Σάββατο , 25 Ιουνίου 2022
Breaking News

Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Τι προκαλεί το στρίψιμο στα φύλλα και τι σημαίνει για την υγεία των φυτών μας;Όταν τα φύλλα των φυτών συστρέφονται,...
Περισσότερα
Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Υγιεινή διατροφή* και θρέψη* – Τα περισσότερα προβλήματα που οφείλονται σε ασθένειες θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε τα βασικά...
Περισσότερα
Διατροφική ποικιλομορφία για μακροζωία και ευζωία

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια;Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

Παιώνια, ένα εντυπωσιακό βολβώδες καλλωπιστικό φυτό με που ανθίζουν από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο χαρίζοντάς μας έντονα χρώματα και...
Περισσότερα
Παιώνια, συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

, ο βασιλιάς του λαχανόκηπου! Η ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια και αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι...
Περισσότερα
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας (+video)

Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Κατάλληλη εποχή σποράς των λαχανικών, απευθείας στο χώμα ή σε σπορείο. Για τη σπορά των λαχανικών χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές. Η...
Περισσότερα
Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ - ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ   Gustave Caillebotte - The Gardeners, 1875 - 1877     Σπορές...
Περισσότερα
Ιουνιος- Λαχανοκομικός Οδηγός Σποράς – Φύτευσης

11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια...
Περισσότερα
11 μυστικά για την καλλιέργεια του κολοκυθιού (+video)

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Αν παρατηρήσουμε φαγώματα στα φύλλα των φυτών, τότε υπάρχει κάτι στον κήπο, στην αύλη ή στο μπαλκόνι μας που τρέφεται...
Περισσότερα
Τι τρώει τα φύλλα των φυτών και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

Το συκώτι μας έχει μια μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη. Ωστόσο, ήταν άγνωστο εάν αυτή η ικανότητα μειώνεται...
Περισσότερα
Το συκώτι δεν εξαρτάτε από την ηλικία μας και παραμένει πάντα τριών ετών

Πώς να φτιάξεις μια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες

Αν θέλεις να προσθέσεις κι άλλες ντοματούλες στον λαχανόκηπο της αυλής σου ή του μπαλκονιού σου, αλλά δεν έχεις τον επιπλέον χώρο, τότε μια όμορφη πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες σου δίνουν μία καλή και πρακτική λύση.

Γενικά, οι ντομάτες είναι ένας καρπός που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε στον μέγιστο βαθμό τους καλοκαιρινούς μήνες και πάντα ξεχωρίζουμε εκείνες του κήπου από την υπέροχη μυρωδιά τους, το κατακόκκινο χρώμα του και την γεμάτη γεύση τους.

Δες εδώ πώς να ξεκινήσεις έναν λαχανόκηπο και σε ποιες ποσότητες. Να σου θυμίσω ότι μπορείς να φτιάξεις εύκολα λαχανόκηπο και στο μπαλκόνι σου.

Ποια οφέλη έχεις από μια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες

-Κερδίζεις χώρο στον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου, που συνήθως είναι και ο λόγος που προτιμούμε την καμάρα-πέργκολα. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως μπορείς να διπλασιάσεις των αριθμό φυτών που καλλιεργείς στην περιοχή σου.

-Οι ντομάτες που βρίσκονται απευθείας στο έδαφος, συχνά εκτίθενται σε υγρό έδαφος, ζώα, παράσιτα και έντομα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι βρώμικες, αλλά και “φαγωμένες” όταν θα πας να τις καταναλώσεις. Αυτά τα προβλήματα μας ενδιαφέρουν, επειδή μιλάμε πάντα για ένα λαχανικό-φρούτο το οποίο τρώμε με τη φλούδα του.

-Έχεις πιο βελτιωμένες αποδόσεις με τις κρεμαστές, γιατί σπαταλιούνται λιγότερες ντομάτες από βλάβες ή ασθένειες και φυσικά από το σάπισμα (τα φυτά στο έδαφος τείνουν να σαπίζουν πιο εύκολα και γρήγορα πριν προλάβεις να τα μαζέψεις).

-Υπάρχει βελτιωμένη κυκλοφορία του αέρα. Τα φυτά ντομάτας είναι πιο υγιή και λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες.

-Η συγκομιδή γίνεται πιο εύκολη στις κρεμαστές ντομάτες, αφού δε χρειάζεται να σκύψεις. Επιπλέον, βλέπεις αμέσως τις ώριμες έτοιμες ντομάτες και τις κόβεις, ενώ στο έδαφος μπορούν να καλυφτούν από τα φυλλώματα.

-Τόσο η συγκομιδή όπως είπαμε αλλά και οι απαιτήσεις για συντήρηση είναι πολύ πιο απλές. Θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο χόμπι για ηλικιωμένους (με αρθρίτιδα ίσως) ή για άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα.

-Μπορεί κατά λάθος να πατήσεις κάποια ντομάτα όταν βρίσκεται στο έδαφος, κάτι που δε γίνεται να συμβεί με τις κρεμαστές.

-Έχεις αυξημένο ηλιακό φως. Καθώς η ντομάτα μεγαλώνει, η πέργκολα δέχεται περισσότερη έκθεση στον ήλιο, ειδικά σε κήπους όπου η σκιά αποτελεί πρόβλημα.

-Ο κήπος σου αποκτά ένα δικό του στυλ και σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο, μπορείς να φτιάξεις πραγματικά κάτι υπέροχο. Να σου θυμίσω ότι μπορείς να παίρνεις ιδέες από εδώ για κήπο με ανακυκλώσιμα υλικά.

Πώς να φτιάξεις μια πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις μια καμάρα ντομάτας. Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσεις ανθεκτικά εφόδια για να υποστηριχτεί το βάρος των ώριμων αμπέλων ντομάτας και φυσικά για να εξασφαλίσεις την ασφάλεια σε περιπτώσεις ανέμων. Μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλο ή βαρέως τύπου περίφραξη. Η κατεργασμένη ξυλεία δεν συνιστάται για αυτό το έργο, αλλά φυσικά το ξύλο που είναι ανθεκτικό στη διάσπαση όπως ο κέδρος, το κυπαρίσσι ή το κόκκινο ξύλο, είναι μια καλή επιλογή. Εάν προτιμάς υλικό περίφραξης, επέλεξε πλέγμα από σκυρόδεμα.

Μπορείς να φτιάξεις μια μόνιμη τοξωτή πέργκολα ντομάτας στον κήπο σου και να την έχεις κάθε χρόνο. Μπορείς επίσης να τη φτιάξεις στην άκρη του μπαλκονιού σου και έτσι να έχεις ένα διαχωριστικό από τον διπλανό γείτονα και παράλληλα μία καλή κάλυψη. Έχω δει τέτοιες πέργκολες να διακοσμούν και τον εξωτερικό χώρο ενός γκαράζ.

Περάστε την ρίζα του φυτού μέσα από την τρύπα από το κάτω μέρος του δοχείου, έτσι ώστε η ρίζα να βρίσκεται μέσα στο δοχείο και το φυτό απ’ έξω. Φροντίστε το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αφράτο και ελαφρώς νωπό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να πετρώσει, κάτι το οποίο θα σας δυσκολέψει στο πότισμα. Κρεμάστε τις ανάποδες ντοματιές σε ένα σημείο όπου θα δέχονται τουλάχιστον 5 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Πότισμα χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αν υπάρχει καύσωνας. Αν τα δοχεία σας είναι διαφανές έχετε υπόψη πως το νερό στεγνώνει πιο γρήγορα.

Θα δείτε πως το φυτό θα αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα επάνω ακολουθώντας τον ήλιο έως ότου μεγαλώσει αρκετά και με το βάρος θα κατέβει πάλι. Με λίγη φροντίδα σύντομα θα έχετε νόστιμες ντομάτες ακριβώς έξω από το παράθυρό σας.

Οδηγίες

  • Μπορείτε να καλλιεργήσετε και άλλα φυτά με μικρό ριζικό σύστημα στο πάνω μέρος του δοχείου. Αλλά προσέξτε μην εμποδίζουν το πότισμα του βασικού φυτού.
  • Αν  δεν φυτευτεί κάτι από πάνω απλά ακουμπήστε (μην τo σφραγίζετε) το καπάκι του δοχείου ώστε να κρατά την υγρασία.
  • Όταν ποτίζετε θα πρέπει να δείτε το νερό να φεύγει από κάτω.
  • Κάθε 2 εβδομάδες περίπου ελέγχετε το χώμα. Αν έχει μειωθεί θα χρειαστεί να συμπληρώσετε.
  • Τα χερούλια του δοχείου δεν πρέπει να είναι πλαστικό επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσει. Προτιμήστε τα μεταλλικά ή κάντε τρύπες μόνοι σας και φτιάξτε τα.
  • Φροντίστε να έχετε φτιάξει γερά στηρίγματα ώστε να αντέξουν το βάρος.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φυτέψετε και άλλα λαχανικά.

About admin

Check Also

Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό | Τα Μυστικά του Κήπου

Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό

Ποια λαχανικά φυτεύουμε τον χειμώνα και ποια λαχανικά φυτεύουμε την άνοιξη; Πότε φυτεύουμε ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια και πότε μαρούλια, κουνουπίδια και μπρόκολα στο λαχανόκηπο μας; Ποια είναι η κατάλληλη εποχή σποράς για το καλαμπόκι, τα φασόλια, το παντζάρι και το καρότο;Το πρώτο βήμα για μία επιτυχήμενη καλλιέργεια είναι η προετοιμασία και η βελτίωση του εδάφους.…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.