Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023
Breaking News

Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Φυτά σαν “ζωντανές πέτρες”, πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η φροντίδα τους;Οι λίθοπες είναι χαμηλής ανάπτυξης που όπως υποδηλώνει και...
Περισσότερα
Λίθοπες: Τα παχύφυτα που μοιάζουν με μικρές πέτρες

Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει έναν “κύριο μηχανισμό chi/qi και αίματος”  Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το yang και όλοι οι μεσημβρινοί...
Περισσότερα
Το σημείο baihui στο κεφάλι μας και η σημασία του, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Ενώ ο υποσυνείδητος νους μας μπορεί να τρέχει όλα τα εσωτερικά προγράμματα και ταυτόχρονα να “ρεμβάζει”, ο συνειδητός μας νους μπορεί να...
Περισσότερα
Τα προγράμματα του υποσυνείδητου νου μας

Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Η μιμόζα Νικαίας είναι ένα όμορφο που ξεχωρίζει μέσα στον χειμώνα με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυμίζουν μικρές...
Περισσότερα
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Όπως καλά γνωρίζουμε, με τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια φρεσκότατα και υγιεινότατα smoothies* Oι συνδυασμοί των...
Περισσότερα
Θρεπτικότατο smoothie με ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα βοτάνων που μας δροσίζει, μας τονώνει και κατευνάζει τη ζέστη!!! Το ρόφημα από βότανα είναι ένα νόστιμο...
Περισσότερα
Δροσιστικό καλοκαιρινό ρόφημα/έγχυμα βοτάνων.

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε σύκα για γλυκό του κουταλιού;Αναμφισβήτητα,...
Περισσότερα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό αγριόχορτο ζοχός ή ζοχιά με...
Περισσότερα
Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Τι συμβαίνει όταν ο βασιλικός εμφανίζει ;Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα που συναντάμε σε κάθε αυλή και μπαλκόνι...
Περισσότερα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του βασιλικού

Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Υπάρχουν που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.Την περίοδο του καλοκαιριού, τα...
Περισσότερα
Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;

Πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού: Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

Όπου υπάρχουν τομές σε δέντρα, η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα προϊόντα για την επούλωση των πληγών και την μας.

Πρόκειται για ένα φυσικό οικολογικό προϊόν με μορφή αλοιφής που προέρχεται από ρητίνες δέντρων και εφαρμόζεται ως επικαλυπτικό πληγών.

Οι ελαστικές της ιδιότητες θυμίζουν μαστίχα ή κόλλα, γι’ αυτό άλλωστε τη συναντάμε και με την ονομασία κόλλα εμβολιασμού ή αλοιφή κλαδέματος.

Η πάστα επούλωσης πληγών χρησιμοποιείται στο και στο για να προστατέψουμε τα φυτά μας και ως κόλλα για να πετύχει ο εμβολιασμός.

Διατίθεται σε διάφορες συσκευασίες στο εμπόριο και μπορούμε να την προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα και garden center.

Ας δούμε αναλυτικά τι προστασία προσφέρει η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού, σε ποια φυτά χρησιμοποιείται και με ποιο τρόπο εφαρμόζεται.

Η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, καθώς επίσης σε φυτώρια.

Προσφέρει σημαντική προστασία για τα φυτά όταν κλαδεύουμε, χρησιμοποιείται ως κόλλα σε ενώσεις για το μπόλιασμα, καθώς επίσης ως επικαλυπτικό σε πληγές που προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα και γεωργικά μηχανήματα:

α) Πάστα επούλωσης σε τομές από κλάδεμα: Η πιο σημαντική εφαρμογή της αλοιφής επούλωσης είναι στις τομές κλαδέματος σε καρποφόρα δέντρα και σε καλλωπιστικά δέντρα για να καλύψει την επιφάνεια της τομής και να το προστατέψει από μυκητολογικές ασθένειες, από προσβολές εντόμων και από τον παγετό.

β) Πάστα εμβολιασμού στο μπόλιασμα των δέντρων: Ο εμβολιασμός καρποφόρων δέντρων απαιτεί την χρήση της αλοιφής στο σημείο εμβολιασμού για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συγκόλληση του υποκειμένου με το εμβόλιο, ταχύτερο κλείσιμο της πληγής και προστασία από έντονη ηλιοφάνεια και παγετό.

γ) Πάστα επούλωσης σε πληγές φυτών: Σε πληγές φυτών που έχουν δημιουργηθεί από έντονες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι και ανεμοθύελλα ή από τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων, η προσθήκη πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Η πάστα επούλωσης πληγών εφαρμόζεται εκτεταμένα από τους καλλιεργητές σε κλαδέματα και μπολιάσματα σε όλα τα όπως:

Επιπλέον, για να καλύψουμε τομές και να μπολιάσουμε μηλοειδή δέντρα όπως:

Η πάστα επούλωσης έχει μεγάλη εφαρμογή ως επικαλυπτικό πληγών για το κλάδεμα και το μπόλιασμα σε πολλά ακόμα καρποφόρα δέντρα και θάμνους, όπως:

Χρησιμοποιούμε πάστα κλαδέματος για προστασία σε πολλά καλλωπιστικά δέντρα όπως στην , στην , στη , στην , στον , στον , στον και στο .

Η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού εφαρμόζεται με διαφόρους τρόπους, κυρίως στην τομή του κλαδέματος, στο σημείο του μπολιάσματος ή σε πληγές των φυτών.

Απλώνουμε το επικαλυπτικό πληγών με ένα απλό πινέλο ή με μία μικρή σπάτουλα και το αφήνουμε να στεγνώσει για 1-2 ώρες.

Όταν η αλοιφή στεγνώσει, μετατρέπεται σε μία ελαστική στρώση που καλύπτει και προστατεύει την τομή του κλαδέματος και το σημείο του μπολιάσματος.

Στο εμπόριο, κυκλοφορούν συσκευασίες πάστας κλαδέματος και εμβολιασμού δέντρων σε μορφή σωληναρίου με προσαρμοσμένο ειδικό βουρτσάκι που διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή της.

Η πάστα επούλωσης πληγών των δέντρων δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις τομές του κλαδέματος και στα μπολιάσματα όταν επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από 0°C ή όταν περιμένουμε βροχή μέσα στις επόμενες ώρες.

Αρκετές πάστες κλαδέματος περιέχουν στη σύνθεση τους και για την καλύτερη προστασία και απολύμανση των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

About admin

Check Also

Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

Πότε ωριμάζουν τα φρέσκα σύκα, τι γίνεται με τα αποξηραμένα σύκα και ποια εποχή κόβουμε …

Έχετε-φάει-ζοχούς-σαλάτα;

Έχετε φάει ζοχούς σαλάτα;

ζοχοί – μια πρώτη γνωριμία! -. γνωρίζετε πως το όχι και τόσο γνωστό. αλλά εκπληκτικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.