Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο
07 Οκτωβρίου 19:00 2021

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, συνήθως καρτέλες, που προσελκύουν τα έντομα και τα παγιδεύουν με χρήση ειδικής κόλλας.

Οι παγίδες κόλλας είναι ένας οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στον κήπο μας. Τα έντομα έλκονται από συγκεκριμένα χρώματα που υπάρχουν στις καρτέλες και καθώς πλησιάζουν στο χρώμα, παγιδεύονται πάνω στην ειδική κόλλα που υπάρχει στην επιφάνεια της.

Οι χρωμοπαγίδες χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του πληθυσμού μικρών επιβλαβών εντόμων, καθώς επίσης για την παρατήρηση των πληθυσμών τους. Μπορούμε δηλαδή να εντοπίσουμε την παρουσία εντόμων σε αρχικά στάδια, ώστε να προβούμε σε ολοκληρωμένη καταπολέμηση με ψεκασμούς εφόσον χρειαστεί.

Για την ολοκληρωμένη προστασία των φυτών από έντομα, χρησιμοποιούμε που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο , η , ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Σε προληπτικό επίπεδο μαζί με τις παγίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε που απωθούν τα έντομα όπως το , το , το , το και η .

Ας δούμε αναλυτικά ποια είδη χρωμοπαγίδων υπάρχουν, πώς τις χρησιμοποιούμε στον κήπο, ποια έντομα αντιμετωπίζουν και πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας χρωμοπαγίδες κόλλας για την καταπολέμηση των εντόμων στον κήπο.

Οι παγίδες κόλλας προσελκύουν τα έντομα λόγω του χρώματος τους και στη συνέχεια κολλάνε πάνω τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εντομοπαγίδων.

Ανάλογα με το είδος του εντόμου που θέλουμε να προσελκύσουμε, οι παγίδες κόλλας διακρίνονται σε διαφορετικά χρώματα.

Οι παγίδες κίτρινου χρώματος είναι οι πιο διαδεδομένες, καθώς έχουν το μεγαλύτερο φάσμα δράσης. Προσελκύουν αρκετά έντομα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τον και τη που δημιουργούν μελιτώματα στα φύλλα, στους βλαστούς και τους καρπούς των φυτών, καθώς επίσης για τη μύγα της μεσογείου που κάνει σοβαρές ζημιές στα καρποφόρα δέντρα.

Οι παγίδες μπλε χρώματος προσελκύουν κυρίως τον , το μικροσκοπικό έντομο που κάνει σημαντικές στο φύλλωμα των φυτών αλλά και στους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων.

Οι παγίδες μαύρου χρώματος χρησιμοποιούνται κυρίως για την , του εντόμου που προσβάλει την προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Οι παγίδες πράσινου χρώματος προσελκύουν τον , τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την .

Οι παγίδες εντόμων με κόλλα τοποθετούνται ανάμεσα στα φυτά για την προστασία των κηπευτικών, των καλλωπιστικών φυτών και των καρποφόρων δέντρων.

Διατηρούμε τις παγίδες μέχρι να γεμίσουν από έντομα και στη συνέχεια τις αντικαθιστούμε. Επίσης, αν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, μπορούμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της κόλλας μήπως χρειάζονται και σε αυτήν την περίπτωση αντικατάσταση.

Στα γεωπονικά καταστήματα, κυκλοφορούν χρωμοπαγίδες κόλλας, σε κίτρινο, μπλε, μαύρο και πράσινο χρώμα, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Μπορούμε, ωστόσο, να φτιάξουμε τις δικές μας αυτοσχέδιες παγίδες κόλλας με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Για τη δημιουργία αυτοσχέδιας παγίδας εντόμων με κόλλα:

Οι παγίδες κόλλας, και ιδιαίτερα οι κίτρινες, μπορεί να συλλάβουν και ωφέλιμα έντομα, όπως οι και για αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο η χρήση τους. Αρχικά, τοποθετούμε μικρό αριθμό παγίδων στον κήπο μας και σταδιακά τοποθετούμε περισσότερες όταν βλέπουμε αρκετές συλλήψεις από κάποιο επικίνδυνο έντομο.

  Article "tagged" as:
  Categories:
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment