Πέμπτη , 3 Ιουλίου 2025
Breaking News

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Σπανάκι – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις.

Τρώμε το σπανάκι μας ωμό σε σαλάτες, σε smoothies, σε χυμούς και σε συνταγές όπου ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρός*, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει ο οργανισμός μας σχεδόν όλη την ποσότητα της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής ουσίας lutein που περιέχει. Η lutein βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping συνέκριναν διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα επίπεδα lutein στο φαγητό που σερβίρουμε στο πιάτο μας. Πολλά άτομα με αθηροσκλήρωση – στεφανιαία νόσος,  έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να μετρηθεί στο αίμα.  H χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην παθογένεση πολλών παθήσεων όπως: -. οι καρδιακές παθήσεις -. τα εγκεφαλικά επεισόδια -. ο καρκίνος -. ο σακχαρώδης διαβήτης -. τα νοσήματα των νεφρών -. τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού -. το Alzheimer Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Linköping μελέτησε το ρόλο της αντιοξειδωτικής lutein.  Η lutein είναι μια φυσική λιποδιαλυτή ουσία που βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά.  Οι ερευνητές έδειξαν ότι η lutein μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.  Έδειξαν επίσης ότι η lutein μπορεί να αποθηκευτεί στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα απόθεμα lutein στο σώμα μας.  Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν είναι δυνατό να επηρεαστούν τα επίπεδα της lutein στο αίμα αυξάνοντας τη διατροφική της πρόσληψη. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ποια μέθοδος μαγειρέματος  είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της lutein στο φαγητό μας Επέλεξαν να μελετήσουν το σπανάκι, το οποίο περιέχει συγκριτικά υψηλότερα  επίπεδα lutein και είναι από τα αγαπημένα λαχανικά πάρα πολλών ατόμων. Όπως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, η lutein αποδομείται από τη θερμότητα. “Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι χρησιμοποιήσαμε μεθόδους προετοιμασίας που χρησιμοποιούνται συχνά όταν μαγειρεύουμε φαγητό στο σπίτι και συγκρίναμε αρκετές θερμοκρασίες και χρόνους θέρμανσης.  Ερευνήσαμε επίσης μεθόδους παρασκευής, στις οποίες το σπανάκι τρώγεται κρύο, όπως σε σαλάτες και smoothies”, λέει η Lena Jonasson, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικών και Επιστημών Υγείας και σύμβουλος καρδιολογίας. Προκειμένου να προσομοιώσουν μεθόδους μαγειρέματος  που χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή, οι ερευνητές αγόρασαν baby σπανάκι. Κατόπιν μέτρησαν την περιεκτικότητα σε lutein στους διαφορετικούς χρόνους και τρόπους μαγειρέματος. Παρατήρησαν και μέτρησα την lutein σε διάφορα πιάτα και συνταγές: 1. σε συνταγές όπου το σπανάκι δεν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα πιάτα και συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι: το σπανακόρυζο, οι σουπιές με σπανάκι, το σπανάκι γιαχνί, τα ρεβίθια με σπανάκι, τα αυγά με σπανάκι, που άνετα τα εντάσσουμε στα πολύτιμα Comfort food της ελληνικής γαστρονομίας, το σπανάκι στα πιάτα αυτά μαγειρεύεται 5-7 λεπτά το πολύ 2. σε συνταγές  όπου το σπανάκι μαγειρεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα πιάτα και συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι: η περίφημη σπανακόπιτα, άλλο ένα πολύτιμο Comfort food της ελληνικής γαστρονομίας, το σπανάκι στις πίτες ψήνεται στο φούρνο μέχρι και 90 λεπτά 3. σε συνταγές  όπου το σπανάκι είναι ωμό Αντίστοιχα πιάτα όπως καταλαβαίνουμε, είναι: όλες οι σαλάτες και τα smoothies, στα οποία προσθέτουμε το σπανάκι Κατά τη σύγκριση αποδείχθηκε ότι ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικός για τη lutein και το σπανάκι. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύουμε το σπανάκι, τόσο λιγότερη lutein συγκρατεί. Το ύψος της θερμοκρασίας και ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικά, διότι όταν το σπανάκι μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, ένα μεγάλο μέρος της λουτεΐνης αποικοδομείται μετά από μόλις δύο λεπτά, παρατηρήθηκε δηλαδή, πως όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται ο χρόνος αποδόμησης της lutein και το αντίστοιχο- όσο υψηλότερη η θερμοκρασία τόσο μειώνεται ο χρόνος αποδόμησης. Αυτή η παρατήρηση είναι που κάνει τα φαγητά με σπανάκι της ελληνικής κουζίνας, που περιέγραψα πιο πάνω, ελκυστικά και από θεραπευτική σκοπιά Βέβαια εμείς εκτός από τα μαγειρευτά φαγητά με σπανάκι εντάσσουμε στη διατροφή μας πολλές σαλάτες με σπανάκι και πολλά ροφήματα. Επίσης, -. δεν ξαναζεσταίνουμε τα φαγητά με σπανάκι, απλά τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για κάποιες ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου -. στα  smoothies και στα ροφήματα προσθέτουμε κάποιο λίπος από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η γιαούρτη, διότι το σπανάκι όταν κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη lutein από τα φύλλα και το λίπος αυξάνει τη διαλυτότητά της – αναφέρει χαρακτηριστικά η Rosanna Chung, η κύρια συγγραφέας του άρθρου. Το περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience το 2017 παρουσίασε στοιχεία της μελέτης: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00183/full , τα οποία δείχνουν ότι η γνωστική γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία είναι λιγότερο διακριτή στους ενήλικες εκείνους, οι οποίοι είχαν εντάξει στη διατροφή τους ικανοποιητικές ποσότητες  πράσινων και φυλλωδών λαχανικών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Η lutein (L) και η zeaxanthin (Z) είναι φυσικά καροτενοειδή που βρίσκονται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και λάχανο, αλλά και σε πολλά φρούτα. Αυτά τα πολύτιμα καροτενοειδή  δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό μας και επομένως πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας Για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους που εξετάστηκαν για μια σειρά γνωστικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα lutein (L) και η zeaxanthin (Z) του αμφιβληστροειδούς αντιστοιχούσαν σημαντικά στις παγκόσμιες γνωστικές ικανότητες, όπως η λεκτική μάθηση, η λεκτική ευχέρεια, η ανάκληση μνήμης, η ταχύτητα επεξεργασίας και η αντιληπτική ταχύτητα. Τα επίπεδα lutein (L) και η zeaxanthin (Z) έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση  και βελτιώνουν τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη σε υγιείς γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Λόγω όλων αυτών θα πρέπει να αξιοποιούμε στο έπακρο το σπανάκι και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά – μεγιστοποιώντας τις δύο πολύτιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις lutein (L) και zeaxanthin (Z)     Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη του Σουηδικού Ιδρύματος Καρδιάς-Πνευμόνων και του Σουηδικού Ερευνητικού Συμβουλίου. Το άρθρο: “ Liberation of lutein from spinach: Effects of heating time, microwave- reheating and liquefaction ”, Rosanna WS Chung, Per Leanderson, Nelly Gustafsson, Lena Jonasson, (2018), Food Chemistry, Τόμος 277, 30 Μαρτίου 201, Σελίδες 573-578, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 3 Νοεμβρίου 2018, doi: 10.1016/j.foodchem.2018.11.023 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618319617?via%3Dihub https://liu.se/en/news-item/mixad-spenat-for-maxad-mangd-antioxidant https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00183/full

The post Σπανάκι – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις. appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

μέλι-βοτάνων,-ένα-πανίσχυρο-ίαμα!

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, …

ένα-φιλί-για-την-κάθε-μας-σκέψη!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.