Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Μεταφύτευση των λαχανικών

Μερικά είδη λαχανικών, ιδίως εκείνα πού σπέρνονται στα θερμοσπορεία, πριν τοποθετηθούν στην οριστική τους θέση, μεταφυτεύονται 1-2 φορές σε άλλα τζάκια, λιγότερο ζεστά ή και εντελώς ψυχρά. Η μεταφύτευση αυτή έχει σκοπό, να τα αναγκάζει να κάνουν περισσότερες ρίζες και προ πάντων, να γίνονται πρωιμότερα.
Κατά την πρώτη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά πρέπει να έχουν 3 – 4 φύλλα, τουλάχιστον. Τότε, η μεταφύτευση μπορεί να πραγματοποιείται, είτε απ’ ευθείας στο χώμα των θερμοσπορείων ή ψυχροσπορείων, είτε σε καπάκια ή γλαράκια.
Η δεύτερη μεταφύτευση γίνεται μετά 2-3 εβδομάδες από την πρώτη και κατά τον τρόπο αυτό, αλλά σε τζάκια λιγότερο ζεστά ή σε φυτώρια καθόλου ανοικτά. Πολλές φορές γίνεται και τρίτη μεταφύτευση.Η εργασία της μεταφυτεύσεως εκτελείται με ένα μικρό φυτευτήρι ή και με το δάκτυλο. Το βάθος πρέπει να κανονίζεται λίγο μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν προηγουμένως τα φυτά, η δε αποστάσεις, για κάθε φορά, κατά αναλογία, αραιότερες.
Όταν η μεταφύτευση γίνεται σε θερμοσπορεία (τζάκια), αυτά, δεν πρέπει να ανοίγονται για αερισμό τις πρώτες ήμερες, αλλά να μένουν κλειστά, έως ότου το πιάσιμο των φυτών εξασφαλισθεί καλά.
Κατά την στιγμή που γίνεται η μεταφύτευση, το χώμα απαραίτητος πρέπει να έχει σχετική υγρασία, ουδέποτε δε υπερβολική. Οι κατόπιν περιποιήσεις συνίστανται σε ελαφρά αλλά τακτικά ποτίσματα (ραντίσματα) και μετά το πιάσιμο, στον αναγκαίο αερισμό, όπως έγινε λόγος παραπάνω.
Παρά ταύτα, τα περισσότερα είδη των λαχανικών μεταφυτεύονται στις θέσεις τους απ’ ευθείας, ιδίως, όσα προέρχονται από ψυχρά ή ανοικτά σπορεία ή προορίζονται για όψιμες καλλιέργειες.Σε όλες τις περιπτώσεις, η οριστική μεταφύτευση πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά έχουν καλή ανάπτυξη, όχι όμως και πολύ προχωρημένη. Μεταξύ αυτών να διαλέγονται, κατά προτίμησή, τα πιο καλό σχηματισμένα, τα ζωηρά και μάλλον κοντόχονδρα και τα οποία, κυρίως να έχουν τον ακρινό βλαστό γερό και κανονικό. Τα πολύ υψηλά και λεπτοκαμωμένα φυτά πρέπει να θεωρούνται ως ακατάλληλα και δίχως μελλοντική προκοπή.Γενικώς, τα λαχανικά πού προορίζονται για μεταφύτευση επί τόπου, πρέπει να εκριζώνονται πρόσφατα και με όλες της ρίζες των, αφού προηγουμένως ποτισθούν. Το ξερίζωμα αυτών μπορεί να γίνεται με απόσπαση με το χέρι ή με τσαπί είτε με ειδικό εκριζωτή.
Για τα φυτά πού προέρχονται από θερμοσπορεία, η μεταφύτευσης αυτών δεν πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως, αλλά αφού πρωτύτερα συνηθίσουν καλά στο καινούργιο περιβάλλον. Είναι ανάγκη συνεπώς, πριν εκριζωθούν να αερίζονται συχνά και να μένουν μερικές ημέρες ασκέπαστα για να γίνεται η φυσική αυτή εξοικείωσης. Για τον ίδιο σκοπό πρέπει, επίσης, να περιορίζονται βαθμηδόν και τα ποτίσματα, ώστε για να μεστώνουν τα φυτά και η αντοχή των, στην οριστική θέση, να τους εξασφαλίζει καλύτερη επιτυχία.Πολλά είδη, μπορούν να μεταφυτεύονται γυμνά, όπως π χ. τα μαρούλια, τα πράσα, τα σέλινα, τα κουνουπίδια κλπ. ενώ άλλα έχουν ανάγκη να συνοδεύονται με το χώμα τους, όπως π.χ. οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι κολοκυθιές, τα μποστανικά κ. ά.
Στα πρώτα η επιτυχία του πιασίματος είναι πιο εξασφαλισμένη, όταν οι ρίζες τους βουτηχτούν σε χυλό από κοπρόχωμα η φρεσκαρισθούν λίγη ώρα σε σκέτο νερό.
Ορισμένα λαχανικά, ομοίως, επιτυγχάνουν καλλίτερα στην μεταφύτευση, όταν κορφολογούνται. Σε αυτά, πρέπει να κόπτονται τα φύλλα κατά το 1/2 ή το 1/3 του μάκρους τους, καθώς και οι πολύ μακριές και λεπτές ρίζες. Κατά αυτό το τρόπο περιορίζεται η εξάτμιση και το πιάσιμο ευνοείται καλύτερα.Τρόπος οριστικής μεταφυτεύσεωςΗ οριστική μεταφύτευση η φυτεία, πρέπει να εκτελείται σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος χωρισμένο σε βραγιές ή αυλάκια, σύμφωνα με το είδος των λαχανικών και τον σκοπό της καλλιέργειας τους. Κατά την στιγμή της εργασίας, το χώμα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του, δηλαδή μέτρια υγρό, εάν είναι ξηρό πρέπει να ποτίζεται 2-3 ημέρες προηγουμένως και να αφήνεται να στραγγίσει όσο χρειάζεται. Τότε η μεταφύτευση μπορεί να γίνεται με κατάλληλο φυτευτήρι η τσαπί, είτε και με αλέτρι.Σε κάθε τρύπα που ανοίγεται τοποθετούνται εάν ή δύο φυτά (κάποτε) με τις ρίζες προς τα κάτω, χωρίς όμως να διπλώνονται αλλά ούτε και να συμμαζεύονται. Οι τρύπες αμέσως πρέπει να γεμίζουν με χώμα από επάνω ή με μια δεύτερη τρύπα δίπλα στη πρώτη. Το βάθος πρέπει να είναι κατά τι μεγαλύτερο του προηγουμένου, πάντοτε περισσότερο στα ελαφρά και ξηρά χώματα και ρηχότερο στα πιο σφιχτά ή στα ποτιστικά. Όσα εκ των λαχανικών φοβούνται το πολύ νερό, φυτεύονται σε τριβάδια ή στα φρύδια των αυλακιών, για να αποφεύγουν την πολλή υγρασία, τα δε άλλα προτιμότερο είναι να μπαίνουν σε βραγιές.Πότε είναι καλύτερο να γίνεται η μεταφύτευσηΗ εργασία της μεταφυτεύσεως ή φυτείας, καλό είναι, να γίνεται κατά τις συννεφιασμένες ημέρες ή κατά τις βραδινές ώρες.
Αντιθέτως σε περίπτωση που ο ήλιος είναι πολύ καυτερός πρέπει τα φυτά να σκεπάζονται με λίγα χόρτα μέχρις ότου πιάσουν. Μετά την φυτεία, πάντως, είναι ανάγκη να γίνεται ένα χορταστικό πότισμα, για να κατακάθεται τελείως το χώρα και να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη υγρασία.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.