Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα

Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα
26 Νοεμβρίου 00:00 2015

Πως μαγειρεύουμε την ξινήθραΞινήθρα
Παίρνουμε ξινήθρα και αφού την κόψουμε ψιλά, βάζουμε λίγο σέλινο και λίγο μαρούλι ψιλοκομμένα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και αλάτι. Όταν ψηθεί η ξινήθρα, τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, την κουκκίζουμε με αλεύρι και ανακατώνουμε συνεχώς και συγχρόνως μουσκεύουμε με καλό ζωμό. Αφού την αφήσουμε να βράσει κατά αυτόν τον τρόπο επί ένα τέταρτο της ώρας, την προσφέρουμε είτε με βρασμένα αυγά, είτε με κρέας ή και απλώς μόνο με ψωμάκια κοκκινισμένα στο βούτυρο.Ξινήθρα με γάλα
Αφού εν πρώτης την ετοιμάσουμε και την βράσουμε, καθώς κάναμε ανωτέρω, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ψηθεί με λίγο βούτυρο.
Κατόπιν σπάζουμε χωριστά ένα η δυο κιτρινάδια του αυγού αναλόγως την ποσότητα της ξινήθρας, σχηματίζουμε με αυτά και με λίγο αλεύρι ένα χυλό στον οποίο χύνουμε γάλα και όλα αυτά τα βάζουμε επάνω στη φωτιά να δέσουν.Σούπα από ξινήθρα
Κάνουμε ένα πουρέ από πατάτες, βάζουμε ζωμό στον πουρέ και τα τοποθετούμε στην φωτιά για να βράσουν. Βάζουμε μαζί και μερικά ματσάκια ψιλοκομμένη ξινήθρας.
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε μείγμα από γάλα, 2 κρόκους αυγών και φρέσκο βούτυρο.Πουρές από ξινήθρα
Καθαρίζουμε καλά την ξινήθρα, μετά από αυτό την ζεματίζουμε και την περνούμε από φανέλα. Βάζουμε βούτυρο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε μία κουταλιά αλεύρι και κατόπιν την ξινήθρα. Ανακατώνουμε προσθέτουμε και ζουμί ή γάλα, λίγο γλάσο, λίγη ψιλή ζάχαρη και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.Oxalys acetosella/Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διλπά άνθη)Ακόμα η ξινήθρα χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση. Τα φυτά αυτά έχουν όξινη γεύση, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, για αυτό τρώγονται σε μικρές ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε όμως ότι σε δύσκολες περιόδους όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα εξογκώματα που κατασκευάζονται στις ρίζες της ­ σε διάφορες περιοχές τα λέγανε «φιστικάκια» ­ προσέφεραν τροφή στον πεινασμένο πληθυσμό.

  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment