Τετάρτη , 16 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαλάτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως πολλές φορές σας έχω πει, οι σούπες και οι σαλάτες συγκαταλέγονται στις μαγειρικές μου αδυναμίες και τις περισσότερες φορές δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά “υποτάσσομαι” στη φαντασία μου και στην έμπνευση της στιγμής!!! Υπήρξαν στιγμές που μπορεί να γύρισα ουκ ολίγα μαγαζιά για να βρω κάποιο λαχανικό ή να έκανα μια βόλτα μέχρι το κοντινότερο σε μένα βουναλάκι για να βρω άγριο σκόρδο ή άγριο πράσο!!! Και να μία από τις σαλάτες μου. Για την συγκεκριμένη σαλάτα χρειάστηκα: -. λάδι – όσο μου πάρει -. 120gr περίπου χοντρoαλεσμένο σιτάρι  -. μία ψιλοκομμένη πιπεριά φλωρίνης -. μία ντομάτα, ψιλοκομμένη -. ένα κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μου -. ένα (1) κουταλάκι του γλυκού  κουρκούμι  -. θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι -. μαύρο πιπέρι-όσο μας αρέσει -. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη -. μία με δύο λιαστές ντομάτες – έχω πάντα λιαστές ντομάτες στα ράφια της κουζίνας μου, τις οποίες ετοιμάζω κάθε Σεπτέμβρη μαζί με τις σάλτσες ντομάτας  -. τέσσερις πέντε ελιές – μαύρες ή πράσινες – ξεπικρισμένες φυσικά -. ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα μαϊντανού, έχω πάντα στις γλάστρες μου, ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα, αποξηραίνω πάντα μαϊντανό, όπως και άλλα μυρωδικά βότανα -. ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, όπως για το μαϊντανό το ίδιο και για τον Κόλιανδρο -. χυμό από ένα λεμόνι -. σαφράν -. ένα κρεμμύδια τουρσί – από ζύμωση -. φύλλα μαρουλιού Με τα υλικά μου αυτά φτιάχνω μικρά “ντολμαδάκια” τυλιγμένα στα φύλλα του μαρουλιού μου και να πως : -. σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνω το πλιγούρι μου να μουλιάσει για μισή ώρα -. σε ένα τηγάνι γιαχνίζω* – δεν σοτάρω, δεν τσιγαρίζω – την πιπεριά μου ψιλοκομμένη, την ντομάτα μου, το κολοκυθάκι μου και το σιτάρι μου όπως είναι με το νερό – το οποίο έχει σχεδόν απορροφήσει-  και αφού προσθέσω το λάδι και τελειώσω με το γιάχνισμα, αποσύρω από το μάτι της κουζίνας το τηγάνι μου και προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το κουρκούμι, το σαφράν, το τζίντζερ, το κρεμμύδι μου ψιλοκομμένο, τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους κομμένες στα δύο, τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη, το μαϊντανό και  τον κόλιανδρο  -. αφού ανακατέψω πάλι πολύ καλά τα υλικά μου -. πλάθω μικρές μπουκιές και τις τυλίγω στα φύλλα μαρουλιού. -. τα τοποθετώ σε γυάλινη πιατέλα που να σκεπάζει, -. τα ραντίζω με το χυμό του λεμονιού και τα βάζω στο ψυγείο. -. τα σερβίρω μετά από μία ώρα, ώστε όλα μου τα υλικά να έχουν “δέσει” μεταξύ τους. -. συνοδεύω με βραστά αυγά!!! Η σαλάτα μου αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες διατηρημένη πάντα στο ψυγείο για μία με δύο μέρες. Σημείωση: Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες! Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η θρέψη είναι που δίνουν στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Για να έχουμε τη σωστή θρέψη από τη διατροφή μας, θα πρέπει να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μας από: φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά βότανα μπαχαρικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς άπαχες πρωτεΐνες. * Πως γιαχνίζω: ρίχνω λίγο νερό στο τηγάνι μου μέχρι να καλύψει απλά και μόνο τον πάτο, στη συνέχεια ρίχνω τα υλικά που έχω για γιάχνισμα και περιμένω να αρχίσει να ζεσταίνεται το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το νερό, αν χρειαστεί, προσθέτω πολύ λίγο νερό ακόμα, αλλά αν στα υλικά μου για γιάχνισμα υπάρχει και ντομάτα δεν χρειάζεται άλλη προσθήκη νερού λίγο πριν εξατμιστεί το νερό προσθέτω το λάδι μου, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και να μείνει μόνο το λάδι, οπότε και τραβάω το τηγάνι μου από το μάτι της κουζίνας, για τη συγκεκριμένη σαλάτα, διότι για κάποιο άλλο φαγητό, όπως π,χ οι πατάτες γιαχνί ακολουθώ άλλο δρόμο, και συνεχίζω όπως αναφέρω στη συνταγή… από τις συνταγές μου:thalia-botanologia.gr

The post Σαλάτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Κάθε-ένας-από-εμάς-μπορεί-να-θεωρεί-τον-εαυτό-του-ευχαριστημένο,-όταν-αυτό-που-είναι-η-τροφή-του-είναι-επίσης-και-το-φάρμακό-του.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του …

Βότανα-που-μπορούμε-να-συλλέξουμε-στη-χώρα-μας

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.