Κυριακή , 9 Φεβρουαρίου 2025
Breaking News

Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Ένα πολύτιμο βότανο, ένα νοστιμότατο λαχανικό με σπόρους θησαυρό – Amaranthus caudatus             διατροφή και...
Περισσότερα
Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα – διαχωρισμός των φύλλων του λάχανου για να...
Περισσότερα
Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας! Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

Το θυμίαμα είναι μια τελετουργική πρακτική που είχε σημαντική πολιτιστική και πνευματική σημασία για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Το θυμίαμα περιλάμβανε...
Περισσότερα
Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

dr. Joe Dispenza: Κανείς δεν αλλάζει μέχρι να αλλάξει την ενέργειά του και όταν αλλάξεις την ενέργειά σου αλλάζεις την...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

“όταν κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας δεν βλέπουμε μια μεμονωμένη οντότητα, αλλά μια κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων”...
Περισσότερα
Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά...
Περισσότερα
Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

Όσο για το δενδρολίβανό μου, το αφήνω να τρέχει σε όλους τους τοίχους του κήπου μου, γύρω-γύρω,  όχι μόνο επειδή το αγαπούν οι...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

για τον νόμο του Ανταγωνιστή: Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την πάθηση και τις συννοσηρότητές της.  Κατά την ενσωμάτωση...
Περισσότερα
Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Πως αποθηκεύονται οι σπόροι και πως βλέπουμε την καταλληλότητα τους για σπορά

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν ένας σπόρος που έχουμε στην αποθήκη μας είναι κατάλληλος για σπορά.

Πολλές φορές παίρνουμε σπόρους και για τον έναν και τον άλλον λόγο δεν τους φυτεύουμε. θα δούμε κάποιες οδηγίες για την σωστή διατήρηση των σπόρων και το πόσο αντέχει ο σπόρος στην αποθήκη.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διατηρούν τους σπόρους μας για το μέγιστο χρόνο που αντέχουν ανά είδος είναι, η υγρασία και η θερμοκρασία. Ένας γενικός κανόνας για την διατήρηση των σπόρων των λαχανικών είναι 4-5 βαθμούς Κελσίου σε όλο τον χώρο που βρίσκονται οι σπόροι με χαμηλή σχετική υγρασία. Είναι δύσκολο να το πετύχουμε απόλυτα αυτό στην αποθήκη μας αλλά μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην μακροβιότητα των σπόρων είναι η φυσιολογική κατάσταση του σπόρου όταν συλλέχθηκε. Δηλαδή αν είχε την κατάλληλη υγρασία συλλογής ο σπόρος (όσο πιο λιγότερη καλύτερα αποτελέσματα), αν πέρασε την κατάλληλη επεξεργασία (καλιμπράρισμα), αν η εφαρμογή με μυκητοκτόνα έγινε σωστά μην αφήνοντας υγρασία στους σπόρους. Και επίσης να έχει περάσει τα τεστ φυτρωτικότητας και βλαστικότητας σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή φυτρωτικότητα (germination) πάνω από 85% αλλά και βλαστικότητα (vigour) κατάλληλη, δηλαδή το απαραίτητο σθένος για να αναπτυχθεί το νεαρό φυτό.

Τα χρόνια που αντέχει κάθε σπόρος σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης αναγράφονται παρακάτω, «»όχι άφησα τον σπόρο πάνω στο καρότσι έξω στον κήπο και να περιμένω μετά να φυτρώσει»».

ΕίδοςΔιατηρησιμότητα σε χρόνια
Κρεμμύδι1 χρόνο
Μαϊντανός1 χρόνο
Πεπόνια και αγγούριαΈως 5 χρόνια
Καλαμπόκι2 χρόνια
Φασόλια2 με 3 χρόνια
Σπανάκι1 με 2 χρόνια
Μαρούλι2-4 χρόνια
Παντζάρια, σέσκουλα, τεύτλα2 με 3 χρόνια
Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι3-4 χρόνια
Κολοκυθάκια, τομάτα3 χρόνια
Μελιτζάνα4 χρόνια

Ο παραπάνω πίνακας δίνει μία ένδειξή για την βιωσιμότητα τους. Τα στοιχεία πάρθηκαν από εταιρίες σπόρων και από την εμπειρία μας.

Για τους επαγγελματίες αγρότες, αρμόδιος είναι ο γεωπόνος σας που θα σας πει, αφού εξετάσει έναν παλιό σπόρο αν είναι κατάλληλος για σπορά ή όχι.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους τους σπόρους, ακόμα και για αυτούς που μαζέψατε από τον κήπο σας. Όσο καιρό το αφήνουμε στην αποθήκη χάνει την φυτρωτικότητα του. Στα στοιχεία που αναφέρουμε πιο πάνω εννοείται ότι αν ο σπόρος σπαρθεί στο μέγιστο αναγραφόμενο έτος διατήρησης δεν θα έχει τα καλύτερα ποσοστά φυτρωτικότητας αλλά τα αποδεκτά και ίσως λιγότερα.

Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας τεστ φυτρωτικότητας για να έχετε μια ένδειξη για το σπόρο σας. Τοποθετήστε τους σπόρους σας σε χαρτί κουζίνας και τυλίξτε τους με το χαρτί. Βάλτε το χαρτί πάνω σε ένα πιατάκι σε ένα ζεστό μέρος. Ρίξτε νερό πάνω στο χαρτί. Και να ρίχνετε κάθε μέρα νερό, να μην στεγνώσει το χαρτί. Μετά από μία εβδομάδα ελέγξτε πόσοι σπόροι βλάστησαν και πόσοι όχι και βγάλτε το ποσοστό για να ξέρετε το ποσοστό φυτρωτικότητας του σπόρου σας.

About admin

Check Also

Τα φυτά μεγαλώνουν 10 φορές πιο γρήγορα – Βάλσαμο Ψυχής

Τα φυτά μεγαλώνουν 10 φορές πιο γρήγορα

ΕΠΙΒΙΩΣΗ 5 Μάι 2022 - 20:00 Post Views: 70 🌿 Τα μυστικά της γης . Με την βοήθεια της μαγιάς, η οποία επεξεργάζεται την οργανική ύλη στο έδαφος απελευθερώνει άζωτο και μικρές ποσότητες φωσφόρου , βοηθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του φυτού ( και των φύλλων κατ επέκταση ) . Στο βίντεο θα δείτε…

6 βήματα για να φτιάξετε τον δικό σας οικιακό λαχανόκηπο

Πως να φτιάξετε τον δικό σας οικιακό λαχανόκηπο

Η τάση για καλλιέργεια λαχανικών για οικιακή κατανάλωση στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι συνεχώς διευρύνεται και αποτελεί πια στάση ζωής για όσους επιθυμούν την παραγωγή των δικών τους προϊόντων αλλά και την καθημερινή επαφή τους με τη φύση. Φυσικά η βιολογική καλλιέργεια χωρίς χημικά σκευάσματα και η ορθή διαχείριση του νερού αποτελούν βασικές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.