Τρίτη , 5 Δεκεμβρίου 2023
Breaking News

Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Από την κόκκινη εμφάνισή του που μοιάζει με εξάνθημα, μέχρι την αδυσώπητη φαγούρα και τις άγρυπνες νύχτες, το να ζούμε με έκζεμα μπορεί να είναι εντελώς...
Περισσότερα
Έκζεμα και συναισθηματική ευεξία

Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Μπορεί να γνωρίζετε το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, αλλά να μην ξέρετε τις θεραπευτικές ιδιότητες σε παθήσεις...
Περισσότερα
Κουρκουμίνη: νέα μελέτη αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης στα ήδη υπάρχοντα…

Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εδώ και αιώνες, η πρόπολη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω των βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων...
Περισσότερα
Πρόπολη-το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης και ποιο είναι το εξαιρετικά ανθεκτικό βακτήριο klebsiella pneumoniae σε ελληνικά νοσοκομεία.

Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Στην ενότητα των άρθρων μου αυτών, θα έχω σύντομες αναφορές για κοινά φαρμακευτικά βότανα. Για τα περισσότερα από αυτά τα...
Περισσότερα
Εγκυκλοπαίδεια Υγείας – Ένας οδηγός για κοινά φαρμακευτικά βότανα

Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

“Αν ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας του εγκεφάλου,τότε ο 21ος αιώνας θα πρέπει να είναι ο αιώνας της καρδιάς”...
Περισσότερα
Ας αγγίξουμε την έμφυτη νοημοσύνη της Καρδιάς μας

Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο μετατροπής – διαβάζει τα περιβαλλοντικά σήματα,  ερμηνεύει τα σήματα αυτά και στη συνέχεια ρυθμίζει τη...
Περισσότερα
Πώς ενεργοποιούμε τις γονιδιακές μας εκφράσεις, όχι ως θύματα των γονιδίων μας αλλά ως κυρίαρχοι της μοίρας μας

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της επιστήμης της Ayurveda μας λέει πως...
Περισσότερα
Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας και τη ρύθμιση των μηνιαίων...
Περισσότερα
Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.Γνωστός και με την...
Περισσότερα
Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Ο dr. Shigeaki Hinohara ήταν ένας από τους μακροβιότερους γιατρούς και εκπαιδευτικούς στον κόσμο.  Πέθανε σε ηλικία 105 ετών στις 18...
Περισσότερα
Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους – dr. Shigeaki Hinohara

Μπαμπού, ένα φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα για φράχτη

Τα καλάμια μπαμπού αποτελούν από τα πιο δημοφιλή φυτά που χρησιμοποιούνται στην διαμόρφωση κήπων σε ολόκληρο τον κόσμο για να δώσουν εξωτικό χρώμα και ιδιωτικότητα στον χώρο μας.

Τα μπαμπού (bamboo) είναι που διαθέτουν καταπράσινη πυκνή βλάστηση, εξαπλώνονται γρήγορα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες.

Ανάλογα το είδος και την ποικιλία μπαμπού, το καλάμι και το φύλλωμα αναπτύσσονται συνήθως 0,5-1,5 μέτρο κάθε χρόνο, γι’ αυτό τα συναντάμε συχνά ως σε κήπους και σε πάρκα.

Κι αν θέλουμε , τα καλάμια μπαμπού μπορούν να φυτευτούν σε γλάστρες για να δώσουν μία τροπική νότα στο χώρο μας.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο γνωστά είδη μπαμπού, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια και την φροντίδα των καλαμιών μπαμπού στον κήπο και το μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη μπαμπού για να φυτέψουμε, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την ανάπτυξη τους, καθώς και ως προς την ανθεκτικότητα τους στις κλιματικές συνθήκες.

Για δημιουργία φράχτη, επιλέγουμε ψηλές ποικιλίες μπαμπού που μπορεί να φτάσουν και 20 μέτρα ύψος με διάμετρο καλαμιού που φτάνει τα 30 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες με λεπτό καλάμι κατάλληλες για γλάστρα.

Κάποιες ποικιλίες φυτών μπαμπού ευδοκιμούν καλύτερα σε τροπικά κλίματα και κάποιες άλλες ποικιλίες προσαρμόζονται καλύτερα σε εύκρατες συνθήκες.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές ποικιλίες μπαμπού και τα βασικά χαρακτηριστικά τους για να φυτέψουμε στον κήπο τους:

Τα φυτά μπαμπού προσαρμόζονται στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να τους εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση για να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία.

Σε αφράτα γόνιμα εδάφη, τα φυτά μπαμπού εξαπλώνονται γρηγορότερα, καθώς τα ριζώματα τους αναπτύσσονται περισσότερο και σε ταχύτερο βαθμό.

Το μπαμπού προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις για να έχει καταπράσινο φύλλωμα και να πάρει περισσότερο ύψος. Μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιερά σημεία, όπου θα έχει μικρότερη ανάπτυξη.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τα καλάμια μπαμπού σε σημεία που έχουμε δυνατούς ανέμους και σε σημεία που ταλαιπωρούνται από έντονο παγετό.

Τα μπαμπού χρειάζονται αρκετή εδαφική υγρασία και απαιτούν τακτικό πότισμα για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και να αποκτήσουν ικανοποιητικό ύψος.

Ειδικά για τα νεαρά μπαμπού που έχουν μόλις μεταφυτευτεί στον κήπο μας, χρειάζεται συχνό πότισμα κάθε 2 μέρες, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί το φύλλωμα τους.

Σε μπαμπού μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ριζώσει ικανοποιητικά, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του φθινοπώρου και την άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Κατάλληλο σύστημα για να ποτίσουμε τα φυτά μπαμπού είναι το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, αποφεύγοντας σε κάθε περίπτωση το που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ριζικό σύστημα του μπαμπού.

Τα φυτά μπαμπού χρειάζονται λίπασμα κάθε χρόνο για να έχουν πλούσια και ζωηρή ανάπτυξη και να δημιουργήσουν γρήγορα πυκνό φράχτη στον κήπο μας.

Κατά την φύτευση στον κήπο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα στα φυτά μπαμπού στον λάκκο φύτευσης.

Σε μεγαλύτερα φυτά μπαμπού στον κήπο, βάζουμε αμμωνιακό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, στις αρχές της άνοιξης και πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε φυτά μπαμπού που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου.

Τα καλάμια μπαμπού χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την ανάπτυξη και την εμφάνιση που διαθέτουν.

Για το κλάδεμα των φυτών μπαμπού, θα χρειαστούμε τα κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος, ένα ψαλίδι κλαδέματος και ένα μικρό πριόνι.

Κατά το κλάδεμα φυτών μπαμπού που έχουν πυκνώσει πολύ, απομακρύνουμε κάποια καλάμια από την βάση τους ενώ παράλληλα αφαιρούμε κιτρινισμένα και ξερά φύλλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κορφολογούμε την κορυφή των φυτών μπαμπού, για να περιορίσουμε την ανάπτυξη τους και να ενισχύσουμε την δημιουργία νέου και καταπράσινου φυλλώματος.

Το κορφολόγημα των φυτών μπαμπού γίνεται και για να απομακρύνουμε την ανθοφορία των καλαμιών που μπορεί να εξαντλήσει τα φυτά και να προκαλέσει πτώση φύλλων.

Αν τα φυτά μπαμπού δείχνουν ταλαιπωρημένα με πολλά κιτρινισμένα φύλλα, μπορούμε να κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης και να κόψουμε τους βλαστούς από χαμηλά.

Αν και τα καλάμια μπαμπού είναι ανθεκτικά σε προσβολές από ασθένειες και έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε επεμβάσεις ψεκασμού με κατάλληλα σκευάσματα.

Για να αντιμετωπίσουμε την σκωρίαση που προκαλεί πορτοκαλί κηλίδες στο φύλλωμα των φυτών μπαμπού, ψεκάζουμε με βιολογικό και .

Αν παρατηρήσουμε προβολή από στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού, ψεκάζουμε με όπως ο και το .

Το κιτρίνισμα στα φύλλα των καλαμιών μπαμπού αρκετές φορές οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, το οποίο παράλληλα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα των ριζών των φυτών.

Αν έχουμε αφήσει πολλές μέρες απότιστα τα φυτά μπαμπού, σε συνθήκες ξηρασίας, και σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε αρκετά κίτρινα και ξερά φύλλα.

Τέλος, συνθήκες έντονου παγετού αλλά και υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών μπορούν να αποτελέσουν βασικές αιτίες κιτρινίσματος του φυλλώματος των φυτών μπαμπού.

Αν και τα φυτά μπαμπού μπορούν να πολλαπλασιαστούν με σπόρο, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπαμπού είναι ο .

Από τα τέλη του φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μπορούμε να βγάλουμε ριζώματα μαζί με μπάλα χώματος χρησιμοποιώντας μία τσάπα για να σκάψουμε.

Διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών μπαμπού με ένα μικρό πριόνι ή ένα μαχαίρι και τα φυτεύουμε απευθείας στο χώμα ή σε καινούριες γλάστρες προσθέτοντας φυτόχωμα γενικής χρήσης

Μετά τη διαίρεση των φυτών σε γλάστρες. ποτίζουμε καλά και τα διατηρούμε για λίγες μέρες σε σκιερό περιβάλλον για να προσαρμοστούν και να ριζώσουν.

Επειδή τα φυτά μπαμπού πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό λόγω των ριζωμάτων, σε αρκετές περιπτώσεις σταδιακά καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στον κήπο μας δημιουργώντας πρόβλημα.

Για να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη εξάπλωση των φυτών μπαμπού στον κήπο μας, φροντίζουμε να απομακρύνουμε επιμελώς κάθε χρόνο τα ριζώματα γύρω από τα φυτά.

Εναλλακτικά, μπορούμε να σκάψουμε ένα βαθύ αυλάκι βάθους 30 εκατοστών και πλάτος 20 εκατοστών γύρω από τα φυτά μπαμπού και να ρίξουμε τσιμέντο ώστε να μην εξαπλωθούν τα ριζώματα.

Για να φυτέψουμε το καλάμι μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα , προτιμούμε ηλιόλουστη θέση με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

Κατάλληλη εποχή για τη  των φυτών μπαμπού σε γλάστρα στο μπαλκόνι, είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 πλαστική ή πήλινη, με τρύπες, μεγάλου μεγέθους, σε κάθε περίπτωση διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με γενικής χρήσης που διαθέτει , ενώ φροντίζουμε να προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Εκτός από την καλλωπιστική του χρήση, το καλάμι μπαμπού αξιοποιείται ως δομικό υλικό στις κατασκευές, ως βιοκαύσιμο, ως πρώτη ύλη στην επιπλοποιία και στην παραγωγή χαρτιού, ενώ κάποιες ποικιλίες τρώγονται.

About admin

Check Also

Τι-μπορούμε-να-μάθουμε-σήμερα-από-την-αρχαιότερη-επιστήμη-του-κόσμου-–-την-ayurveda

Τι μπορούμε να μάθουμε σήμερα από την αρχαιότερη επιστήμη του κόσμου – την Ayurveda

Η αρχαία επιστήμη της Ayurveda Η Ayurveda είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη επιστήμη υγείας στον κόσμο. Η κεντρική αρχή της …

Βότανα-ιδανικά-για-τα-προβλήματα-του-εμμηνορροϊκού-κύκλου

Βότανα ιδανικά για τα προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου

Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) έως τη μείωση της βαριάς αιμορραγίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.