Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα

Πως μαγειρεύουμε την ξινήθραΞινήθρα
Παίρνουμε ξινήθρα και αφού την κόψουμε ψιλά, βάζουμε λίγο σέλινο και λίγο μαρούλι ψιλοκομμένα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και αλάτι. Όταν ψηθεί η ξινήθρα, τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, την κουκκίζουμε με αλεύρι και ανακατώνουμε συνεχώς και συγχρόνως μουσκεύουμε με καλό ζωμό. Αφού την αφήσουμε να βράσει κατά αυτόν τον τρόπο επί ένα τέταρτο της ώρας, την προσφέρουμε είτε με βρασμένα αυγά, είτε με κρέας ή και απλώς μόνο με ψωμάκια κοκκινισμένα στο βούτυρο.Ξινήθρα με γάλα
Αφού εν πρώτης την ετοιμάσουμε και την βράσουμε, καθώς κάναμε ανωτέρω, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ψηθεί με λίγο βούτυρο.
Κατόπιν σπάζουμε χωριστά ένα η δυο κιτρινάδια του αυγού αναλόγως την ποσότητα της ξινήθρας, σχηματίζουμε με αυτά και με λίγο αλεύρι ένα χυλό στον οποίο χύνουμε γάλα και όλα αυτά τα βάζουμε επάνω στη φωτιά να δέσουν.Σούπα από ξινήθρα
Κάνουμε ένα πουρέ από πατάτες, βάζουμε ζωμό στον πουρέ και τα τοποθετούμε στην φωτιά για να βράσουν. Βάζουμε μαζί και μερικά ματσάκια ψιλοκομμένη ξινήθρας.
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε μείγμα από γάλα, 2 κρόκους αυγών και φρέσκο βούτυρο.Πουρές από ξινήθρα
Καθαρίζουμε καλά την ξινήθρα, μετά από αυτό την ζεματίζουμε και την περνούμε από φανέλα. Βάζουμε βούτυρο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε μία κουταλιά αλεύρι και κατόπιν την ξινήθρα. Ανακατώνουμε προσθέτουμε και ζουμί ή γάλα, λίγο γλάσο, λίγη ψιλή ζάχαρη και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.Oxalys acetosella/Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διλπά άνθη)Ακόμα η ξινήθρα χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση. Τα φυτά αυτά έχουν όξινη γεύση, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, για αυτό τρώγονται σε μικρές ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε όμως ότι σε δύσκολες περιόδους όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα εξογκώματα που κατασκευάζονται στις ρίζες της ­ σε διάφορες περιοχές τα λέγανε «φιστικάκια» ­ προσέφεραν τροφή στον πεινασμένο πληθυσμό.

About admin

Check Also

Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.