Πέμπτη , 10 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Φίκος άμστελ: Ανθεκτικός και διαφορετικός

Ο φίκος Άμστελ είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν εντυπωσιακό για το σπίτι ή το γραφείο, που συνδυάζει ομορφιά...
Περισσότερα
Φίκος άμστελ: Ανθεκτικός και διαφορετικός

tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Κάποιες φορές τυχαίνει να δαγκώσουμε ένα άγουρο μήλο – και τι στυφή γεύση!!! ε, αυτές είναι οι ταννίνες/tannins Οι τανίνες...
Περισσότερα
tannins/ταννίνες – αλήθεια, τι είναι οι ταννίνες;

Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού

Αν μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή συνταγή μαγειρικής τότε σίγουρα μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας κρασί. Είναι απλό, διασκεδαστικό και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τόσο εσάς για τον κόπο σας όσο και τους γνωστούς σας που σάς εμπιστεύθηκαν και δοκίμασαν το κρασί σας. Ο συγγραφέας μέσα από την 30χρονη εμπειρία του καθοδηγεί τον αναγνώστη σε όλες τις φάσεις της οινοποίησης. Από την εγκατάσταση και την περιποίηση του αμπελώνα, μέχρι τα στάδια οινοποίησης, τον εξοπλισμό και τη θεραπεία τυχόν ασθενειών. Ο πρακτικός αυτός οδηγός είναι χρήσιμος και για τον απλό καταναλωτή που επιθυμεί να αναγνωρίζει το καλό κρασί και να το απολαμβάνει στο τραπέζι του. Ανεξάρτητα από το αν προτιμάτε το λευκό ή το κόκκινο, το ξηρό ή το γλυκό, το μπρούσκο ή το ελαφρύ, τα μυστικά του καλού κρασιού, θα σας αποκαλύψουν ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για να φτιάξετε εξαιρετικής ποιότητας κρασί.Περιεχόμενα του βιβλίου “Τα μυστικά του καλού κρασιούΠΡΟΛΟΓΟΣ………………………..13

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
ΓΕΝΙΚΑ………………………. …………19
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ…….20
ΚΛΙΜΑ……………………………….. ….21
ΕΔΑΦΟΣ……………………………… ..23
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ…………….. ….25
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ….26
ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ……… ..27
ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ……….. .31
Δάκρυσμα………………………..32
Βλάστηση………………………..32
Η έναρξη της βλάστησης επηρεάζεται:..32
Θρέψη ………………………….34
Αναπνοή – Διαπνοή………………..35
Άνθηση – Καρπόδεση……………….36
Ανάπτυξη – Ωρίμαση – σταφυλιών…….38
Φυλλόπτωση ……………………..39
ΚΛΑΔΕΜΑ…………………………41
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ..47
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ……..55
Ονoμασία Πρoέλευσης Ελεγχόμενη…………………………..58ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ……………………………………………60
Επιτρεπόμενα προϊόντα στη βιολογική γεωργία……………….62
Προϊόντα λίπανσης και βελτίωσης του εδάφους……………….62
Προϊόντα φυτοπροστασίας στη βιολογική γεωργία……………..64
ΛΙΠΑΝΣΗ……………………………………………….66
ΤΡΥΓΟΣ………………………………………………..72
ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ……………………………………73
Εχθροί………………………………………………..73
Ασθένειες……………………………………………..74
ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ………………………………..77ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ………………….91
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………96
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………….99
ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ…………………….103
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..103
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ…………….105
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ………………….105
Ο ΤΡΥΓΟΣ…………………….107
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ……….111
ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ………………….121
ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……..124
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ……………..126ΛΕΥΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ…………………….129
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Εξαγωγή του μούστου………………….132
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Προσθήκη μεταμπισουλφίτ………………134
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση……………………135
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Η αλκοολική ζύμωση…………..136
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Μετάγγιση – Απολάσπωση – Απογέμισμα – Λαμπικάρισμα – Ωρίμαση………..138ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ……………..143
ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός της ρώγας από το κοτσάνι………….146
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
Σπάσιμο της ρώγας του σταφυλιού…………………147
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ζύμωση του μούστου μαζί με τα στέμφυλα………..149
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα……….152
ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης……………..153
ΕΚΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Απολάσπωση – Απογέμισμα – Μετάγγιση – Λαμπικάρισμα…………156
ΕΒΔΟΜΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ωρίμαση…………………..159
ΟΓΔΟΟ ΣΤΑΔΙΟ
Παλαίωση του κόκκινου κρασιού…………………..160
ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ………………….163
ΓΛΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ………………164
ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ……………168
ΡΕΤΣΙΝΑ……………………….169ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ…………………..171
Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……………………172
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………………….173
Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ……175
ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ………….175
Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ…………….176ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ…………..177
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ……………..178
ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ………………181
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ………………….185

ΕΠΙΛΟΓΟΣ……………192
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ………..193

About admin

Check Also

Ανάλεκτα μικρών αγίων της κοινωνίας της φθίσης

«Ανάλεκτα μικρών Αγίων της κοινωνίας της φθίσης» Αγίων χωρίς εορτολόγιο και συναξαριστή, κονιορτοποιημένων από τον …

Τι προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου στο μυαλό και την ψυχή

Χθες, επέστρεψα με βραδινή πτήση από προορισμό του εσωτερικού στον οποία είχα βρεθεί με πρωινή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.