Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Breaking News

Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά, ειδικά την περίοδο του χειμώνα! Για τη σπουδαιότητά της σας...
Περισσότερα
Κανέλα και κανελάδα – ένα θεραπευτικό και θερμαντικό ρόφημα!

Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Οστεοπόρωση και βότανα Η παραδοσιακή και η βοτανική ιατρική, όπως και κάποιοι κλινικοί γιατροί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι...
Περισσότερα
Οστεοπόρωση – βότανα για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την υγεία των οστών μας

Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σαρκοφάγα φυτά είναι το νηπενθές, γνωστό και ως “φυτό κανάτα” (pitcher plant) από τα χαρακτηριστικά...
Περισσότερα
Νηπενθές, ένα εντυπωσιακό σαρκοφάγο φυτό

Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Για τα αναλγητικά βότανα σας έχω μιλήσει, μέσα από τα άρθρα μου, πολλές φορές – θα σας θυμίσω κάποια από...
Περισσότερα
Από το κανάλι μου στο youtube:Πως ετοιμάζω ισχυρό αναλγητικό μείγμα λαδιών για μασάζ σε περιπτώσεις κρυολογήματος

Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Η αφίδα είναι το πιο διαδεδομένο έντομο που εμφανίζεται στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας. Αρκετοί αναφέρονται σε...
Περισσότερα
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας (+video)

Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Γλυκό κυδώνι με το μοναδικό άρωμα, ένας υπέροχος καρπός με έντονο χρυσό χρώμα σε σχήμα που θυμίζει αχλάδι.Η καλλιέργεια της...
Περισσότερα
Κυδωνιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Βυσσινάδα από τον κήπο μας και μοναδικά γλυκά με υπέροχα βύσσινα.Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με...
Περισσότερα
Βυσσινιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Το ραπανάκι είναι ο ταξιδευτής του χρόνου και του τόπου. Θα το συναντήσουμε εκεί στο 2500 π.χ  στην Κίνα, θα...
Περισσότερα
Ραπανάκι, ο ρόλος και αποτελεσματικότητά του στη διατροφή μας.

Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Ρόφημα με μέλι, νερό και λεμόνι Ένας, λοιπόν, από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποκομίσουμε...
Περισσότερα
Νερόμελο, ένα ρόφημα γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας!

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς

Οι περισσότεροι δεν κλαδεύουν τις συκιές, καθώς θεωρούν ότι η συκιά δε χρειάζεται κλάδεμα, ωστόσο δεν κάνουν και τόσο καλά! Είναι κρίμα να χάνουμε μία πλούσια παραγωγή σε σύκα, από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, επειδή αμελήσαμε το κλάδεμα. Ίσως επειδή η καλλιέργεια της συκιάς δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα σε σύγκριση με άλλα καρποφόρα δέντρα, ξεχνάμε το κλάδεμα που παραμένει βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσουμε μεγάλη και υψηλής ποιότητας παραγωγή. Εξάλλου η συκιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κάθε 2-3 χρόνια. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις βασικές συμβουλές για το κλάδεμα της συκιάς για να απολαύσουμε πολλά νόστιμα σύκα από τον κήπο μας. Πότε κλάδεύουμε τις συκιές; Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της συκιάς είναι μέσα στο χειμώνα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να κλάδέψουμε τις συκιές μας, καθώς έχουν πέσει τα φύλλα τους και τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου. Οι βασικοί τύποι κλαδέματος στη συκιά διαχωρίζονται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που γίνεται στα νεαρά δέντρα συκιάς, και σε κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγάλα δέντρα συκίας που βρίσκονται σε παραγωγή. Πώς γίνεται το κλάδεμα στα νεαρά δέντρα συκιάς; Το βασικό κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται σε μικρά δεντρα συκιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα. Το κυπελλοειδές σχήμα κλαδέματος της συκιάς εφαρμόζεται τόσο σε ερασιτεχνικούς κήπους, όσο και σε επαγγελματικές καλλιέργειες. Διαμορφώνουμε ένα βασικό κορμό με ύψος περίπου ένος μέτρου από το έδαφος που διακλαδίζεται σε 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Είναι σημαντικό το κλάδεμα διαμόρφωσης του κυπελλοειδούς σχήματος να γίνεται σταδιακά με ελαφριές επεμβάσεις για να μπαίνει η συκιά σε καρποφορία γρηγορότερα και να απολαμβάνουμε τους νόστιμους καρπούς της. 
 


Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας στις συκιές; Το κλάδεμα καρποφορίας της συκιάς γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και πρέπει να είναι ελαφρύ, καθώς η συκιά δεν αναπτύσσει πλευρικούς βλαστούς και καρποφορεί περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί βασικά στη διατήρηση του σχήματος και του ύψους των δένδρων, τον ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης και στην εξασφάλιση καλής παραγωγής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις δίφορες ποικιλίες συκιάς που φέρουν δύο σοδειές κάθε χρόνο, δεν κονταίνουμε τους βλαστούς παρά μόνο γίνεται αραίωμα ξερών και κλαδιών που συμπλέκονται. Αυτό γίνεται, καθώς η πρώτη σοδειά καρποφορεί σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. 

7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς


 Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της συκιάς Κατά τον μήνα Μάιο γίνεται συμπληρωματικά κορφολόγημα της συκιάς για να περιορίσουμε ενδεχόμενη έντονη βλάστηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην καλή ποιότητα των καρπών. Παράλληλα, με το κορφολόγημα πετυχαίνουμε να πρωιμίσουμε την παραγωγή της συκιάς μας. 

About admin

Check Also

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου. ~ Επιστροφή στη φύση

Η καλλιέργεια καστανιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου.

Με το όνομά της έχουν “βαφτισθεί”, ως φόρος τιμής και εκτίμησης, δεκάδες ελληνικά χωριά, ενώ …

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Κλάδεμα της αχλαδιάς Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.