Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία

Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία
07 Ιανουαρίου 00:00 2019 Print This Article

Χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές:
λίπασμα (ή διαβροχές) και τσάι (ή αφέψημα). Για την παρασκευή λιπασμάτων, βυθίστε τα φυτά σε κρύο νερό μέχρι να διαλυθούν όλες οι διαλυτές ουσίες, στη συνέχεια φιλτράρετε και αραιώστε το λίπασμα πριν τη χρήση.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για φυτοπροστασία:

 • φτέρες για την καταπολέμηση των αφίδων και των γυμνοσάλιαγκων
 • τσουκνίδες κατά των αφίδων και διάφορων ασθενειών
 • σαμπούκο για την καταπολέμηση των σκαθαριών, των αφίδων και των θρυπών, καθώς και για την πρόληψη και την καταπολέμηση των λευκών πεταλούδων των λάχανων και τον σκώρο των πράσων.
 • Για τα τσάγια, βυθίστε τα φυτά στο νερό για μια ολόκληρη μέρα, στη συνέχεια βράστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια, φιλτράρετε για χρήση.Το πολυκόμπι (horsetail) είναι καλό για όλες τις ασθένειες, ενώ το τανατσέτο (tansy)είναι αποτελεσματικό για τις αφίδες, τα κοφτοσκούλικα (cutworms) και τις λευκές πεταλούδες του λάχανου.Λίπασμα τσουκνίδαςΔιαβρέξτε 1 κιλό φρέσκες ψιλοκομμένες τσουκνίδες σε 10 λίτρα βρόχινο νερό για 4-5 ημέρες. Διηθήστε και αραιώστε έως 20% (2 μέρη λιπάσματος σε 10 μέρη νερού) πριν ψεκάστε.Λίπασμα σαμπούκουΚόψτε 1 κιλό φύλλα σαμπούκου, λουλούδια, φρούτα και νέους μίσχους. Βυθίστε σε 10 λίτρα νερού για 3 ημέρες. Φιλτράρετε αλλά μην αραιώσετε.Τσάι από πολυκόμπι (αλογοουρά)Κόβουμε 200 γρ. φρέσκα φύλλα πολυκόμπι και ανακατέψτε με 10 λίτρα νερό. Διαβρέξτε μία ημέρα πριν το βράσετε για 20 λεπτά. Αφήστε το να παραμείνει για άλλες 24 ώρες, μετά φιλτράρετε πριν ψεκάστε.

  Print Friendly, PDF & Email
  view more articles

  About Article Author

  write a comment

  0 Comments

  No Comments Yet!

  You can be the one to start a conversation.

  Add a Comment