Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Πώς εκτρέφω γουρούνια

Πώς να μεγαλώσετε γουρούνια (για αρχάριους)

Εισαγωγή στην εκτροφή χοίρων

Όπως με οποιαδήποτε άλλη κτηνοτροφική δραστηριότητα, εάν διαθέτετε το τρίπτυχο “Χώρος – Χρόνος – Ενέργεια”, τότε μπορείτε να αισθανθείτε τη χαρά να μεγαλώσετε τα δικά σας γουρούνια στο χώρο σας, είτε σκοπεύετε να τα μεγαλώσετε ως κατοικίδια ζώα ή για το κρέας τους. Η εκτροφή των χοίρων μπορεί να αποτελέσει μείζονα πηγή ενθουσιασμού, χαράς και εισοδήματος, εάν γίνει με ορθολογικό τρόπο και σε κλιμακωτή βάση. Το πρώτο έτος δραστηριοποίησης είναι εισαγωγικό και καλό είναι να μην περιμένουμε κάποιο εισόδημα. Το πρώτο έτος μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα πρώτα βήματα καθώς και προβλέψεις για μια μεγαλύτερη επένδυση (σε χρόνο και χρήμα) για τα επόμενα χρόνια.

Ορισμένοι λάτρεις των γουρουνιών ισχυρίζονται ότι το γουρούνι είναι το πέμπτο ή το έκτο πιο έξυπνο ζώο (πιο έξυπνο από το σκύλο). Φυσικά, ένας τέτοιος δείκτης κατάταξης νοημοσύνης δεν υπάρχει και δεν μπορεί να είναι επιστημονικά ακριβής. Ωστόσο, ο χοίρος είναι πράγματι ένα πολύ ευφυές ζώο που χρειάζεται φροντίδα καθώς και ένα ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον για να μεγαλώσει με υγεία. Το γουρούνι είναι επίσης ένα πολύ κοινωνικό ζώο που ζει σε αγέλη. Ένα συνηθισμένο λάθος των νέων ιδιοκτητών χοίρων είναι ότι αρχίζουν συχνά να μεγαλώνουν μόνο ένα γουρούνι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το γουρούνι αυτό θα καταλήξει σε κατάθλιψη, και θα καταλήξει να πάσχει από διάφορα προβλήματα υγείας λόγω ακινησίας. Ως εκ τούτου, είναι καλό να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στο μεγάλωμα γουρουνιών αγοράζοντας τουλάχιστον 3 χοιρίδια.

Περιττό να πούμε ότι η αφοσίωση και η αυτοπειθαρχία είναι απαραίτητες όσον αφορά την κτηνοτροφική αυτή δραστηριότητα. Το γουρούνι ή οποιοδήποτε άλλο ζωικό κεφάλαιο δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς επίβλεψη για πάνω από μία ημέρα. Έτσι, εάν σκέφτεστε να φύγετε, ας πούμε για ένα Σαββατοκύριακο, πρέπει να βρείτε έναν αξιόπιστο αντικαταστάτη σας για να φροντίσει το ζωικό σας κεφάλαιο. Κτηνοτροφία σημαίνει φροντίδα, παρακολούθηση, σίτιση, καθαρισμό των ζώων και αντιμετώπιση προβλημάτων 365 ημέρες το χρόνο.

Πώς και πού να στεγάσετε γουρούνια

Πως να φτιάξετε ένα μικρό στάβλο γουρουνιών

Ξεκινάμε πάντα με το σχεδιασμό και την οικοδόμηση του χοιροστασίου μας προτού έρθουν τα γουρούνια στο χώρο μας. Αυτό είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος των άπειρων κτηνοτροφών: Φέρνουν πρώτα τα γουρούνια στο κτήμα τους και στη συνέχεια εξετάζουν τρόπους για να κάνουν προσαρμογές στο χώρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, καταλήγουν να αναζητούν τους χοίρους τους σε κάποια γειτονική ιδιοκτησία ή σε κάποιο δημόσιο δρόμο. Οι χοίροι είναι φυσικοί «εκσκαφείς» και μπορούν πολύ εύκολα να καταστρέψουν έναν κανονικό φράχτη. Όταν μεγαλώνουμε γουρούνια, ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο φράχτης. Ένας κανονικός φράχτης δεν έχει τη δύναμη να συγκρατήσει τους χοίρους, έτσι αργά ή γρήγορα θα διαφύγουν. Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα που δημιουργήθηκαν από γουρούνια που έχουν δραπετεύσει πρόσφατα είναι συνηθισμένα σε ορισμένες περιοχές. Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδική ενισχυμένη περίφραξη για τους χοίρους. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικοί φράκτες ειδικά σχεδιασμένοι για χοίρους. Εάν ο χώρος σας αντιμετωπίζει κινδύνους από αρπακτικά (λύκοι κ.λπ.), πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις (σκύλοι κ.λπ.).

Για να μεγαλώσουμε γουρούνια, πρέπει να έχουμε μια περιοχή καταφυγίου, μια χλοώδη περιοχή (για βόσκηση) και έναν νερόλακκο λάσπης. Η περιοχή καταφυγίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 τετραγωνικά πόδια (2,3 τετραγωνικά μέτρα) ανά χοίρο. Κατασκευάζουμε ένα υπόστεγο τριών όψεων, το οποίο αποτελείται από ξύλινα κατασκευή ή από διάφορα ειδικά υλικά. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε φορητά καταφύγια γουρουνιών, που είναι κατάλληλα για 4-5 γουρούνια maximum. Οι χοίροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό 24 ώρες την ημέρα. Έτσι, πρέπει να βάλουμε ακίνητες (αυτόματες) ποτίστρες στο καταφύγιο και σε άλλα μέρη του οικοπέδου μας. Λάβετε υπόψη ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη κλινοστρωμνής (άχυρο από σιτάρι ή κριθάρι) στο εσωτερικό του καταφυγίου. Εκτός από τις αντιολισθητικές και αντιμικροβιακές δράσεις, η στρωμνή θα σας διευκολύνει να καθαρίσετε το καταφύγιο από τα απορρίμματα των χοίρων (σκουπίζουμε πιο εύκολα τα περιττώματα μαζί με το άχυρο).

Ο νερόλακκος είναι εξαιρετικά σημαντικός, ειδικά κατά τη θερινή ζέστη. Οι χοίροι υποφέρουν συχνά από καρδιακές προσβολές που σχετίζονται με υψηλή θερμοκρασία. Μέσα από ένα λουτρό λάσπης, προσαρμόζουν τη θερμοκρασία τους, ενώ η λάσπη είναι επίσης ευεργετική για το δέρμα τους σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, τα περιττώματα των χοίρων που έχουν απομείνει στο λάκκο για πάνω από μία ημέρα μπορεί να αποτελέσουν πηγή επικίνδυνων βακτηριδίων.

Πώς να επιλέξετε χοίρους για το κρέας ή ως κατοικίδια ζώα

Όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κτηνοτροφίας, η επιλογή ενός γουρουνιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί έρευνα, εμπειρία και χρόνο. Δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύεστε άγνωστους πωλητές που «απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τα γουρούνια τους σήμερα, επειδή αύριο το πρωί φεύγουν στο εξωτερικό». Πιθανότατα, αυτοί οι χοίροι πάσχουν από μια ασθένεια (π.χ. ερυσίπελας) και μπορούν να μολύνουν ολόκληρη την φάρμα σας, κοστίζοντας μια περιουσία στο τέλος της ημέρας. Πρέπει πάντα να επιλέγουμε νόμιμους πωλητές ή κτηνοτρόφους που έχουν καλή φήμη στην εκτροφή υγιών γουρουνιών. Λάβετε υπόψη ότι αν θέλετε να πουλήσετε το κρέας σας μέσω τοπικών καταστημάτων (κρεοπωλεία) ή εάν θέλετε να εκθρέψετε χοίρους και να πουλήσετε τα χοιρίδια, πιθανόν να σας ζητήσουν να αποδείξετε τη γενεαλογία (pedigree) των χοίρων σας μέσω επίσημων εγγράφων. Έτσι, ζητήστε πάντα όσο το δυνατόν περισσότερα έγγραφα που σχετίζονται με τους χοίρους σας.

Ποτέ δεν αγοράζουμε γουρούνια ηλικίας κάτω των 6 εβδομάδων, επειδή εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη μητέρα τους. Μια καλή εποχή για να αγοράσετε γουρούνια των 7-10 εβδομάδων είναι τον Ιούνιο-Αύγουστο. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι αρκετά μεγάλα (4-6 μηνών) όταν εμφανιστεί ο πρώτος παγετός του χειμώνα. Γενικά, οι μικτές φυλές αναπτύσσονται ταχύτερα και είναι πιο αποτελεσματικές από τις καθαρές φυλές. Ένα μέσο γουρούνι μικτής φυλής 7-10 εβδομάδων κοστίζει 60 $.

Ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος να ελέγξουμε εάν τα γουρούνια που πρόκειται να αγοράσουμε είναι υγιή είναι να τους προσφέρουμε κάποια τροφή. Ένας υγιής χοίρος θα τρέξει με ενθουσιασμό για να φάει το φαγητό, ενώ ένας τεμπέλης χοίρος που αγνοεί την τροφή είναι ένα πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, ακόμα και αν φάει με ενθουσιασμό ην τροφή, αυτό δεν εγγυάται την υγεία του. Το δέρμα, τρίχωμα και τα μάτια του χοίρου μπορεί να πουν πολλά για την υγεία και την κατάστασή του, αλλά κάποιος πρέπει να έχει πολύ μεγάλη εμπειρία για να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Έτσι, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε το αγρόκτημα του πωλητή χοίρων μαζί με κάποιον άλλον έμπειρο κτηνοτρόφο.

Γουρούνια κρεατοπαραγωγικών φυλών

Ο μέσος χοίρος κρεατοπαραγωγικής φυλής που ζυγίζει 50 λίβρες. (22 kg) σε ηλικία 7 εβδομάδων, αναμένεται να έχει βάρος 230 λίβρες (100 kg) σε ηλικία 20 εβδομάδων. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί ισχύουν για χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν καταρτιστεί από έμπειρους κτηνοτρόφους (μερικοί από αυτούς τους παραγωγούς χοίρων είναι 3ης ή 4ης γενιάς και προσφέρουν στους χοίρους τους ειδικές ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες). Επομένως, μην απογοητευτείτε εάν είστε νέος χοιροτρόφος και δεν μπορείτε να καταφέρετε αυτά τα νούμερα. Το δεύτερο και το τρίτο έτος θα βελτιωθείτε σίγουρα.

Berkshire, Yorkshire, Poland China και Chester White είναι διάσημες κρεατοπαραγωγικές φυλές χοίρων που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα μέσο περιβάλλον.

Επιλογή Ζώων

Εάν θέλετε να μεγαλώσετε γουρούνια ως κατοικίδια ζώα, σκεφτείτε να αγοράσετε μίνι γουρουνάκια. Απαιτούν πολύ λιγότερη τροφή και κατά συνέπεια παράγουν πολύ λιγότερα απορρίμματα. Και πάλι, η αγορά ενός τέτοιου χοίρου απαιτεί πολλή έρευνα, επειδή η αγορά των μίνι γουρουνιών δεν είναι η πλέον διαφανής και ειλικρινής στον κόσμο. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι ανεύθυνοι πωλητές ή ιδιοκτήτες μπορούν να προσπαθήσουν να σας πουλήσουν ή να σας δώσουν δωρεάν ένα χοιρίδιο που ζυγίζει 3 λίβρες (1,5 kg) ως μίνι γουρουνάκι. Μετά όμως από κάποιο χρονικό διάστημα, ο χοίρος αυτός μπορεί να ζυγίζει 500 λίβρες (227 kg).

Πώς να ταΐσετε τα γουρούνια σας

Τι τρώνε τα γουρούνια – Κατάλληλη τροφή για γουρούνια – Σωστή διατροφή χοίρων

Μέχρι σήμερα, διεξάγεται μια διαρκής συζήτηση-διαφωνία σχετικά με το πιο κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για γουρούνια. Υπάρχουν κυρίως δύο διαφορετικές σχολές σκέψης: «Βοσκή» vs. «Ζωοτροφές Εμπορίου».

Οι υποστηρικτές της προσέγγισης «Βοσκή» βασίζουν τη διατροφή των χοίρων τους σε βοσκή σε ποσοστό 70% ή περισσότερο. Είναι σίγουρο ότι ο μέσος χοίρος όχι μόνο μπορεί να επιβιώσει, αλλά και να κερδίσει κάποιο βάρος και να ζήσει υγιεινά όταν τρώει μόνο βοσκή και πίνει νερό. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα διατροφής, οι χοίροι έχουν επιβιώσει στην άγρια ​​φύση για αιώνες, πριν εξημερωθούν από τον άνθρωπο. Με τον όρο βοσκή ορίζουμε ένα ευρύ φάσμα φυτικών ειδών: χόρτο, τριφύλλια, μηδική (Medicago sativa), όσπρια, κράμβη, θάμνοι, νεαρά δέντρα κλπ. Η βιοποικιλότητα των βοσκοτόπων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της καταναλωθείσας τροφής (περισσότερα διαφορετικά φυτά -καλύτερη ποιότητα). Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές να αφήσετε τους χοίρους σας να τρώνε οποιοδήποτε άγνωστο φυτό. Ορισμένα είδη Rhododendron και άλλα φυτά (Azalea, Geranium) και κάποιοι θάμνοι έχουν βρεθεί να είναι τοξικά για τους χοίρους και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις μετά την κατανάλωση ακόμη και ενός μικρού φύλλου. Τα φύλλα του φυτού της πατάτας και της ντομάτας έχουν επίσης αναφερθεί ότι είναι τοξικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, ένας μελλοντικός κάτοχος χοίρων πρέπει να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τα φυτά που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά για τους χοίρους.

Αν και η σχολή σκέψης της βοσκής κερδίζει έδαφος σήμερα, ακόμη και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές αυτής παραδέχονται ότι η ανάπτυξη των χοίρων τους παρεμποδίζεται σοβαρά όταν τρέφονται αποκλειστικά με ότι μπορούν να βοσκήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που οι έμπειροι χοιροτρόφοι προσθέτουν άλλα τρόφιμα (π.χ. καλά βρασμένα αυγά ή άλλα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα) για να εμπλουτίσουν τη διατροφή των χοίρων τους.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της σχολής σκέψης “Ζωοτροφές Εμπορίου” ισχυρίζονται ότι – αντίθετα με τον αγελάδα- το γουρούνι είναι μονογαστρικό ζώο και είναι ενάντια στη φύση του να τρώει βοσκή σε ποσοστό 70% ή περισσότερο της διατροφής του. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι βασίζονται σε εμπορικές ζωοτροφές χοίρων (συχνά σε μορφή pellets), οι οποίες προσαρμόζουν τα επίπεδα πρωτεϊνών. Οι υποστηρικτές αυτής της σχολής δηλώνουν ότι οι χοίροι πρέπει να τρέφονται με 15-18% πρωτεΐνη. Σύμφωνα με ένα τέτοιο σχήμα διατροφής, ο μέσος χοίρος που ζυγίζει 50 λίβρες. (22 kg) ηλικίας 7 εβδομάδων, αναμένεται να έχει βάρος 230 λίβρες (100 kg) σε ηλικία 20 εβδομάδων. Οι σύγχρονες εμπορικές ζωοτροφές περιέχουν συστατικά όπως φυτικές πρωτεΐνες (σιτάρι, κριθάρι, μπιζέλι, σουσάμι ρυζιού, καλαμπόκι, σόγια), βοτανικά προβιοτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία για βελτιστοποίηση των επιδόσεων των χοίρων. Ιδιαίτερα οι σπόροι δημητριακών έχουν τραβήξει πολύ μεγάλη προσοχή. Πολλοί κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι τα δημητριακά – αν προστεθούν στη διατροφή χοίρων σε ποσοστό 15-20% – βοηθούν τον χοίρο να παράγει κρέας πολύ καλύτερης ποιότητας. Η λυσίνη είναι επίσης πολύ σημαντική για τους χοίρους που εκτρέφονται για το κρέας τους. Βοηθά στην αύξηση βάρους και την ανάπτυξη των μυών. Ορισμένες συμπυκνωμένες ζωοτροφές περιέχουν 40% ακατέργαστη πρωτεΐνη και 2,5% λυσίνη. Έτσι, ο κτηνοτρόφος συχνά αναμιγνύει 100 λίβρες συμπυκνωμένης ζωοτροφής με 300 κιλά αλεσμένου αραβοσίτου, έτσι ώστε η πρωτεΐνη και η λυσίνη να προσαρμόζονται στα επιθυμητά επίπεδα.

Σήμερα, οι υποστηρικτές και των δύο προσεγγίσεων προσθέτουν συχνά και άλλα προϊόντα στη διατροφή των χοίρων, όπως για παράδειγμα βραστές πατάτες, βραστά καρότα, κολοκύθια, μήλα, και διάφορα απομεινάρια ανθρώπινης τροφής (εκτός από το κρέας και τα ψάρια). Πολλοί κτηνοτρόφοι δίνουν επίσης γάλα κατσίκας στους χοίρους τους σε καθημερινή βάση.

Πριν από την επικράτηση των εμπορικών ζωοτροφών κατά τον 20ο αιώνα, οι παλιοί κτηνοτρόφοι  χρησιμοποιούσαν για τη διατροφή των χοίρων τους ολόκληρο καλαμπόκι, γάλα κατσίκας, σκληρά βρασμένα αυγά, βραστά καρότα και πολλά φρούτα (κυρίως μήλα και κολοκύθες). Συνήθιζαν να προσφέρουν ένα μείγμα των παραπάνω στους χοίρους τους και τους επέτρεπαν να τρώνε 2, 3 ή ακόμα και 4 φορές την ημέρα (αλλά 3 φορές την ημέρα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του παγετού του χειμώνα) για μόλις 15 λεπτά κάθε φορά.

Ο χοίρος πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό 24 ώρες την ημέρα. Ο μέσος χοίρος πίνει 3 γαλόνια νερού (11 lt) καθημερινά. Αν παρατηρήσουμε ότι ένας από τους χοίρους μας δεν κατανάλωσε νερό για 5-6 ώρες περίπου, πρέπει να επικοινωνήσουμε με έναν αδειούχο κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Έτσι, δεν υπάρχει μια και μόνο απάντηση στην ερώτηση «πώς να ταΐσουμε τα γουρούνια». Εξαρτάται από τον λόγο που μεγαλώνουμε τους χοίρους (κρέας έναντι κατοικίδιων ζώων), από το τι έχουμε διαθέσιμο, από το εάν έχουμε ένα μεγάλο χωράφι που παράγει πλούσια χλωρίδα για βοσκή, ποιο είδος συστατικών ή τελική ζωοτροφή μπορούμε να βρούμε στον τόπο μας σε καλή τιμή κ.λπ. Ένας άπειρος κτηνοτρόφος θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τους τοπικούς εμπειρογνώμονες, τους τοπικούς κτηνοτρόφους ή τους συνεταιρισμούς, τον τοπικό κτηνίατρο ή / και γεωπόνο για να σχηματίσουν ένα λογικό ετήσιο πρόγραμμα διατροφής των χοίρων και να ενημερωθεί για τοξικά φυτά και θάμνους που φύονται συνήθως στην περιοχή.

Υγιεινή, Ασθένειες και Συμπτώματα των Γουρουνιών

Τα γουρούνια υποφέρουν συχνά από εσωτερικά παράσιτα και δερματικές παθήσεις. Είναι καλό να αποπαρασιτώνουμε τους χοίρους μας κάθε 6 εβδομάδες (συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο). Οι σύγχρονες μέθοδοι αποπαρασίτωσης είναι πολύ ασφαλείς για τους χοίρους και τους ανθρώπους.

Πρέπει επίσης να ελέγχουμε τακτικά την υγεία και τη φυσική κατάσταση των χοίρων μας. Πρέπει να είμαστε καχύποπτοι για την υγεία του χοίρου μας αν παρατηρήσουμε ένα από τα ακόλουθα: Ο χοίρος δεν ενδιαφέρεται να φάει ή να πιει νερό για μερικές ώρες. Ο χοίρος αναπνέει πολύ γρήγορα. Ο χοίρος πάσχει από διάρροια. Ο χοίρος διαχωρίζεται από το κοπάδι και διατηρεί τον εαυτό του συνεχώς απομονωμένο. Ο χοίρος δεν κινείται και μάλλον προτιμά να κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να έχουμε τον τηλεφωνικό αριθμό του τοπικού αδειούχου κτηνιάτρου.

Για τους κτηνοτρόφους που έχουν φιλοξενήσει διαφορετικά ζώα στη φάρμα τους (γουρούνια, κατσίκες, κοτόπουλα), ο ερυσίπελας μπορεί να αποτελέσει μείζον πρόβλημα. Η ασθένεια προκαλείται από ένα βακτήριο και μπορεί να δημιουργήσει χρόνια αρθρίτιδα, οίδημα ή αιφνίδιο θάνατο σε διαφορετικά ζώα. Το βακτήριο μπορεί να ζει σε αλκαλικά εδάφη για αρκετά χρόνια, και δυστυχώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβακτηριδιακά.

Η σαλμονέλωση αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, διότι εάν περάσει απαρατήρητη και οι μολυσμένοι χοίροι  τελικά φτάσουν στο σφαγείο, οι καταναλωτές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι κατάθλιψη, διάρροια, απώλεια όρεξης και λιγότερο συχνά τα άκρα του χοίρου (μύτη, αυτιά, πόδια) γίνονται μπλε.

Η κοκκιδίωση, η μαστίτιδα, η δυσεντερία των χοίρων και τα γαστρικά έλκη είναι επίσης συχνές ασθένειες.

Παραγωγή κοπριάς από το γουρούνι και διαχείριση αποβλήτων

Το να κρατάμε το αγρόκτημα μας καθαρό είναι το κλειδί για να μεγαλώσουμε υγιή γουρούνια. Πρέπει να απομακρύνουμε καθημερινά τα περιττώματα από το καταφύγιο και το χοιροστάσιο, επειδή προσελκύουν μύγες και έντομα. Κατά τη διάρκεια της θερινής ζέστης, είναι καλό να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας μέσα στο καταφύγιο, ώστε να προωθηθεί ο καλός εξαερισμός.

Οι κάτοχοι γουρουνιών συχνά εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν από τα απορρίμματα των χοίρων τους. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως κοπριά στις καλλιέργειές τους, να τα δωρίσουν σε μια τοπική ένωση αγροτών ή να τα πουλήσουν σε έναν τοπικό έμπορο. Μην υποτιμάτε την ποσότητα των αποβλήτων που μπορεί να παράγει ένας και μόνο χοίρος σε ετήσια βάση. Εκτιμάται ότι ένας μεσαίου μεγέθους χοίρος των 110 λιβρών (50 kg) θα παράγει κοπριά βάρους 1600 λιβρών (720 kg) μέσα σε ένα έτος. Αν προσθέσετε τα απορρίμματα τροφίμων, τα ετήσια απόβλητα ενός μεσαίου μεγέθους χοίρου μπορεί να υπερβούν τις 2200 λίβρες. (1000 kg). Κατά συνέπεια, πρέπει να δημιουργήσουμε εκ των προτέρων μια πολιτική διαχείρισης αποβλήτων που να είναι σύννομη, βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

Η κοπριά χοίρου είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα για βότανα, λαχανικά και δένδρα, αλλά πρέπει να αποσυντεθεί για πάνω από 5-6 μήνες πριν προστεθεί στο έδαφος. Η αγορά 2 μεγάλων δοχείων κομποστοποίησης ανά 1 χοίρο είναι μια καλή αρχή. Εκτός από την κοπριά χοίρων, μπορείτε να προσθέσετε τμήματα γρασιδιού, φύλλα, εφημερίδες και λαχανικά απόβλητα κουζίνας στο δοχείο κομποστοποίησης. Κατά κανόνα, η κοπριά χοίρων που παράγεται κατά το φθινόπωρο μπορεί τελικά να προστεθεί στο έδαφος την επόμενη άνοιξη.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με τα γουρούνια

Πόσο καιρό χρειάζεται να εκτραφεί ένας χοίρος έως τη σφαγή;

Ο μέσος χοίρος κρεατοπαραγωγής βάρους 50 λιβρών (22 kg) ηλικίας 7 εβδομάδων, αναμένεται να έχει βάρος 230 λιβρών (100 kg) σε ηλικία 20 εβδομάδων, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών. Το βάρος της τελικής σφαγής διαφέρει από φυλή σε φυλή και από μέρος σε μέρος, αλλά οι περισσότεροι χοίροι σφάζονται σε 250 λίβρες (ηλικίας 22-27 εβδομάδων).

Ποιες είναι οι καλύτερες κρεατοπαραγωγικές φυλές χοίρων;

Berkshire, Yorkshire, Poland China και Chester White είναι διάσημες φυλές χοίρων κρέατος που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα μέσο περιβάλλον.

Ποια είναι η φυσιολογική θερμοκρασία ορθού του γουρουνιού;

101,6-103,6 ° F (38,7-39,8 ° C)

Σε ποια ηλικία μπορεί να αναπαραχθεί το γουρούνι;

6-7 μηνών

Πόσο καιρό είναι έγκυος μια γουρούνα;

115 ημέρες

About admin

Check Also

Πρώτες βοήθειες σε ζώα με δηλητηρίαση από γεωργικά φάρμακα

1. Στόχος: επείγουσα ανάσχεση και αποτροπή περαιτέρω προσβολής από τον νοσογόνο παράγοντα με: Παρεμπόδιση παραπάνω …

Η αναπαραγωγή των ζώων

Διατηρούμε τα ζώα όσον καιρό μας δίνουν οικονομικές αποδόσεις. Τα άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια δεν τα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.