Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Σαλάτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως πολλές φορές σας έχω πει, οι σούπες και οι σαλάτες συγκαταλέγονται στις μαγειρικές μου αδυναμίες και τις περισσότερες φορές δεν ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά “υποτάσσομαι” στη φαντασία μου και στην έμπνευση της στιγμής!!! Υπήρξαν στιγμές που μπορεί να γύρισα ουκ ολίγα μαγαζιά για να βρω κάποιο λαχανικό ή να έκανα μια βόλτα μέχρι το κοντινότερο σε μένα βουναλάκι για να βρω άγριο σκόρδο ή άγριο πράσο!!! Και να μία από τις σαλάτες μου. Για την συγκεκριμένη σαλάτα χρειάστηκα: -. λάδι – όσο μου πάρει -. 120gr περίπου χοντρoαλεσμένο σιτάρι  -. μία ψιλοκομμένη πιπεριά φλωρίνης -. μία ντομάτα, ψιλοκομμένη -. ένα κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη μου -. ένα (1) κουταλάκι του γλυκού  κουρκούμι  -. θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι -. μαύρο πιπέρι-όσο μας αρέσει -. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη -. μία με δύο λιαστές ντομάτες – έχω πάντα λιαστές ντομάτες στα ράφια της κουζίνας μου, τις οποίες ετοιμάζω κάθε Σεπτέμβρη μαζί με τις σάλτσες ντομάτας  -. τέσσερις πέντε ελιές – μαύρες ή πράσινες – ξεπικρισμένες φυσικά -. ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα μαϊντανού, έχω πάντα στις γλάστρες μου, ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα, αποξηραίνω πάντα μαϊντανό, όπως και άλλα μυρωδικά βότανα -. ένα φλιτζανάκι του καφέ φρεσκοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, όπως για το μαϊντανό το ίδιο και για τον Κόλιανδρο -. χυμό από ένα λεμόνι -. σαφράν -. ένα κρεμμύδια τουρσί – από ζύμωση -. φύλλα μαρουλιού Με τα υλικά μου αυτά φτιάχνω μικρά “ντολμαδάκια” τυλιγμένα στα φύλλα του μαρουλιού μου και να πως : -. σε πολύ-πολύ λίγο νερό αφήνω το πλιγούρι μου να μουλιάσει για μισή ώρα -. σε ένα τηγάνι γιαχνίζω* – δεν σοτάρω, δεν τσιγαρίζω – την πιπεριά μου ψιλοκομμένη, την ντομάτα μου, το κολοκυθάκι μου και το σιτάρι μου όπως είναι με το νερό – το οποίο έχει σχεδόν απορροφήσει-  και αφού προσθέσω το λάδι και τελειώσω με το γιάχνισμα, αποσύρω από το μάτι της κουζίνας το τηγάνι μου και προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, το κουρκούμι, το σαφράν, το τζίντζερ, το κρεμμύδι μου ψιλοκομμένο, τις ελιές χωρίς τα κουκούτσια τους κομμένες στα δύο, τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη, το μαϊντανό και  τον κόλιανδρο  -. αφού ανακατέψω πάλι πολύ καλά τα υλικά μου -. πλάθω μικρές μπουκιές και τις τυλίγω στα φύλλα μαρουλιού. -. τα τοποθετώ σε γυάλινη πιατέλα που να σκεπάζει, -. τα ραντίζω με το χυμό του λεμονιού και τα βάζω στο ψυγείο. -. τα σερβίρω μετά από μία ώρα, ώστε όλα μου τα υλικά να έχουν “δέσει” μεταξύ τους. -. συνοδεύω με βραστά αυγά!!! Η σαλάτα μου αυτή μπορεί να καταναλωθεί και μετά από αρκετές ώρες διατηρημένη πάντα στο ψυγείο για μία με δύο μέρες. Σημείωση: Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες! Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η θρέψη είναι που δίνουν στο σώμα μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Για να έχουμε τη σωστή θρέψη από τη διατροφή μας, θα πρέπει να καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων μας από: φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, μυρωδικά βότανα μπαχαρικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς άπαχες πρωτεΐνες. * Πως γιαχνίζω: ρίχνω λίγο νερό στο τηγάνι μου μέχρι να καλύψει απλά και μόνο τον πάτο, στη συνέχεια ρίχνω τα υλικά που έχω για γιάχνισμα και περιμένω να αρχίσει να ζεσταίνεται το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να εξατμιστεί το νερό, αν χρειαστεί, προσθέτω πολύ λίγο νερό ακόμα, αλλά αν στα υλικά μου για γιάχνισμα υπάρχει και ντομάτα δεν χρειάζεται άλλη προσθήκη νερού λίγο πριν εξατμιστεί το νερό προσθέτω το λάδι μου, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και να μείνει μόνο το λάδι, οπότε και τραβάω το τηγάνι μου από το μάτι της κουζίνας, για τη συγκεκριμένη σαλάτα, διότι για κάποιο άλλο φαγητό, όπως π,χ οι πατάτες γιαχνί ακολουθώ άλλο δρόμο, και συνεχίζω όπως αναφέρω στη συνταγή… από τις συνταγές μου:thalia-botanologia.gr

The post Σαλάτα με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

όταν-με-ρώτησαν-είπα-–-Τα-βότανα-είναι-η-γέφυρα-μεταξύ-της-φύσης-και-της-δικής-μας-θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα …

όταν-με-ρώτησαν-είπα-–-“Είναι-ένας-σπόρος-που-πέφτει-από-ψηλά-για-να-τον-γαλουχήσει-η-γη…”

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.