Το δεντρόσπιτο του Χρήστου

Το δεντρόσπιτο του Χρήστου
05 Σεπτεμβρίου 00:00 2011

Η ανάγκη ήταν να γίνει ο νέος τόπος που αποφάσισα να ζήσω, ελκυστικός και για τα παιδιά μου. Στο κτήμα υπάρχουν πολλά μεγάλα δέντρα, όμως κανένα δεν είναι σαν την Φλαμουριά.Πέρσι το καλοκαίρι μου μπήκε η ιδέα και ξόδεψα τον χρόνο μέχρι να ρίξει τα φύλλα του το δέντρο, στην μελέτη της κατασκευής ενός δεντρόσπιτου. Καλό είναι να γίνουν τον χειμώνα οι δουλειές που το δέντρο κοιμάται.
Τα προβλήματα ήταν πολλά. Ένα θέμα ήταν το δέντρο και οι πιθανές βλάβες που θα του προκαλούσα. Ένα άλλο ήταν, ότι δεν μπορούσα να βρω σχεδία που να ταιριάζουν στο δέντρο μου και το τρίτο το ότι δεν θα είχα καμία βοήθεια. Όμως είμαι “πατεντακιας” και αφού σχεδίασα έναν μπούσουλα, ξεκίνησα.Τα ξύλα που χρησιμοποίησα ήταν πεύκο Τσεχίας αφού περισσότερο απ όλα μ’ ενδιέφερε το χαμηλό κόστος της κατασκευής. Δοκάρια 6×12 και 6×6, σανίδες 2×12 και πετσώματα.
Βρήκα στο Internet και σε αμερικανικά site διάφορους τρόπους στήριξης και επέλεξα αυτόν που εύκολα βλέπετε. Η στήριξη είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, αφού πέρα απ την ασφάλεια, θα μας κάνει εύκολο ή δύσκολο το ζύγισμα της κατασκευής και βέβαια, μικρή η μεγάλη την ζημία στο δέντρο.Να έχουμε υπ όψη μας, πως όλοι οι χυμοί ανεβαίνουν στο δέντρο απ την φλούδα του. Επίσης τα δοκάρια που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ίσια. Αν το πάτωμα γέρνει, είναι άσχημη η αίσθηση που έχεις όταν είσαι επάνω και πολύ δύσκολο το να το φέρεις εκ των υστέρων στα ίσια του. Για να αποφύγω το να γύρει εκ των υστέρων η κατασκευή, είτε απ την επιρροή της υγρασίας στα ξύλα, είτε επειδή το μεγαλύτερο βάρος είναι απ την μια πλευρά, έπιασα τις δυο γωνίες με συρματόσκοινο που κρέμασα από ένα κλαδί που βρίσκεται ψηλότερα κατά 5 μέτρα στο δέντρο και με “εργάτη” το τέντωσα. Έτσι είναι λιγότερη και η καταπόνηση των δοκαριών αλλά και του δέντρου.
Η συνολική επιφάνεια είναι 9 τετραγωνικά (3×3). Απ την μια πλευρά, εκμεταλλεύτηκα τα δοκάρια διαγώνιας στήριξης και πήρα ακόμη μισό μέτρο, όπου χώνεψα το κρεβάτι αφού εκεί το ύψος της καλύβας είναι μικρότερο.Έχει γίνει 2.30 μέτρα απ το έδαφος και αυτό, επειδή σ’ εκείνο το σημείο θα έκοβα τα λιγότερα κλαδιά. Ήθελα όταν φουντώσει το δέντρο, αν είναι δυνατόν να το κρύψει και όπως βλέπετε το έκανε σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα υπόλοιπα, ήταν διασκεδαστικά. Παιχνίδι για κάποιον που “πιάνουν τα χέρια του” και έχει διάθεση. Όταν ξύπνησε το δέντρο, ήταν όλα έτοιμα.Έχει πολύ μεγάλη αξία το να κάνουμε πράγματα για τα παιδιά μας. Το κόστος του δεντρόσπιτου ήταν περίπου 350 ευρώ.

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment