Κυριακή , 21 Ιουλίου 2024
Breaking News

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Όσοι έχουμε ορτανσίες, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει ορισμένα φύλλα να χάνουν το πράσινο χρώμα τους και να κιτρινίζουν.Αρχικά, πρέπει να...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορτανσίας

Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Οι ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae) με χιλιάδες γένη και είδη που ξεχωρίζουν για τα εντυπωσιακά σχήματα και...
Περισσότερα
Ορχιδέα δενδρόβιουμ: Μια εντυπωσιακή ορχιδέα εσωτερικού χώρου

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Πικέα: Ένα όμορφο κωνοφόρο δέντρο

Η πικέα είναι ένα αειθαλές που εντυπωσιάζει με τη ζωηρή βλάστηση και τον χρωματισμό των φύλλων της.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πικέας που αξιοποιούνται στην κηποτεχνία συνήθως ως , αλλά και ως μεμονωμένα δέντρα στον κήπο.

Ορισμένα είδη πικέας επιλέγονται ως την εορταστική περίοδο, καθώς το σχήμα και τα φύλλα τους δίνουν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η πικέα σε γλάστρα ιδανική για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι και την αυλή μας.

Η πικέα διαθέτει σχετικά αργή ανάπτυξη και ελαφρά πυραμιδοειδές σχήμα με σκληρά κοντά βελονοειδή φύλλα που περιβάλλουν τους βλαστούς.

Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, στη βόρεια Αμερική, η πικέα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 μέτρα ύψος, συνήθως αναπτύσσεται μέχρι τα 15 μέτρα ύψος, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα δύο μέτρα.

To χρώμα του φυλλώματος της πικέας ποικίλει ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, καθώς κυμαίνεται από το ανοικτό και σκούρο πράσινο μέχρι το κυανοπράσινο και μπλε.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή είδη πικέας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους.

Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες πικέας με διαφορετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας.

Η πικέα μπορεί να ευδοκιμήσει στα περισσότερα , αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Δε φυτεύουμε πικέα σε ασβεστώδη εδάφη που λόγω της σύστασης τους δυσκολεύουν το φυτό να αναπτυχθεί.

Η πικέα προτιμά ηλιόλουστα ή ημισκιερά σημεία για να έχει καλύτερη ανάπτυξη, ενώ αποφεύγουμε τη φύτευση σε παραθαλάσσια μέρη.

Ως κωνοφόρο δέντρο, η πικέα είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα. Επιπλέον, ανάλογα την ποικιλία, είναι σχετικά ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον του καλοκαιριού.

Μία νάνα πικέα είναι ιδανική για να φυτέψουμε σε γλάστρα και να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας ή να βάλουμε στο σαλόνι μας για χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Για να φυτέψουμε την πικέα σε γλάστρα: 

Η πικέα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική στο πότισμα για να διατηρηθεί σε καλή ανάπτυξη και να εξασφαλίσουμε πλούσιο φύλλωμα.

Ποτίζουμε την πικέα στον κήπο μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί δύο ποτίσματα κάθε εβδομάδα.

Αν διαθέτουμε πικέα σε γλάστρα, το πότισμα είναι συχνότερο, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα.

Η πικέα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε  και αρκεί να βάλουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης.

Συμπληρωματικά στις αρχές του χειμώνα, μπορούμε να προσθέσουμε  ή  για την ενίσχυση και βελτίωση του εδάφους.

Για την πικέα που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δύο μήνες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Η πικέα όπως και τα περισσότερα κωνοφόρα δέντρα είναι ανθεκτικά φυτά που δεν προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης, θα συναντήσουμε τη φυτόφθορα που προσβάλλει τη ρίζα και . Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ποτίζουμε με διάλυμα από  1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Η πικέα δεν απαιτεί  καθώς την αφήνουμε να αναπτυχθεί ελεύθερα, ιδιαίτερα αν δεν έχει φυτευτεί σε φράχτη αλλά σε μεμονωμένη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για να αφαιρέσουμε ξερούς βλαστούς και φύλλα.

Η πικέα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, μία σχετικά σύνθετη διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση.

Για το λόγο αυτό προτιμούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πικέας κάντοντας .

Η πικέα εμφανίζει την ανθοφορία της τον Μάιο και σχηματίζει χαρακτηριστικά κουκουνάρια με μυτερό σχήμα και κοκκινωπό χρώμα.

About admin

Check Also

…αλλά-γαρ-αίτιος-ο-εγκέφαλος-τούτου-του-πάθεος,-ώσπερ-και-των-άλλων-νοσημάτων-των-μεγίστων.

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  …

Αχιλλέα

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.