Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Breaking News

Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Τι προκαλεί το στρίψιμο στα φύλλα και τι σημαίνει για την υγεία των φυτών μας;Όταν τα φύλλα των φυτών συστρέφονται,...
Περισσότερα
Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Υγιεινή διατροφή* και θρέψη* – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά...
Περισσότερα
Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια;Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Παιώνια, ένα εντυπωσιακό βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με που ανθίζουν από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο χαρίζοντάς μας έντονα χρώματα και...
Περισσότερα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου! Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι...
Περισσότερα
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Κατάλληλη εποχή σποράς των λαχανικών, απευθείας στο χώμα ή σε σπορείο. Για τη σπορά των λαχανικών χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές. Η...
Περισσότερα
Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ   Gustave Caillebotte - The Gardeners, 1875 - 1877     Σπορές...
Περισσότερα
Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια...
Περισσότερα
11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται...
Περισσότερα
Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

Το συκώτι μας έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη. Ωστόσο, ήταν άγνωστο εάν αυτή η ικανότητα μειώνεται...
Περισσότερα
Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

Σπανάκι – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις.

Τρώμε το σπανάκι μας ωμό σε σαλάτες, σε smoothies, σε χυμούς και σε συνταγές όπου ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρός*, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει ο οργανισμός μας σχεδόν όλη την ποσότητα της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής ουσίας lutein που περιέχει. Η lutein βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Linköping συνέκριναν διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα επίπεδα lutein στο φαγητό που σερβίρουμε στο πιάτο μας. Πολλά άτομα με αθηροσκλήρωση – στεφανιαία νόσος,  έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να μετρηθεί στο αίμα.  H χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην παθογένεση πολλών παθήσεων όπως: -. οι καρδιακές παθήσεις -. τα εγκεφαλικά επεισόδια -. ο καρκίνος -. ο σακχαρώδης διαβήτης -. τα νοσήματα των νεφρών -. τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού -. το Alzheimer Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Linköping μελέτησε το ρόλο της αντιοξειδωτικής lutein.  Η lutein είναι μια φυσική λιποδιαλυτή ουσία που βρίσκεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά.  Οι ερευνητές έδειξαν ότι η lutein μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.  Έδειξαν επίσης ότι η lutein μπορεί να αποθηκευτεί στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα απόθεμα lutein στο σώμα μας.  Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν είναι δυνατό να επηρεαστούν τα επίπεδα της lutein στο αίμα αυξάνοντας τη διατροφική της πρόσληψη. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ποια μέθοδος μαγειρέματος  είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της lutein στο φαγητό μας Επέλεξαν να μελετήσουν το σπανάκι, το οποίο περιέχει συγκριτικά υψηλότερα  επίπεδα lutein και είναι από τα αγαπημένα λαχανικά πάρα πολλών ατόμων. Όπως και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, η lutein αποδομείται από τη θερμότητα. “Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι χρησιμοποιήσαμε μεθόδους προετοιμασίας που χρησιμοποιούνται συχνά όταν μαγειρεύουμε φαγητό στο σπίτι και συγκρίναμε αρκετές θερμοκρασίες και χρόνους θέρμανσης.  Ερευνήσαμε επίσης μεθόδους παρασκευής, στις οποίες το σπανάκι τρώγεται κρύο, όπως σε σαλάτες και smoothies”, λέει η Lena Jonasson, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικών και Επιστημών Υγείας και σύμβουλος καρδιολογίας. Προκειμένου να προσομοιώσουν μεθόδους μαγειρέματος  που χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ζωή, οι ερευνητές αγόρασαν baby σπανάκι. Κατόπιν μέτρησαν την περιεκτικότητα σε lutein στους διαφορετικούς χρόνους και τρόπους μαγειρέματος. Παρατήρησαν και μέτρησα την lutein σε διάφορα πιάτα και συνταγές: 1. σε συνταγές όπου το σπανάκι δεν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα πιάτα και συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι: το σπανακόρυζο, οι σουπιές με σπανάκι, το σπανάκι γιαχνί, τα ρεβίθια με σπανάκι, τα αυγά με σπανάκι, που άνετα τα εντάσσουμε στα πολύτιμα Comfort food της ελληνικής γαστρονομίας, το σπανάκι στα πιάτα αυτά μαγειρεύεται 5-7 λεπτά το πολύ 2. σε συνταγές  όπου το σπανάκι μαγειρεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα πιάτα και συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι: η περίφημη σπανακόπιτα, άλλο ένα πολύτιμο Comfort food της ελληνικής γαστρονομίας, το σπανάκι στις πίτες ψήνεται στο φούρνο μέχρι και 90 λεπτά 3. σε συνταγές  όπου το σπανάκι είναι ωμό Αντίστοιχα πιάτα όπως καταλαβαίνουμε, είναι: όλες οι σαλάτες και τα smoothies, στα οποία προσθέτουμε το σπανάκι Κατά τη σύγκριση αποδείχθηκε ότι ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικός για τη lutein και το σπανάκι. Όσο περισσότερο χρόνο μαγειρεύουμε το σπανάκι, τόσο λιγότερη lutein συγκρατεί. Το ύψος της θερμοκρασίας και ο χρόνος μαγειρέματος είναι σημαντικά, διότι όταν το σπανάκι μαγειρεύεται σε υψηλή θερμοκρασία, ένα μεγάλο μέρος της λουτεΐνης αποικοδομείται μετά από μόλις δύο λεπτά, παρατηρήθηκε δηλαδή, πως όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται ο χρόνος αποδόμησης της lutein και το αντίστοιχο- όσο υψηλότερη η θερμοκρασία τόσο μειώνεται ο χρόνος αποδόμησης. Αυτή η παρατήρηση είναι που κάνει τα φαγητά με σπανάκι της ελληνικής κουζίνας, που περιέγραψα πιο πάνω, ελκυστικά και από θεραπευτική σκοπιά Βέβαια εμείς εκτός από τα μαγειρευτά φαγητά με σπανάκι εντάσσουμε στη διατροφή μας πολλές σαλάτες με σπανάκι και πολλά ροφήματα. Επίσης, -. δεν ξαναζεσταίνουμε τα φαγητά με σπανάκι, απλά τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για κάποιες ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου -. στα  smoothies και στα ροφήματα προσθέτουμε κάποιο λίπος από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η γιαούρτη, διότι το σπανάκι όταν κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη lutein από τα φύλλα και το λίπος αυξάνει τη διαλυτότητά της – αναφέρει χαρακτηριστικά η Rosanna Chung, η κύρια συγγραφέας του άρθρου. Το περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience το 2017 παρουσίασε στοιχεία της μελέτης: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00183/full , τα οποία δείχνουν ότι η γνωστική γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία είναι λιγότερο διακριτή στους ενήλικες εκείνους, οι οποίοι είχαν εντάξει στη διατροφή τους ικανοποιητικές ποσότητες  πράσινων και φυλλωδών λαχανικών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Η lutein (L) και η zeaxanthin (Z) είναι φυσικά καροτενοειδή που βρίσκονται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και λάχανο, αλλά και σε πολλά φρούτα. Αυτά τα πολύτιμα καροτενοειδή  δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό μας και επομένως πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας Για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους που εξετάστηκαν για μια σειρά γνωστικών εργασιών διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα lutein (L) και η zeaxanthin (Z) του αμφιβληστροειδούς αντιστοιχούσαν σημαντικά στις παγκόσμιες γνωστικές ικανότητες, όπως η λεκτική μάθηση, η λεκτική ευχέρεια, η ανάκληση μνήμης, η ταχύτητα επεξεργασίας και η αντιληπτική ταχύτητα. Τα επίπεδα lutein (L) και η zeaxanthin (Z) έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση  και βελτιώνουν τη λεκτική ευχέρεια και τη μνήμη σε υγιείς γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Λόγω όλων αυτών θα πρέπει να αξιοποιούμε στο έπακρο το σπανάκι και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά – μεγιστοποιώντας τις δύο πολύτιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις lutein (L) και zeaxanthin (Z)     Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη του Σουηδικού Ιδρύματος Καρδιάς-Πνευμόνων και του Σουηδικού Ερευνητικού Συμβουλίου. Το άρθρο: “ Liberation of lutein from spinach: Effects of heating time, microwave- reheating and liquefaction ”, Rosanna WS Chung, Per Leanderson, Nelly Gustafsson, Lena Jonasson, (2018), Food Chemistry, Τόμος 277, 30 Μαρτίου 201, Σελίδες 573-578, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 3 Νοεμβρίου 2018, doi: 10.1016/j.foodchem.2018.11.023 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618319617?via%3Dihub https://liu.se/en/news-item/mixad-spenat-for-maxad-mangd-antioxidant https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2017.00183/full

The post Σπανάκι – Επιδράσεις διαφορετικών μεθόδων μαγειρέματος στις φυτοθρεπτικές του ενώσεις. appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων – Plant Protection

Τεχνικές Προδιαγραφές Θερμοκηπίων

Γενικές Διαπιστώσεις, Νομοθεσία, Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι καλλιεργητές, Βασικοί τύποι θερμοκηπίων (σχήμα), …

Μάιος-Ιούνιος… Εργασίες στον Κήπο

Μάιος-Ιούνιος Εργασίες στον Κήπο. Η Άνοιξη τελειώνει και μπαίνουμε στον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.