Τρίτη , 11 Νοεμβρίου 2025
Breaking News

ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Το φυτό/βότανο της αναγέννησης και της ανάστασης, το σύμβολο της αντοχής και της αναγέννησης της φύσης. Στις πιο σκληρές ερήμους,...
Περισσότερα
ο “θάμνος της ανάστασης” που φέρει την επιστημονική ονομασία Myrothamnus Flabellifolius

Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Όλοι οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν μια διατροφή που προάγει την υγεία μας, αλλά διαφέρουν ως προς τα θρεπτικά συστατικά και...
Περισσότερα
Τα πολύτιμα καρύδια – Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ευρείας γκάμας ασθενειών

Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

βοτανολογία και βιοκεντρισμός; …και ίσως με ρωτήσετε – αξίζει τον κόπο (χρειάζεται;) να γνωρίζουμε τι είναι και τι πρεσβεύει ο βιοκεντρισμός;...
Περισσότερα
Η εμπειρία για τον κόσμο είναι ιδιωτική υπόθεση!

Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Μαγνήσιο “Η προηγούμενη μελέτη μας έδειξε ότι η συμπλήρωση μαγνησίου  βελτιστοποιεί την κατάσταση της βιταμίνης D, αυξάνοντας την σε άτομα...
Περισσότερα
Το μαγνήσιο ξυπνά κρυμμένα βακτήρια του εντερικού συστήματος που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Μῦθος A’    Ἀλώπηξ  -. Ἀλώπηξ εἰσελθοῦσα εἰς πλάστου ἐργαστήριον και ἕκαστον τῶν ἐνόντων διερευνῶσα, ὡς περιέτυχε τραγῳδοῦ προσωπείῳ, τοῦτο...
Περισσότερα
Ἀλώπηξ προς μορμολύκειον – intermezzo

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Και είναι πια γνωστές σε, σχεδόν, όλους μας οι συστάσεις για μια υγιεινή ή συνετή διατροφή, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν...
Περισσότερα
Οι φλούδες των εσπεριδοειδών και οι επιδράσεις τους στην υγεία μας

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη διάθεση και την εστίαση μέσω...
Περισσότερα
Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά μας, είναι και στο πιάτο...
Περισσότερα
Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Το μέλι ως θεμέλιο της ζωής – Ένα από τα πολυτιμότερα ζωικά προϊόντα του πλανήτη μας! …η όμορφη νύμφη Μέλισσα,...
Περισσότερα
“χωρίς το μέλι, δεν υπάρχουν μέλισσες”

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Κόλιανδρος: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Ο κόλιανδρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στην κουζίνα. Ο φρέσκος κόλιανδρος και οι αποξηραμένοι σπόροι του έχουν έντονο άρωμα που χαρίζει μοναδική γεύση στα φαγητά.

Γνωστό και ως κόλιαντρο, κορίανδρο ή κορίαντρο, ο κόλιανδρος είναι ετήσιο φυτό που βρίσκεται αυτοφυές στη Μεσόγειο.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με την , την και την .

Θα το συναντήσουμε και με την ονομασία κινέζικος μαϊντανός, καθώς η ανάπτυξή του μοιάζει πολύ με το φυτό του μαϊντανού.

Η διαφορά του κόλιανδρου σε σχέση με τον μαϊντανό είναι ότι διαθέτει φύλλα που είναι πιο στρογγυλά στην άκρη, έχει πιο τριγωνικούς βλαστούς και φθάνει σε ύψος 60-70 εκατοστών όταν αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός του φυτού την περίοδο του καλοκαιριού.

Στα φαγητά, το κόλιανδρο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην ινδική κουζίνα για την παρασκευή του μπαχαρικού κάρι, σε σούπες, σε πιάτα με ρύζι και κοτόπουλο. Επιπλέον, στη μεξικάνικη κουζίνα το κόλιαντρο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή της διάσημης σάλτσας γουακαμόλε.

Ας δούμε αναλυτικά πώς γίνεται η καλλιέργεια του κόλιανδρου, ποια εποχή φυτεύεται και τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαμβάνουμε φρέσκο κόλιανδρο και τους σπόρους του από τον κήπο και τη γλάστρα μας σε πεντανόστιμες συνταγές μαγειρικής.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε κόλιανδρο είναι μέσα στο φθινόπωρο και στις αρχές της άνοιξης.

Ο κόλιανδρος πολλαπλασιάζεται με σπόρο που φυτεύεται σε σπορείο ή απευθείας στον κήπο σε βάθος περίπου 1 εκατοστού.

Σε ευνοϊκές συνθήκες με θερμοκρασία γύρω στους 20°C, οι σπόροι του κόλιανδρου φυτρώνουν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Για μεγαλύτερη ευκολία, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά κόλιανδρου από φυτώρια και φυτεύουμε τα φυτά στις κατάλληλες απoστάσεις: 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χώρο στον κήπο μας, την περίοδο της άνοιξης το κόλιανδρο μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με την , την και την .

Η καλλιέργεια του κόλιανδρου αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και θερμοκρασίες 15-25°C για να εμφανίσει πλούσια βλάστηση.

Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καταπράσινο φύλλωμα, επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για την φύτευση του.

Φυτεύουμε τον κόλιανδο σε γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Πριν τη φύτευση, εμπλουτίζουμε το χώμα με , και βιολογικό λίπασμα για να αυξήσουμε τη γονιμότητά του εδάφους και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.

Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε κόλιανδρο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας, αρκεί να βρούμε ένα ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

και ζαρντινιέρες, πλαστικές ή πήλινες, σχετικά ρηχές, με βάθος περίπου 20 εκατοστών, καθώς το φυτό του κόλιανδρου διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο που περιέχει και και . Στη βάση της γλάστρας, προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Η καλλιέργεια του κόλιανδρου χρειάζεται δροσερό έδαφος και για αυτό θα χρειαστεί σχετικά συχνό πότισμα.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε τα φυτά κόλιανδρου κάθε 2-3 μέρες ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα του κόλιανδου καθώς και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες σε ηλιόλουστες μέρες, επειδή μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του.

Για να εξασφαλίσουμε πλούσιο φύλλωμα στην καλλιέργεια του κόλιανδου, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βιολογικό μία φορά το μήνα, την οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα.

Αν παρατηρήσουμε του κόλιανδρου, προσθέτουμε συμπληρωματικά για να αποκτήσουν ξανά καταπράσινο φύλλωμα.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ενδέχεται να παρουσιαστούν μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες στην καλλιέργεια του κόλιανδρου. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα του κόλιανδρου με βιολογικό σκεύασμα υγρού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την που προσβάλλει το φύλλωμα του κόλιανδρου, ψεκάζουμε με όπως τα και τη .

Προληπτικά, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό σκεύασμα για την προστασία του κόλιανδρου από τα έντομα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα του.

Η συγκομιδή των φύλλων του κόλιανδρου ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του φυτού, στις αρχές του χειμώνα αν έχουμε φυτέψει μέσα στο φθινόπωρο ή τέλη της άνοιξης αν τον έχουμε φυτέψει αρχές της άνοιξης.

Κατά τη συγκομιδή των φύλλων, κόβουμε τα τρυφερά φύλλα του κόλιανδρου από χαμηλά για να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέα κοψίματα μέχρι να έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος όπου σταματάει η παραγωγή φύλλων.

Η συλλογή των σπόρων του κόλιανδρου πραγματοποιείται μέσα στο καλοκαίρι αφού αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός και ωριμάσουν οι καρποί που κρύβουν μέσα τους σπόρους του κόλιανδρου.

Τα φρέσκα φύλλα του κόλιανδρου διατηρούνται μόνο για λίγες μέρες σε νάιλον σακουλάκι σε ψυγείο. Μπορεί να συντηρηθεί παραπάνω αν τα τοποθετήσουμε μέσα σε γυάλινο βάζο, στο οποίο εσωτερικά έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Οι σπόροι του κόλιανδρου μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, αρκεί να τους τοποθετήσουμε μέσα σε αεροστεγές γυάλινο βάζο και να τους αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό ντουλάπι ή μέσα στο ψυγείο.

Το λάδι του κόλιανδρου χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην αρωματοθεραπεία καθώς έχει αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, ηρεμιστικές και λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

About admin

Check Also

Η-υγιής-πέψη-δίνει-πάντα,-τον-τόνο-της-ημέρας-μας.

Η υγιής πέψη δίνει πάντα, τον τόνο της ημέρας μας.

Ναι, η υγιής πέψη θέτει τον τόνο για την ημέρα μας, επηρεάζοντας την ενέργεια, τη …

Πράσα,-σπανάκι-και-αυγά-ένα-από-τα-αγαπημένα-μας-φαγητά!

Πράσα, σπανάκι και αυγά- ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!

     Η επιστήμη κάθε μέρα αποδεικνύει ότι η μακροζωία δεν είναι μόνο στα γονίδιά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.