Σπιτική κονσέρβα τόνου

Σπιτική κονσέρβα τόνου
02 Σεπτεμβρίου 00:00 2014

Υλικά συνταγής: Τόνος ψάρι, αλάτι χοντρό, λάδι
Αγόρασα 2 τονάκια περίπου 2,5 κιλά. Τα καθάρισα και τα ζύγισα, ήταν 2,2 κιλά.
Τα έπλυνα καλά και τα άφησα στο νερό λίγη ώρα μέχρι να φύγει το πολύ αίμα.
Τα έβρασα με χοντρό αλάτι 10% του συνολικού καθαρού κιλούΤα στράγγισα και τα ξεψάχνισα καλά, με προσοχή να καθαρίσω όλα τα αγκάθια.
Έπλυνα και αποστείρωσα 2 μεγάλα βάζα και άρχισα να τα γεμίζω, πιέζοντας μαλακά για να μην μένουν κενά.
Αφού γέμισαν τα βάζα, πρόσθεσα λάδι έως το χείλος του βάζου. Παρατήρησα ότι ο τόνος απορροφούσε το λάδι και συνέχιζα να προσθέτω λάδι, μέχρι να δω ότι το λάδι μου καλύπτει όλη την επιφάνεια του ψαριού.
Σφράγισα με καθαρά καπάκια και αποθήκευσα στο ψυγείο. Την επομένη ημέρα κοίταξα πάλι το λάδι και συμπλήρωσα λίγο ακόμη. Αυτό το κάνουμε καθημερινά (να ελέγχουμε το λάδι μας).Από την ίδια ημέρα έκανα τονοσαλάτα.
Τα 2 βάζα των 800 γρ. μου στοίχισαν 10 ευρω. Το αλάτι μου φάνηκε λίγο, την άλλη φορά θα βάλω λίγο παραπάνω.Την συνταγή μου την έδωσε μία φίλη που κάνει κάθε χρόνο πάνω από 20-30 βάζα,με τη διαφορά ότι ο άντρας της ψαρεύει τον τόνο και τον κάνει κονσερβοποίηση, δηλαδή μετά που κλείνει τα καπάκια τα βράζει σε κατσαρόλα για να σφραγίσουν τα καπάκια,και τα διατηρεί στο ψυγείο.
Θέλει λίγο υπομονή αλλά αν σκεφτούμε πόσο ακριβός είναι ο έτοιμος ο τόνος και πόσα συντηρητικά έχει θα το τολμήσουμε. Καλή επιτυχία!

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment