Σάββατο , 21 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.Στο εξωτερικό, η...
Περισσότερα
Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Η χρήση των καρπών της κουφοξυλιάς ως φάρμακου για τη γρίπη χρονολογείται από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Συνήθως,...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω σιρόπι με καρπούς κουφοξυλιάς/σαμπούκου

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας

H γαρδένια είναι από τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά που λατρεύoυμε τα γυαλιστερά φύλλα της και το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Πολλοί θεωρούν τη γαρδένια ιδιαίτερα ευαίσθητη και απογοητεύονται όταν κιτρινίζουν τα φύλλα ή καταστρέφονται τα λουλούδια της. Η περιποίηση της γαρδένιας περιλαμβάνει το σωστό κλάδεμα και αφορά όλα τα φυτά γαρδένιας είτε είναι φυτεμένα σε γλάστρα είτε στον κήπο. Αν δεν κλαδέψουμε τις γαρδένιες, τα φυτά σταδιακά εξασθενούν, παρουσιάζοντας μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία. Ας δούμε αναλυτικό ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας και πώς κλαδεύουμε για να τις διατηρούμε πάντα υγιείς και να μας χαρίζουν λουλούδια για πολλά χρόνια.

 Ποια εποχή κλαδεύουμε τη γαρδένια; Η γαρδένια θέλει κλάδεμα συνήθως κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε το φύλλωμα της συμπαγές και να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία. Όταν η γαρδένια βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και έχει μικρότερη ανάπτυξη, το κλάδεμα της γίνεται κάθε 2 χρόνια. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη γαρδένια είναι στις αρχές της άνοιξης, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Εναλλακτικά, αρκετοί κλαδεύουν στα τέλη του καλοκαιριού μετά την πρώτη ανθοφορία της, ωστόσο είναι κάτι που δεν συνιστούμε καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνουμε μία δεύτερη όψιμη ανθοφορία την περίοδο του φθινοπώρου. 


Πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας; Για να κάνουμε ένα καλό κλάδεμα της γαρδένιας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
 
– Αρχικά, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς της γαρδένιας.
 
– Στη συνέχεια, αραιώνουμε πυκνούς βλαστούς της γαρδένιας που αλληλοκαλύπτονται στο εσωτερικό της κόμης για να έχει καλύτερο αερισμό και να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών.
 
– Κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους τους για να αποκτήσει το φυτό μας πιο συμπαγές σχήμα και πυκνό φύλλωμα.
 
– Αφού ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας με χαλκό για να την προφυλάξουμε απο την ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
 
– Στο τέλος του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια της πρώτης ανθοφορίας για να τονώσουμε την ανάπτυξη της και να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο. 

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρδένιας


 Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της γαρδένιας 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.