Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Τα μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας

Μπορεί οι μπάμιες να μην αρέσουν σε όλους, έχουν όμως το δικό τους φανατικό κοινό. Η καλλιέργεια της μπάμιας είναι ετήσια και μας δίνει καρπούς την περίοδο του καλοκαιριού. Το φυτό της μπάμιας διαθέτει μεγάλα φύλλα σαν παλάμες και πανέμορφα κίτρινα άνθη που έχουν πορφυρό χρώμα στο κέντρο. Αν και κηπευτικό, η ανθοφορία της μπάμιας είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς τα λουλούδια της μοιάζουν με αυτά του με τον οποίο, άλλωστε, ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη για λαδερά φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα και στον φούρνο. Επιπλέον, έχουν μεγάλη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαμηλη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Με την κατάλληλη περιποίηση, η καλλιέργεια την μπάμιας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στον κήπο, ωστόσο για τους πιο τολμηρούς μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. Ας δούμε, αναλυτικά, πώς γίνεται η καλλιέργεια της μπάμιας και τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαμβάνουμε νόστιμες και τρυφερές μπάμιες από τον κήπο μας.

Υπάρχουν αρκετές γνωστές ποικιλίες μπάμιας που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο και που είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Πολύ διαδεδομένη ποικιλία στην περιοχή της Μακεδονίας είναι η μπάμια Πυλαίας με μικρούς καρπούς υψηλής ποιότητας, καθώς και η ποικιλία μπάμιας του Κιλκίς. Στην περιοχή της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας συναντάμε την πρώιμη και παραγωγική ποικιλία μπάμιας Μπογιατίου με μικρού μεγέθους καρπούς, καθώς και την ποικιλία μπάμιας Λειβαδιάς με μετρίου μεγέθους καρπούς. Αρκετά καλή πρωιμότητα παρουσιάζει και η ποικιλία μπάμιας Λασιθίου που καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγή.

Η καλλιέργεια της μπάμιας προτιμά ζεστές ηλιοφανείς θέσεις που είναι σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και θερμοκρασίες 22-30°C για να μας δώσει καλή παραγωγή. Είναι ευαίσθητη στην παγωνιά, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω από 17°C σταματά η ανάπτυξη της, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C παρατηρείται απότομη πτώση των λουλουδιών. Η καλλιέργεια της μπάμιας χρειάζεται γόνιμα εδάφη που περιέχουν αρκετή και διαθέτουν καλή αποτράγγιση. της μπάμιας, τo έδαφος πρέπει να οργώνεται καλά και να εμπλουτίζεται με αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή και . Αν θέλουμε να φυτέψουμε μπάμιες σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 25 εκατοστών τις οποίες γεμίζουμε με εμπλουτισμένο που να παρέχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

Ο πολλαπλασιασμός της μπάμιας γίνεται με σπόρο και η φύτευση που φυτεύουμε από τα μέσα της άνοιξης, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας είναι πιο ήπιες. Προτιμάμε να φυτεύουμε τον σπόρο κατευθείαν στο χώμα, καθώς το φυτό της μπάμιας παρουσιάζει προβλήματα κατά την διαδικασία της μεταφύτευσης. Η φύτευση της μπάμιας γίνεται σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών, ενώ οι γραμμές φύτευσης απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά. Ο σπόρος της μπάμιας έχει σχετικά μικρή φυτρωτικότητα και χρειάζεται 1-3 εβδομάδες για να φυτρώσει. Για να βελτιώσουμε την φυτρωτικότητα του σπόρου, επειδή ο σπόρος είναι σκληρός, μπορούμε να τον τυλίξουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες πριν τον φυτέψουμε. Συνήθως, φυτεύουμε 2-3 σπόρους μπάμιας σε κάθε θέση φύτευσης και όταν τα φυτά φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε ύψος, τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα καλοσχηματισμένο φυτό σε κάθε θέση.

Αν και η μπάμια είναι ένα φυτό που αντέχει την ξηρασία και το ζεστό περιβάλλον, τα τακτικά ποτίσματα βοηθούν για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη του φυτού και ικανοποιητική παραγωγή. Συνήθως, την περίοδο της άνοιξης, η καλλιέργεια της μπάμιας ποτίζεται μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο δυο φορές τη βδομάδα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό , καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και να μην δένουν οι καρποί της μπάμιας. Αν έχουμε φυτέψει μπάμιες σε γλάστρα ποτίζουμε συχνότερα, δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Η μπάμια έχει μικρές απαιτήσεις σε , ειδικά αν έχει φυτευτεί σε γόνιμο έδαφος που περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αρχικά, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα όταν το φυτό έχει αποκτήσει ύψος 15-20 εκατοστών, περίπου 2 εβδομάδες αφού έχει φυτρώσει ο σπόρος της μπάμιας. Σε δεύτερο στάδιο, βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε όταν η μπάμια έχει αρχίσει να βγάζει καρπούς. Σε φυτά μπάμιας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε μία φορά τον μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στις μπάμιες , καθώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καρπόδεση του φυτού.

Η μπάμια είναι ένα από τα ανθεκτικά καλοκαιρινά λαχανικά που δεν προσβάλλονται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Η καλλιέργεια της μπάμιας προσβάλλεται από , τη γνωστή μελίγκρα. Η μελίγκρα στις μπάμιες προκαλεί συστροφή και παραμόρφωση των φύλλων, τα οποία αποκτούν παράλληλα και μια κολλώδη υφή. Η καλλιέργεια μπάμιας προσβάλλεται επίσης από τον , που προκαλεί κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα. Αν τα φύλλα της μπάμιας εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό άσπρισμα, αυτό οφείλεται στον μύκητα του . Για τη βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων και των ασθενειών της μπάμιας, σκονίζουμε με τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα του φυτού. Επιπλέον, ψεκάζουμε με άλατα καλίου λιπαρών οξέων ή , δύο οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά και σε προληπτικό στάδιο, ψεκάζουμε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος ή με την αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για την .

Η συγκομιδή της μπάμιας ξεκινά περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, και διαρκεί περίπου 1,5 μήνα. Ο καρπός της μπάμιας μεγαλώνει πολύ γρήγορα και η συγκομιδή της πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τακτικά ανά 1-2 ημέρες για να μαζεύουμε τους τρυφερούς καρπούς πριν σκληρύνουν. Όταν ο καρπός της μπάμιας φτάσει τα 2-3 εκατοστά πρέπει να συλλέγεται άμεσα για να είναι μαλακή η σάρκα του και όχι σποριασμένη. Μετά τη συγκομιδή της μπάμιας, οι καρποί μπορούν να συντηρηθούν μέσα στο ψυγείο για 2-3 μέρες ενώ αν κάνουμε ένα γρήγορο βράσιμο των καρπών για 2 λεπτά μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες μέχρι να τις καταναλώσουμε στα φαγητά μας.

Κατά τη συγκομιδή της μπάμιας που γίνεται με το χέρι, τα φύλλα και οι καρποί της μπορούν να προκαλέσουν έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα χέρια, καθώς και τσούξιμο στα μάτια σε περίπτωση επαφής με τα χέρια. Είναι λοιπόν απαραίτητο κατά τη συγκομιδή να παίρνουμε προφυλάξεις και να φοράμε ρούχα και γάντια που καλύπτουν πλήρως τα χέρια μας.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.