Δευτέρα , 2 Οκτωβρίου 2023
Breaking News

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Μεταφέρω εδώ την κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχαμε με αγαπημένους φίλους πριν λίγο καιρό! Όταν πρόκειται για πράγματα που...
Περισσότερα
Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να κάνουμε όσο χρονών κι αν είμαστε!

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται με τη βλάστηση των φυτών μας.

Είναι κάμπια, κάποιο έντομο, σκαθάρι, σαλιγκάρι ή κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία για να προστατέψουμε τα φυτά μας και να αποφύγουμε προβλήματα που μπορούν να αναπτυχθούν στην ανάπτυξή τους.

Τα φαγωμένα φύλλα τα συναντάμε σε όπως η , ο και το , σε όπως το η και το , σε όπως στην , την , την ακόμα και σε όπως στην και την .

Τα φαγώματα στα φύλλα μειώνουν την επιφάνεια φωτοσύνθεσης και εμποδίζουν τα φυτά να αναπτύξουν πλούσια βλάστηση, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανθοφορία και στην καρποφορία τους.

Ελέγχουμε, λοιπόν, τακτικά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, για να εντοπίσουμε άμεσα τα φαγώματα στα φύλλα, να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που τρώει τα φύλλα ώστε να μπορέσουμε να τα προστατέψουμε πριν πάθουν μεγαλύτερη ζημιά.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι τρώει τα φύλλα των φυτών, πώς το αναγνωρίζουμε έγκαιρα, καθώς οικολογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Τα φαγωμένα φύλλα στα φυτά προκαλούνται κατά κύριο λόγο από: 1) Διάφορα έντομα, κάμπιες και σκαθάρια που τρώνε τα φύλλα, 2) Σαλιγκάρια που τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών και 3) Ακρίδες που προκαλούν φαγώματα.

Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν όταν τρώνε τα φύλλα των φυτών και με ποιους τρόπους τα αντιμετωπίζουμε ανά περίπτωση.

Τα έντομα είναι η κύρια αιτία που τρώνε τα φύλλα των φυτών και ιδιαίτερα οι κάμπιες τις οποίες μπορούμε να δούμε σε αρκετά φύλλα καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών, κυρίως από την κάτω πλευρά του φυλλώματος. Οι προσβολές από κάμπια συνήθως συνοδεύονται και από εμφάνιση μετάξινων ιστών.

Επίσης, φαγώματα στα φύλλα μπορούμε να συναντήσουμε και από άλλα έντομα όπως οι βρωμούσες και τα σκαθάρια.

Για να , χρησιμοποιούμε , ένα βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα, είτε σε μορφή σκόνης για σκόνισμα, είτε σε υδατοδιαλυτή μορφή για να ψεκάσουμε το φύλλωμα.

Για τα υπόλοιπα έντομα όπως οι και τα σκαθάρια που προκαλούν φαγώματα στα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμό και , δύο που χρησιμοποιούμε για την .

Αρκετές φορές, κάθε χρόνο, στα φύλλα των λαχανικών αλλά και των καλλωπιστικών φυτών παρατηρούνται φαγώματα από σαλιγκάρια. Αυτές τις προσβολές από σαλιγκάρια, τις συναντάμε όταν έχουμε βροχοπτώσεις ή όταν επικρατούν συνθήκες έντονης πρωινής ή νυχτερινής υγρασίας.

Ένας οικολογικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για στον κήπο είναι να ρίχνουμε γύρω από τη ρίζα των φυτών δημιουργώντας ένα φυσικό «τείχος» καθώς τα σαλιγκάρια δε μπορούν να κινηθούν πάνω στη στάχτη.

Μπορούμε, επίσης, να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες παγίδες τοποθετώντας άδεια κεσεδάκια στην επιφάνεια του χώματος που γεμίζουμε με . Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από το άρωμα της μπύρας και οδηγούνται μέσα στην παγίδα.

Οι ακρίδες τρώνε φύλλα και βλαστούς σε λαχανικά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα μειώνοντας την βλάστηση και την ανάπτυξη του φυλλώματος. Αν δούμε λοιπόν φαγώματα σε φύλλα και δεν δούμε κάμπιες ή σαλιγκάρια, καλό θα ήταν να ψάξουμε ανάμεσα από το φύλλωμα των φυτών την ύπαρξη ακριδών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρατηρείται, όταν έχουμε επίθεση μεγάλου σμήνους ακρίδων σε περιοχές όπου προκαλείται μεγάλη οικονομική ζημιά στους καλλιεργητές.

Για την φτιάχνουμε μία οικολογική συνταγή για να ψεκάσουμε προληπτικά τα φύλλα τους: Συγκεκριμένα ανακατεύουμε 5 κουταλιές σούπας σε 500ml νερό και το αφήνουμε για 12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνουμε το διάλυμα και διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο ι και ψεκάζουμε όλο το φύλλωμα του φυτού.

Σε συνθήκες έντονης προσβολής από ακρίδες στον κήπο μας, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με συνδυασμό βιολογικών σκευασμάτων και που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Ορισμένες φορές οι εκτός από τα έντομα και τα σαλιγκάρια, μπορούν να προκληθούν και από μυκητολογικές ασθένειες. Αν, λοιπόν, τα φυτά μας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα, είναι πιθανό να μην πρόκειται για φαγώματα.

About admin

Check Also

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Ο εμβολιασμός των καρποφόρων δένδρων ~ Επιστροφή στη φύση

Της Αναστασίας Γραμματέα, γεωπόνου Η πρακτική του εμβολιασμού είναι πολύ διαδεδομένη ακριβώς επειδή επιτυγχάνονται με αυτήν πολλά και σημαντικά αποτελέσματα. Ειδικότερα: Διατηρουνται ποικιλίες που δεν αναπαράγονται με σπόρο δηλαδή αναπαραγωγή κλωνων που συνήθως δεν ενδείκνυται γαι πολλαπλασιασμό με άλλες μεθοδους Αντιμετώπιση ασθενειών, η αρχή έγινε με το αμπέλι για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας Προσαρμογή ενός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.