριτική αξιολόγηση πέντε ειδών σιταριού

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το μονόκοκκο σιτάρι (Triticum monococcum L.), το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum Schrank ex Schübler) …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.