Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Μάραθος: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ο μάραθος καλλιεργείται για τον σπόρο του που μεταχειρίζονται για μυρωδικό σε μερικά φαγητά, πιο πολύ όμως είναι χρήσιμος στη βιομηχανία. Από τέλεια ώριμο και ξηραμένο μαραθόσπορο βγάζουν εσέντζα (5 τις εκατό), χρήσιμη στα σαπούνια, φάρμακα, στη κατασκευή του ούζου και σ’ άλλα ποτά αντί εσέντζα γλυκάνισου. Τις περισσότερες όμως φορές στην κατασκευή του ούζου μεταχειρίζονται το μαραθόσπορο αποστάζοντας τον με την σοΰμα.Στις διδαχτικές περιοδείες μου ως νομογεωπόνος Αργολίδος και Κορινθίας και κατόπιν Αχαΐας και Ήλιδος 1920-1925, παρατήρησα στην Κορινθία και στην Ηλεία το Μάραθο να φυτρώνει μονάχο του ανάμεσα στα χαντάκια μα και σ’ άλλες επαρχίες έτσι γίνεται μόνο του.Χλωρά και σποριασμένα κλωνιά του μάραθου από τους αρχαίους ελληνικούς χρόνους βάζουν για μυρουδιά στις πράσινες τσακιστές ελιές. Στην αρχή που τα βλαστάρια είναι πολύ τρυφερά τα μαγειρεύουν για λαχανικό και κάνουν άριστο φαγητό μ’ αρνίσιο κρέας του γάλακτος.Στη περίσταση όμως που θέλουμε να καλλιεργήσουμε ποτιστικό μάραθο σε λαχανόκηπο πρέπει να προτιμούμε το ιταλικό σόι που λέγεται Φινόκιο και σπέρνεται για λαχανικό από το φθινόπωρο ίσαμε την άνοιξη.Ένα στρέμμα δίνει 100-160 οκ. σπόρο και αν το φουσκίσουμε με μπόλικη κοπριά που δυναμώσαμε με το χημικό λίπασμα 0-12-6 ή του ρίξουμε σκέτο χημικό λίπασμα 6-8-8 και το ποτίσουμε εάν μπορούμε σε μεγάλη ξηρασία, θα έχουμε διπλό εισόδημα. Το καλύτερο σόι για παραγωγή σπόρου είναι μάραθο το πικρό {Fenouil amer). Τα ευρωπαϊκά σποροπωλεΐα πωλούν τέτοιο σπόρο.Πως καλλιεργείται ο μάραθοςΟ μάραθος θέλει χωράφι που να έρχεται στα αμμουδερό και να είναι νοτερό, μα να μην κρατάει νερά ή ισκιώνεται από δένδρα ή βγάζει πολλά χόρτα.
Το χωράφι αυτό το οργώνουμε μέχρι το φθινόπωρο που θα σπαρθεί, τρεις φορές ως μια πιθαμή βαθιά με γερμανικό αλέτρι και του κάνομε κατόπι 1-2 σβαρνίσματα με σιδερόσβαρνα για να τριφτούνε τα χώματα και να ισιώσει. Τελευταία σπέρνουμε το μάραθο (το φθινόπωρο) ανακατωμένο με ψιλή ποταμιά άμμο για να πέφτει κανονικά.Και τον σπέρνουμε, σαν το σιτάρι, στα πεταχτά με το χέρι και τον σκεπάζουμε με σιδερόσβαρνα. Και σε περίσταση που μπορούμε να ποτίζουμε το χωράφι φτιάνουμε αμέσως με το σκέπασμα του σπόρου, τα χαντάκια και το χωρίζουμε σε βραγιές.
Ο σπόρος πρέπει να είναι περσινής εσοδείας και για να σπείρουμε ένα στρέμμα θέλουμε 1 ½ – 2 οκάδες σπόρο. Όπως το γλυκάνισο το ίδιο και το μάραθο που έχει όμοια με αυτό καλλιέργεια, όταν μεγαλώσει ως μια πιθαμή το βοτανίζουμε ή το σκαλίζουμε για να χαλάσουμε τα χόρτα και τ’ αργέψουμε κιόλας αφήνοντας ίσαμε 1 ½ πιθαμή απόσταση ρίζα από ρίζα.Μπαίνοντας η άνοιξη και πριν ανθίσει κάνουμε ακόμη ένα σκάλισμα ή βοτάνισμα. Το μάραθο δεν θέλει πολλά νερά, όταν όμως τύχει να μην βρέξει διόλου την άνοιξη και μπορούμε να το ποτίσουμε του δίνουμε 1-2 νερά για να το γλυτώσουμε από την ξηρασία.Ο σπόρος του δεν ωριμάζει για μιας και για αυτό θερίζεται λίγο κατά ολίγο και κάπως αγουρωπός, για να μην τινάζεται και να έχει ωραίο χρώμα.
Θερίζοντας τον κάνουμε δεματάκια, τα στήνουμε όρθια στο αλώνι και όταν ξεραθούνε καλά τα αλωνίζουμε με κόπανο επάνω σε λιόπανα. Όταν έχουμε σπείρει πολύ μάραθο το αλωνίζουμε με άλογα όπως τη βρώμη.
Όσο είναι στο αλώνι δεν πρέπει να βραχεί γιατί ο σπόρος μαυρίζει και χάνει την εμπορική του αξία. Ο μαραθόσπορος σαν μυρωδάτος σπόρος που είναι, πρέπει να σιγουρεύεται σε κιβώτιο καλά κλεισμένο για να μη φεύγει η μυρωδιά του. Στην Επτάνησο το μάραθο λέγεται και φινόκιο.

About admin

Check Also

Αντίδια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τα αντίδια ή κιχώρια είναι λαχανικά διετή, που ανήκουν στην οικογένεια των συνθέτων. Τα φύλλα …

Αντράκλα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Η αντράκλα ή γλιστρίδα ή χλουμίτσα, είναι κοινότατο λαχανικό μονοετές, που ανήκει στην οικογένεια των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.