Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Breaking News

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Η αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο όμορφους ανθοφόρους θάμνους με υπέροχα λουλούδια που απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι.Αγαπημένο μας, η ορτανσία...
Περισσότερα
Πώς αλλάζουμε το χρώμα της ορτανσίας

Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Το γιατροσόφι είναι το πρακτικό φάρμακο που χρησιμοποιούσε ο κόσμος παλιότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν...
Περισσότερα
Γιατροσόφια από διάφορα μέρη της Ελλάδας

Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

οι συγγραφείς: Κλείνουμε τη συγγραφή μας με ένα από τα διασημότερα απόσπασμα του Ιπποκράτη: Ας είναι το φαγητό μας το φάρμακό...
Περισσότερα
Διαιτητική συμπλήρωση λουτεΐνης/lutein και ελαιόλαδου για σύνδρομα και παρενέργειες μετά τον COVID-19 και mRNA εμβόλιο

Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Το ρόφημα ιβίσκου είναι ένα ρόφημα στο χρώμα του ρουμπινιού που ετοιμάζουμε με αποξηραμένα άνθη ιβίσκου.  Με την ξεχωριστή ξινή...
Περισσότερα
Ένα διαφορετικό ρόφημα – πως ετοιμάζω ρόφημα ιβίσκου από τα αποξηραμένα άνθη του!

Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφιστούμε από το άγχος, όπως η άσκηση,  ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ακόμη και ένα μασάζ. ...
Περισσότερα
Απλά αναπνέουμε – το σώμα μας έχει ενσωματωμένο ένα καταπραϋντικό για το στρες, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus nerve

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της ευεξίας μας είναι πανάρχαια και αξιοσημείωτη. ...
Περισσότερα
Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους ωοειδείς σαρκώδεις βλαστούς που θυμίζουν...
Περισσότερα
Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση αμπελιού και κληματαριάς;Το αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στη χώρα μας με...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε αμπέλι;

Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Το ιονοφόρο είναι μια χημική ένωση η οποία έχει την ικανότητα να μεταφέρει ιόντα κατά μήκος των βιολογικών κυτταρικών μεμβρανών.  Ο...
Περισσότερα
Τι είναι τα ιονοφόρα και γιατί είναι σημαντικά για την υγεία μας

Μονστέρα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μονστέρα, εξαιρετικά δημοφιλής και αγαπημένη! Ένα τροπικό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που διαθέτουν χαρακτηριστικές εσοχές και την κάνουν να ξεχωρίζει.

Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη και σχηματίζει μόνο λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα νεαρά φύλλα της μονστέρας έχουν αρχικά σχήμα καρδιάς με τις σχισμές να διαμορφώνονται καθώς το φυτό μεγαλώνει. Κάθε φύλλο μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το μισό μέτρο.

Με καταγωγή από το Μεξικό, στα τροπικά δάση που αποτελούν το φυσικό της περιβάλλον η μοντέρα ξεπερνάει σε ανάπτυξη τα 10 μέτρα, ενώ όταν τη φυτεύουμε σε γλάστρα φτάνει σε ύψος 2-3 μέτρων.

Λόγω της εύκολης προσαρμογής της σε διαφορετικά περιβάλλοντα, η μονστέρα μπορεί με ελάχιστη φροντίδα να αναπτυχθεί σε ένα εντυπωσιακό φυτό στο σαλόνι μας.

Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή που αποπνέει μία αίσθηση κύρους και πολυτέλειας, γι΄αυτό τη συναντάμε συχνά στα .

H μονστέρα ανήκει στην ίδια οικογένεια και με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζουν για το γυαλιστερό φύλλωμα τους όπως το , το και ο .

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της μονστέρας, ώστε να απολαύσουμε το καταπράσινο φύλλωμα της και να δώσουμε ένα εξωτικό χρώμα στο χώρου του σπιτιού και του γραφείου.

Υπάρχουν πολλά είδη μονστέρας, ωστόσο τρία είναι αυτά που ξεχωρίζουν και συναντάμε συχνότερα.

Μία παραλλαγή που συναντάμε είναι οι ποικιλίες variegata που διαθέτουν λευκούς χρωματισμούς σα να έχει πέσει μπογιά πάνω στο πράσινο φύλλωμα της μονστέρας. Οι ποικιλίες variegata είναι πιο σπάνιες και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε φως σε σχέση με τις κοινές ποικιλίες μονστέρας.

Η μονστέρα αντέχει σε λιγότερο φωτεινά σημεία του σπιτιού μας, ωστόσο όταν της δώσουμε πλούσιο φως παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλώνει πιο γρήγορα.

Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο που χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, γιατί θα προκαλέσουν καψίματα στα φύλλα της.

Η μονστέρα ευδοκιμεί σε εύρος θερμοκρασιών 18-27°C κατά τη διάρκεια του έτους και χρειάζεται να βρίσκεται σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να έχει ζωηρό πράσινο χρώμα στο φύλλο.

Φροντίζουμε να προφυλάσσουμε τη μονστέρα και την τοποθετούμε μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα, από κλιματιστικά, καλοριφέρ και τζάκι.

Το φυτό της μονστέρας, λόγω της πλευρικής ανάπτυξης και των μεγάλων φύλλων της, χρειάζεται μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών ώστε να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα.

Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τις γλάστρες της μονστέρας, με εμπλουτισμένο για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει και για καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού.

Η μονστέρα έχει μία τάση να σκαρφαλώνει, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε συνήθως κάποια στήριξη από κοκοφοίνικα ή με βρύα για να ακουμπήσουν οι ρίζες και να στηριχθεί καλύτερα το φυτό.

Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, είναι σημαντικό να κάνουμε για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο και να αποφύγουμε προβλήματα στις ρίζες και τα φύλλα.

Η μονστέρα είναι αρκετά ανθεκτική και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ενδεικτικά, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί ένα πότισμα κάθε 2 εβδομάδες.

Πριν ποτίσουμε, ελέγχουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει. Αν ποτίζουμε πιο συχνά τη μονστέρα υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της λόγω υπερβολικής υγρασίας και να καταστραφεί το φυτό μας.

H μονστέρα είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτικά λίπασμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και καταπράσινα φύλλα.

Προσθέτουμε στην μονστέρα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για να διατηρήσουμε ζωντανά χρώματα στο φύλλωμά της και να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο.

Αν και η μονστέρα δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσβληθεί από , και .

Για την προστασία της μονστέρας, χρησιμοποιούμε βιολογικά σκευάσματα όπως η και τα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα της μονστέρα μία φορά το μήνα, με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σε ένα λίτρο νερό.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στο χώμα της γλάστρας, η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει μυκητολογική ασθένεια που σαπίζει τη ρίζα και προκαλεί σταδιακά μάρανση του φυτού.

Η μονστέρα μπορεί να χρειαστεί κλάδεμα για να ελέγξουμε το σχήμα της αφαιρώντας βλαστούς από τη βάση που φεύγουν πολύ ψηλά ή πολύ πλάγια.

Η πιο κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη μονστέρα είναι μέσα στην άνοιξη και μέσα στο φθινόπωρο.

Με το κλάδεμα της μονστέρας, αφαιρούμε από τη βάση τους βλαστούς με κιτρινισμένα ή μαυρισμένα φύλλα για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της ενώ παράλληλα τη βοηθάμε να έχει καλύτερο αερισμό.

Η μονστέρα αγαπάει την ατμοσφαιρική υγρασία και καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της την περίοδο του καλοκαιριού με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε ξηράνσεις ή κιτρινίσματα στις άκρες του φυλλώματος.

Επίσης, με ένα βρεγμένο πανάκι, μία φορά το μήνα, καθαρίζουμε τα φύλλα της από τη σκόνη του δωματίου για να έχει καλύτερη εμφάνιση και να είναι πιο υγιής.

Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας της μονστέρας είναι η μία από τις βασικές αιτίες που μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα.

Επίσης, την περίοδο του χειμώνα, ο κακός αερισμός των σπιτιών σε συνδυασμό με τη χρήση θέρμανσης ή αφυγραντήρα που μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας μπορεί να προκαλέσουν κιτρινίσματα στα φύλλα της μονστέρας.

Η μονστέρα μπορεί να εμφανίσει χαρακτηριστικές καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα όταν έρχεται σε άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τις ζεστές μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Η μονστέρα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα, δηλαδή κόβοντας τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών που προέρχονται από βλαστούς της βάσης του φυτού. Τοποθετούμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου για να ριζώσουν και να τα μεταφυτεύσουμε μετά από λίγες εβδομάδες στον οριστική τους θέση.

Μία εύκολη παραλλαγή της μεθόδου , είναι να τοποθετήσουμε τα τμήματα βλαστού σε νερό και όταν βγάλουν ρίζες, να γίνει η μεταφύτευση τους σε γλάστρες απ’ όπου θα προκύψουν τα καινούρια φυτά.

Στο φυσικό της περιβάλλον, η μονστέρα μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού. Ονομάζεται μονστέρα η νόστιμη (Monstera deliciosa), καθώς ο καρπός όταν ωριμάσει τρώγεται και διαθέτει μοναδική γεύση με ένα χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι μεταξύ μπανάνας και ανανά!

About admin

Check Also

Βάμματα-βοτάνων,-τα-ιαματικά-δώρα-της-Φύσης

Βάμματα βοτάνων, τα ιαματικά δώρα της Φύσης

Η ιστορική χρήση των βοτανικών βαμμάτων ως εγγενείς θεραπείες για την προώθηση της υγείας μας και της …

Οπούντια: Ένας εντυπωσιακός κάκτος για κήπο και γλάστρα

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους κάκτους είναι η οπούντια που ξεχωρίζει με τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.