Παρασκευή , 11 Ιουλίου 2025
Breaking News

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα

Πως μαγειρεύουμε την ξινήθραΞινήθρα
Παίρνουμε ξινήθρα και αφού την κόψουμε ψιλά, βάζουμε λίγο σέλινο και λίγο μαρούλι ψιλοκομμένα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και αλάτι. Όταν ψηθεί η ξινήθρα, τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, την κουκκίζουμε με αλεύρι και ανακατώνουμε συνεχώς και συγχρόνως μουσκεύουμε με καλό ζωμό. Αφού την αφήσουμε να βράσει κατά αυτόν τον τρόπο επί ένα τέταρτο της ώρας, την προσφέρουμε είτε με βρασμένα αυγά, είτε με κρέας ή και απλώς μόνο με ψωμάκια κοκκινισμένα στο βούτυρο.Ξινήθρα με γάλα
Αφού εν πρώτης την ετοιμάσουμε και την βράσουμε, καθώς κάναμε ανωτέρω, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ψηθεί με λίγο βούτυρο.
Κατόπιν σπάζουμε χωριστά ένα η δυο κιτρινάδια του αυγού αναλόγως την ποσότητα της ξινήθρας, σχηματίζουμε με αυτά και με λίγο αλεύρι ένα χυλό στον οποίο χύνουμε γάλα και όλα αυτά τα βάζουμε επάνω στη φωτιά να δέσουν.Σούπα από ξινήθρα
Κάνουμε ένα πουρέ από πατάτες, βάζουμε ζωμό στον πουρέ και τα τοποθετούμε στην φωτιά για να βράσουν. Βάζουμε μαζί και μερικά ματσάκια ψιλοκομμένη ξινήθρας.
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε μείγμα από γάλα, 2 κρόκους αυγών και φρέσκο βούτυρο.Πουρές από ξινήθρα
Καθαρίζουμε καλά την ξινήθρα, μετά από αυτό την ζεματίζουμε και την περνούμε από φανέλα. Βάζουμε βούτυρο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε μία κουταλιά αλεύρι και κατόπιν την ξινήθρα. Ανακατώνουμε προσθέτουμε και ζουμί ή γάλα, λίγο γλάσο, λίγη ψιλή ζάχαρη και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.Oxalys acetosella/Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διλπά άνθη)Ακόμα η ξινήθρα χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση. Τα φυτά αυτά έχουν όξινη γεύση, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, για αυτό τρώγονται σε μικρές ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε όμως ότι σε δύσκολες περιόδους όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα εξογκώματα που κατασκευάζονται στις ρίζες της ­ σε διάφορες περιοχές τα λέγανε «φιστικάκια» ­ προσέφεραν τροφή στον πεινασμένο πληθυσμό.

About admin

Check Also

Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.