Πέμπτη , 21 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Ο στύφνος είναι ένα αγριόχορτο που συναντάμε σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου, αλλά και στην ύπαιθρο.Γνωστός επίσης...
Περισσότερα
Στύφνος ή Αγριοντοματιά, ένα αγριόχορτο που τρώγεται

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια μαϊντανού

Ο μαϊντανός είναι από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρωματικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα χρησιμοποιήσουμε στις σαλάτες, σε πίτες αλλά και σε ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής. Αν και είναι διετές λαχανικό, ο μαιντανός συνήθως καλλιεργείται σαν ετήσιο φυτό. Ο μαιντανός διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Οι ποικιλίες του μαϊντανού διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σγουρόφυλλες. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, αλλά συντηρούνται μόνο με αποξήρανση. Αντίθετα, οι σγουρόφυλλες ποικιλίες του μαϊντανού, που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα, μπορούν να συντηρηθούν ακόμα και στην κατάψυξη. Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του μαϊντανού; Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα που έχουμε με κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του. Ο μαϊντανός προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον μαϊντανό, προκειμένου να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς. Πως φυτεύουμε μαιντανό στον κήπο; Ο μαϊντανός πολλαπλασιάζεται με σπόρο και μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο ή κατευθείαν στο χωράφι με σπόρο σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού. ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο σχεδόν όλο το χρόνο και να τον μεταφυτεύουμε μετά από 5-6 εβδομάδες στον κήπο μας. Η αραιή σπορά και φύτευση είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη των φυτών που φέρνει κακό αερισμό και ασθένειες. Αν θέλουμε να καλλιέργήσουμε πιο άμεσα, μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια μαϊντανού από φυτώρια και να τα μεταφυτεύσουμε άμεσα. Η φύτευση γίνεται σε κατάλληλες απόστάσεις 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κάθε πότε ποτίζουμε τον μαϊντανό; Ο μαϊντανός χρειάζεται συχνό πότισμα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορέι να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του μαιντανού. Ποτίζουμε λοιπόν κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ μέσα στο καλοκαίρι να φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικότερα. Το πότισμα των φυτων τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να γίνει και καθημερινή για να αντιμετωπίσουν τις υψηλες θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν και ξήρανση στα φύλλα. 


Τι λίπασμα θέλει ο μαϊντανός; Για την λίπανση του μαϊντανού, προσθέτουμε οικολογικό λιπασμα πλούσιο σε άζωτο για να έχουμε πλούσιο φύλλωμα ενώ η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου βοηθά να έχουμε καταπράσινα φύλλα. Συγκεκριμένα ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες ενώ η προσθήκη κοπριάς και κομπόστ κατά την φύταυση βοηθά στην καλή ανάπτυξη των φυτών. Πάντως, η υπερβολική λιπανση μπορεί να δημιουργήσει καψίματα στις άκρες των φύλλων και ξήρανση των βλαστών του φυτού ενώ η απουσία λίπανσης μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στα φύλλα και αδύναμους λεπτούς βλαστούς. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα ταλαιπωρούν τον μαϊντανό; 
Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ο μαιντανος προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, η σκωρίαση και η ανθράκωση. Για την προληπτική αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας στα φύλλα ή με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού. Για να προστατέψουμε οικολογικά το μαιντάνό από την προσβολή από τη μελίγκρα καθώς και από κάμπιες, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με σάπωνες αλάτων καλίου και βάκιλο Θουρηγγίας που προηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Πότε και πώς συγκομίζουμε τον μαϊντανό;  Ανάλογα με την περίοδο που θα τον φυτέψουμε η περίοδος συγκομιδής του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο. Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές που ξεκινούν 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του φυτού. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του μαιντανού, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά. Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι να έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίοδο, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό του μαϊντανού δεν βγάζει νεά φύλλα. 

Καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα
Πώς φυτεύουμε μαϊντανό σε γλάστρα


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μαϊντανού Η καλλιέργεια του μαιντανού μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την καλλιέργεια ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας, καθώς ο μαιντανός αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά μέρη την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, ο μαιντανός έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν παρουσιάζει ανταγωνισμό με τα συγκεκριμένα κηπευτικά. Η συγκαλλιέργεια του μαϊντανού στο λαχανόκηπο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη αξιοποίηση νερού και θρεπτικών στοιχείων. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.