Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Breaking News

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

Η Sudarshan Kriya είναι μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα...
Περισσότερα
Sudarshan Kriya -μια ισχυρή αλλά απλή τεχνική ρυθμικής αναπνοής που ενσωματώνει συγκεκριμένους φυσικούς ρυθμούς της αναπνοής, εναρμονίζοντας το σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς

Τη συκιά την γνωρίζουμε όλοι μας – είναι φυλλοβόλο δέντρο, γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων και καρπών συκιάς από την Πλειστόκαινο εποχή της Τεταρτογενούς Περιόδου, οπότε καταλαβαίνουμε πως το πολύτιμο δέντρο υπήρχε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα στον προϊστορικό οικισμό Πολιόχνη, στο νησί της Λήμνου, έχουν βρεθεί απανθρακωμένα σύκα. Στον ελλαδικό χώρο καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της, ειδικά η ποικιλία “Βασιλική” η οποία καλλιεργείτο κυρίως στην Αττική. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως η συκιά δεν καλλιεργούνταν ούτε στη Λυδία ούτε στην Περσία πως ο βασικός λόγος της εκστρατείας του βασιλιά της Περσίας Ξέρξη, ήταν η κατάκτηση της Αττικής, ώστε να έχει την δυνατότητα να τρώει όχι μόνο αποξηραμένα αλλά και νωπά σύκα!!! Και βέβαια χρησιμοποιούσαν και τα φύλλα της συκιάς, όπως και τους καρπούς της και στην κουζίνα τους και στην ιατρική τους! Εγώ θα σας δείξω πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς. Συλλέγω τα φύλλα μου από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα του Αυγούστου. Η εποχή συλλογής εξαρτάται από την περιοχή που φύεται η συκιά και που έχει να κάνει με την ωρίμανση των σύκων, διότι συλλέγω τα φύλλα μου όταν τα σύκα είναι ακόμα πολύ μικρά, ανώριμα! Λοιπόν – Με ένα μικρό ψαλίδι κόβω αλώβητα φύλλα και τα τοποθετώ σε ένα ψάθινο καλαθάκι – εγώ δεν έχω αλλεργίες και το λάτεξ/γάλα που έχει το κοτσανάκι των φύλλων δεν με ενοχλεί καθόλου, όσοι όμως έχετε αλλεργίες να συλλέγεται τα φύλλα με γάντια Μόλις συλλέξω την ποσότητα που χρειάζομαι, ρίχνω τα φύλλα μου σε ένα αρκετά μεγάλο γυάλινο μπολ – δεν χρησιμοποιώ πλαστικά δοχεία – και πλένω τα φύλλα μου πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό. Μόλις τελειώσω με το πλύσιμο αραδιάζω τα φύλλα μου σε μια απορροφητική πετσέτα και τα απλώνω στο τραπέζι της κουζίνας μου. Σε λίγες ώρες, ανάλογα και με την ζέστη του χώρου έχουν στραγγίζει από τα νερό, οπότε και τα τοποθετώ σε ένα μεγάλο ταψί και τα αφήνω σε ένα σημείο της κουζίνας μου για να αποξηρανθούν με την ησυχία τους Αν δω ότι χρειάζεται, αυτό εξαρτάτε από την υγρασία του χώρου, τα σκεπάζω με ένα τούλι και τα βγάζω στον ήλιο για 2-3 μέρες ΜΟΝΟ για μία το πολύ δύο ώρες την ημέρα! Το πολύ σε μία εβδομάδα τα φύλλα μου έχουν αποξηρανθεί – αυτό θα το καταλάβω αν θρυμματίζονται πανεύκολα όταν να τρίβω με τα ακροδάχτυλά μου – αν δεν τρίβονται ή τρίβονται δύσκολα πρέπει να αποξηραθούν και άλλο! Μόλις έχουν αποξηρανθεί τελείως – δεν πρέπει να έχουν ούτε την ελάχιστη υγρασία, γεμίζω γυάλινα βάζα τα οποία και κλείνω! Τοποθετώ τα βάζα μου στα ντουλάπια της κουζίνας μου που έχω για τα βότανά μου, τα οποία δεν έχουν καθόλου υγρασία ή πολύ χαμηλά επίπεδα! Με τα αποξηραμένα φύλλα μου κάνω εγχύματα/ροφήματα και το χειμώνα και το καλοκαίρι. – Δες τε τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζω τα εγχύματά μου: πως παρασκευάζουμε έγχυμα Το καλοκαίρι προσθέτω και βοτανοπαγάκια – δες τε πως τα ετοιμάζω: Πώς φτιάχνω “βοτανοπαγάκια” με ροφήματα βοτάνων και έχω ένα γευστικότατο, αρωματικό και δροσερό ρόφημα!!! -. εάν θέλω φύλλα συκιάς για να φτιάξω ντολμαδάκια, επιλέγω την εποχή που τα φύλλα είναι νεαρά και πεντατρύφερα -. εάν θέλω να τυλίξω και να ψήσω ψάρι ή κάποιο λαχανικό όπως π.χ ψητή ντομάτα  μπορώ καθ΄όλη τη διάρκεια που η συκιά μου έχει φύλλα, απλά διαλέγω μεγάλα και εύρωστα φύλλα!!! Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr  

The post Πως συλλέγω, πως αποξηραίνω και πως αποθηκεύω τα φύλλα της συκιάς appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

τα-παιδιά-που-βιώνουν επισιτιστική-ανασφάλεια-είναι-πιθανό-να-εμφανίσουν-αρνητικά-αποτελέσματα-στην-υγεία-τους-αργότερα-στη-ζωή-τους.

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους …

όταν-με-ρώτησαν-πως-αναζωoγονούμε-το-μυαλό-μας-σε-5′-λεπτά,-είπα-πως-ο-dr.-win-wenger-έχει-πει…

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.