Οργανική Εδαφοκάλυψη

Οργανική Εδαφοκάλυψη
26 Μαΐου 15:16 2020 Print This Article
Οργανική εδαφοκάλυψη

Τί είναι η οργανική εδαφοκάλυψη.

Οργανική εδαφοκάλυψη είναι οποιαδήποτε οργανική ύλη που χρησιμοποιείται σε στρώσεις ανάμεσα στο χώμα και την ατμόσφαιρα.

Κάνοντας έναν περίπατο στο δάσος θα δείτε στην πράξη τον τρόπο που “εδαφοκαλύπτει” η φύση τον δικό της “κήπο” αν παρατηρήσετε τα στρώματα οργανικής ύλης που αποσυντίθεται στα μονοπάτια γύρω από τα δέντρα και τα φυτά.

Τι υλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω.

Η οργανική ύλη μπορεί να αποτελείται από φυτικά υλικά όπως τύρφη, ροκανίδια, φλούδες δέντρων (τριμμένες ή ψιλοκομμένες), άχυρα, φύλλα, σανό, κομπόστ, πριονίδι, κομμένο γρασίδι, πευκοβελόνες, τσόφλια φιστικιού κ.ά.

ΕΙΔΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗΣ
ΕΙΔΟΣΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τεμαχισμένος φλοιός δέντρωνΚρατά το χώμα δροσερό και υγρό. Καλός έλεγχος ζιζανίων. Κατάλληλος για καλλωπιστικά φυτάΣε χρονιές με πολλή υγρασία παρουσιάζει όξινη μυρωδιά.Το σκληρό ξύλο χρειάζεται πιο συχνή αντικατάσταση από το μαλακό.
ΡοκανίδιΔιακοσμητικό. Έλεγχος ζιζανίων.Η περιεκτικότητα του σε άνθρακα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια αζώτου. Καταλληλότερη χρήση σε μονοπάτια ή κάτω από μεγάλους θάμνους και δέντρα.Φύρες προϊόντων ξύλου μπορεί να έχουν προστεθεί. Πολλές φορές και χρωματισμένες. Ελέγξτε την πηγή σας.
ΠριονίδιΧωρίς κόστος, αποσυντείθεται αργά.Απορροφά το άζωτο από το έδαφος.Αφήστε το να αποσυντεθεί μερικούς μήνες πριν την χρήση του.
ΣανόςΕξαιρετική χειμερινή κάλυψη για τους βολβούς, τα λαχανικά και τα πολυετή φυτά. Χρήσιμος σε μονοπάτια και γύρω από τα μεγαλύτερα λαχανικά.Μπορεί να περιέχει σπόρους ζιζανίων. Όταν είναι στεγνός σκορπάει με τον αέρα. Εύφλεκτος.Επιλέξτε πρώιμες σοδειές οι οποίες συχνά μαζεύονται πριν σποριάσουν.
Κομμένο γρασίδιΧωρίς κόστος και περιέχει θρεπτικά συστατικά.Διασπάται γρήγορα. Η ανάμιξη με τύρφη θα επιβραδύνει την ταχύτητα αποσύνθεσης. Μπορεί να περιέχει σπόρους ζιζανίων.Μην χρησιμοποιείτε γρασίδι από χλοοτάπητες που χρησιμοποιήθηκαν ζιζανιοκτόνα ή / και εντομοκτόνο.
ΠευκοβελόνεςΚατάλληλες για φυτά που αγαπούν το όξινο έδαφος. Ιδανική χειμερινή εδαφοκάλυψη για φράουλες.Πρέπει να έχετε πρόσβαση σε πεύκα.Αργός ρυθμός αποσύνθεσης, προσθέστε οργανική ύλη στο έδαφος πριν την εδαφοκάλυψη.
ΦύλλαΚαλή χειμερινή μόνωση. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά.Παρασύρονται από τον αέρα. Εύφλεκτα.Αν κοπούν σε μικρότερα κομμάτια δεν παρασύρονται τόσο εύκολα και έχουν ελκυστικότερη εμφάνιση.
ΕφημερίδεςΕξαιρετικός καταστολέας ζιζανίων. Το δημοσιογραφικό χαρτί δεν περιέχει πλέον μόλυβδο.Περιέχουν μικρή ποσότητα καρκινογόνων. Εύφλεκτες όταν είναι στεγνές.Τοποθετήστε σε μονοπάτια και σκεπάστε με σανό ή ροκανίδι.
ΚομπόστΠηγή θρεπτικών συστατικών. Καλό για έλεγχο ασθενειών. Βελτιώνει το χώμα και προσελκύει γεοσκώληκες.Το κομπόστ που δεν έχει ωριμάσει μπορεί να προκαλέσει ανισσοροπία θρεπτικών συστατικών ή / και να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτά άλατα.Το κομπόστ είναι έτοιμο όταν τα συστατικά του αποσυντίθενται και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

Γιατί είναι σημαντικό να εφαρμόσω εδαφοκάλυψη.

Βασικά προτερήματα της εδαφοκάλυψης.

  1. Έλεγχος υγρασίας. Ο σημαντικότερος λόγος για την χρήση εδαφοκάλυψης. Το γυμνό χώμα εκτείθεται στον ήλιο και τον αερά και στεγνώνει πολύ γρηγορώτερα σοκάροντας τα φυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πότισμα. Με την προσθήκη εδαφοκάλυψης ο ρυθμός εξάτμισης επιβραδύνεται δραματικά και μας εξοικονομεί νερό και χρόνο ποτίσματος.
  2. Αποτροπή ζιζανίων. Η εδαφοκάλυψη δημιουργεί ένα φυσικό εμπόδιο πάνω στο χώμα του κήπου μας το οποίο αναστέλλει τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα. Μόλις οι σπόροι τους βλαστήσουν και τα ζιζάνια φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους χρειάζονται το ηλιακό φως για να φωτοσυνθέσουν. Η φυσική παρουσία της εδαφοκάλυψης θα αποτρέψει τα περισσότερα από αυτά να αναπτυχθούν και θα επιτρέψει στα φυτά σας να αναπτυχθούν χωρίς ανταγωνισμό.
  3. Ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους. Η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από την εδαφοκάλυψη μπορεί να είναι ψυχρότερη ή θερμότερη από την την θερμοκρασία του γυμνού χώματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες απορροφά σημαντικό ποσό θερμότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ευαίσθητες ρίζες των φυτών που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Τον χειμώνα, συγκρατεί την θερμοκρασία του χώματος προστατεύοντας τα φυτά από την παγωνιά.
  4. Λίπανση. Καθώς η εδαφοκάλυψη αποσυντίθεται, λιπαίνει το χώμα του κήπου μας προσθέτοντας σε αυτό θρεπτικά συστατικά.
  5. Βελτίωση του εδάφους. Δρα σαν προστατευτικό στρώμα για το χώμα, αποτρέποντας την διάβρωσή του από την βροχή και την σκλύρηνση του από την θερμότητα. Με την αποσύνθεσή της η εδαφοκάλυψη βελτιώνει την ποιότητά του χώματος, αλλάζοντας την δομή του και αυξάνοντας την αποστράγγιση.
Πώς λειτουργεί η οργανική εδαφοκάλυψη

Τρόπος εφαρμογής.

Φυτό τομάτας σε εδαφοκάλυψη Photo: Su Yin Khoo

Απλώστε τις οργανικές εδαφοκαλύψεις γύρω από τα ετήσια λαχανικά σας αφού το έδαφος θα έχει ζεσταθεί. Αν τις απλώσετε πολύ νωρίς την άνοιξη, θα διατηρήσουν κρύο το έδαφος για περισσότερο χρόνο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Τα αμμουδερά εδάφη θερμαίνονται πιο γρήγορα από τα πηλώδη, οπότε σ’ αυτά μπορείτε να απλώνετε την εδαφοκάλυψη πιο νωρίς.

Απλώστε τις οργανικές εδαφοκαλύψεις σε πάχος 7,5 περίπου εκατοστά πάνω στο χώμα και γύρω από τα νεαρά φυτά. Γύρω από τα φρεσκοφυτεμένα φυντάνια λαχανικών απλώστε με οικονομία την εδαφοκάλυψη (2,5 εκατοστά περίπου) και κατόπιν όσο μεγαλώνουν αυξήστε σταδιακά το πάχος της μέχρι τα 7,5 περίπου εκατοστά. Εδαφοκαλύψτε τα χαμηλά φυτά, όπως τα μαρούλια και τα ραπάνια, και από τις δύο πλευρές της σειράς, αλλά σε πάχος 4–5 εκατοστών μόνο. Στα έρποντα φυτά, όπως τα αγγούρια και τα πεπόνια, εδαφοκαλύψτε ολόκληρη την περιοχή πάνω στην οποία θα απλωθούν για να μειώσετε τις απώλειες από ασθένειες σαπίσματος που μπορεί να προκύψουν αν τα φυτά ακουμπάνε κατευθείαν στο χώμα.

Πόσο υλικό θα χρειαστώ.

Το ιδανικό πάχος οργανικής εδαφοκάλυψης, ανάλογα με τον τύπο χώματος και τις τοπικές συνθήκες, είναι περίπου 10 εκατοστά. Για να το πετύχουμε αυτό θα χρειαστούμε ένα κυβικό μέτρο υλικού για κάθε δέκα τετραγωνικά μέτρα που θέλουμε να καλύψουμε.

Προβλήματα και αντιμετώπιση.

Μερικά από τα προβλήματα της οργανικής εδαφοκάλυψης και τρόποι αντιμετώπισης.

  • Σαλιγκάρια – γυμνοσάλιαγκες. Βρίσκουν φωλιά στην εδαφοκάλυψη και δεν θα αργήσουν να γευτούν και τα φυτά σας. Αποτρέψτε το σκαρφάλωμα ρίχνοντας θρυμματισμένα τσόφλια αυγών γύρω από την ρίζα του φυτού.
  • Κηλίδες από μύκητες. Αν εμφανίζονται κομμάτια από πορτοκαλί ή κίτρινους μύκητες συνήθως μετά από καλοκαιρινή βροχή δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν μας ενοχλούν αισθητικά τα καθαρίζουμε.
  • Υπερβολική υγρασία γύρω από τις ρίζες των φυτών. Απομακρύνετε την εδαφοκάλυψη 5 – 10 εκατοστά από τον κεντρικό βλαστό του φυτού.
  • Υπερβολική υγρασία και Όξινη μυρωδιά. Περιορίστε τα ποτίσματα και αερίστε την εδαφοκάλυψη.

Πηγές:

Print Friendly, PDF & Email
view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment