Τετάρτη , 27 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο!!! αχιλλέα ή χιλιόφυλλο ή αγριαψιθιά/Achillea millefolium, της ομάδας των πολύτιμων βοτάνων Ο Διοσκουρίδης...
Περισσότερα
Στον κήπο της Αφροδίτης βοτάνι είναι χαριτωμένο/πως φτιάχνω το δικό μου λάδι αχιλλέας

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, συνήθως καρτέλες, που προσελκύουν τα έντομα και τα παγιδεύουν με χρήση ειδικής κόλλας.

Οι παγίδες κόλλας είναι ένας οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στον κήπο μας. Τα έντομα έλκονται από συγκεκριμένα χρώματα που υπάρχουν στις καρτέλες και καθώς πλησιάζουν στο χρώμα, παγιδεύονται πάνω στην ειδική κόλλα που υπάρχει στην επιφάνεια της.

Οι χρωμοπαγίδες χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του πληθυσμού μικρών επιβλαβών εντόμων, καθώς επίσης για την παρατήρηση των πληθυσμών τους. Μπορούμε δηλαδή να εντοπίσουμε την παρουσία εντόμων σε αρχικά στάδια, ώστε να προβούμε σε ολοκληρωμένη καταπολέμηση με ψεκασμούς εφόσον χρειαστεί.

Για την ολοκληρωμένη προστασία των φυτών από έντομα, χρησιμοποιούμε που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , η , ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Σε προληπτικό επίπεδο μαζί με τις παγίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε που απωθούν τα έντομα όπως το , το , το , το και η .

Ας δούμε αναλυτικά ποια είδη χρωμοπαγίδων υπάρχουν, πώς τις χρησιμοποιούμε στον κήπο, ποια έντομα αντιμετωπίζουν και πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας χρωμοπαγίδες κόλλας για την καταπολέμηση των εντόμων στον κήπο.

Οι παγίδες κόλλας προσελκύουν τα έντομα λόγω του χρώματος τους και στη συνέχεια κολλάνε πάνω τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εντομοπαγίδων.

Ανάλογα με το είδος του εντόμου που θέλουμε να προσελκύσουμε, οι παγίδες κόλλας διακρίνονται σε διαφορετικά χρώματα.

Οι παγίδες κίτρινου χρώματος είναι οι πιο διαδεδομένες, καθώς έχουν το μεγαλύτερο φάσμα δράσης. Προσελκύουν αρκετά έντομα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τον και τη που δημιουργούν μελιτώματα στα φύλλα, στους βλαστούς και τους καρπούς των φυτών, καθώς επίσης για τη μύγα της μεσογείου που κάνει σοβαρές ζημιές στα καρποφόρα δέντρα.

Οι παγίδες μπλε χρώματος προσελκύουν κυρίως τον , το μικροσκοπικό έντομο που κάνει σημαντικές στο φύλλωμα των φυτών αλλά και στους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων.

Οι παγίδες μαύρου χρώματος χρησιμοποιούνται κυρίως για την , του εντόμου που προσβάλει την προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Οι παγίδες πράσινου χρώματος προσελκύουν τον , τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την .

Οι παγίδες εντόμων με κόλλα τοποθετούνται ανάμεσα στα φυτά για την προστασία των κηπευτικών, των καλλωπιστικών φυτών και των καρποφόρων δέντρων.

Διατηρούμε τις παγίδες μέχρι να γεμίσουν από έντομα και στη συνέχεια τις αντικαθιστούμε. Επίσης, αν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, μπορούμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της κόλλας μήπως χρειάζονται και σε αυτήν την περίπτωση αντικατάσταση.

Στα γεωπονικά καταστήματα, κυκλοφορούν χρωμοπαγίδες κόλλας, σε κίτρινο, μπλε, μαύρο και πράσινο χρώμα, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Μπορούμε, ωστόσο, να φτιάξουμε τις δικές μας αυτοσχέδιες παγίδες κόλλας με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Για τη δημιουργία αυτοσχέδιας παγίδας εντόμων με κόλλα:

Οι παγίδες κόλλας, και ιδιαίτερα οι κίτρινες, μπορεί να συλλάβουν και ωφέλιμα έντομα, όπως οι και για αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο η χρήση τους. Αρχικά, τοποθετούμε μικρό αριθμό παγίδων στον κήπο μας και σταδιακά τοποθετούμε περισσότερες όταν βλέπουμε αρκετές συλλήψεις από κάποιο επικίνδυνο έντομο.

About admin

Check Also

Θερινός πολτός, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Ο θερινός πολτός είναι ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία των φυτών από επιβλαβή έντομα. …

Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο [+video]

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά έντομα στα φυτά να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.