Τρίτη , 22 Οκτωβρίου 2024
Breaking News

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών.  Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη, αιθέρια έλαια, φυτοστερόλες, βιταμίνες – περιέχουν πέντε φορές...
Περισσότερα
Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο -2

Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής...
Περισσότερα
Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

Ένα που ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη εμφάνιση του είναι το παχυπόδιο. Μοιάζει με ένα πάντρεμα φοίνικα και κάκτου, γι’ αυτό...
Περισσότερα
Παχυπόδιο: Ο φοίνικας της Μαδαγασκάρης

τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

“αυτό το μικρούλι μωβ λουλουδάκι, που το φρόντιζε ο Δημιουργός του, έκλεισε τα πέταλά του, έσκυψε χαμηλά στη χαραμάδα του...
Περισσότερα
τι μας δίδαξαν οι σοφοί στο πέρασμα του χρόνου και που τα αγνοήσαμε -John Muir

όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

…είπα πως μέσα στο μπουκαλάκι μου είναι ένα υπέροχο και μεθυστικό βάμμα φασκόμηλου! Το βάμμα ενός βοτάνου δεν είναι απλά...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν “τι είναι κρυμμένο στο μπουκαλάκι, ntina?

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για να είναι το φαγητό του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα της.Τα περισσότερα είδη πεπερόμιας (Peperomia...
Περισσότερα
Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

Οφηλία: Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση.  Προσευχήσου αγάπη μου, να θυμάσαι. Και υπάρχουν πανσέδες, αυτό είναι για σκέψεις… Το...
Περισσότερα
Leonhart Fuchs και De historia stirpium commentarii insignes/Αξιοσημείωτα σχόλια για την ιστορία των βοτάνων

αποφθέγματα υγείας

…αποφθέγματα ονομάζουμε σύντομες προτάσεις ή φράσεις, οι οποίες περιέχουν συμβουλές ή κρίσεις από πρόσωπα αδιαμφισβήτητου κύρους και θεωρούνται αιώνιες αλήθειες!...
Περισσότερα
αποφθέγματα υγείας

Κόλιανδρος: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα

Ο κόλιανδρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά που χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα στην κουζίνα. Ο φρέσκος κόλιανδρος και οι αποξηραμένοι σπόροι του έχουν έντονο άρωμα που χαρίζει μοναδική γεύση στα φαγητά.

Γνωστό και ως κόλιαντρο, κορίανδρο ή κορίαντρο, ο κόλιανδρος είναι ετήσιο φυτό που βρίσκεται αυτοφυές στη Μεσόγειο.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με την , την και την .

Θα το συναντήσουμε και με την ονομασία κινέζικος μαϊντανός, καθώς η ανάπτυξή του μοιάζει πολύ με το φυτό του μαϊντανού.

Η διαφορά του κόλιανδρου σε σχέση με τον μαϊντανό είναι ότι διαθέτει φύλλα που είναι πιο στρογγυλά στην άκρη, έχει πιο τριγωνικούς βλαστούς και φθάνει σε ύψος 60-70 εκατοστών όταν αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός του φυτού την περίοδο του καλοκαιριού.

Στα φαγητά, το κόλιανδρο χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην ινδική κουζίνα για την παρασκευή του μπαχαρικού κάρι, σε σούπες, σε πιάτα με ρύζι και κοτόπουλο. Επιπλέον, στη μεξικάνικη κουζίνα το κόλιαντρο αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή της διάσημης σάλτσας γουακαμόλε.

Ας δούμε αναλυτικά πώς γίνεται η καλλιέργεια του κόλιανδρου, ποια εποχή φυτεύεται και τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαμβάνουμε φρέσκο κόλιανδρο και τους σπόρους του από τον κήπο και τη γλάστρα μας σε πεντανόστιμες συνταγές μαγειρικής.

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε κόλιανδρο είναι μέσα στο φθινόπωρο και στις αρχές της άνοιξης.

Ο κόλιανδρος πολλαπλασιάζεται με σπόρο που φυτεύεται σε σπορείο ή απευθείας στον κήπο σε βάθος περίπου 1 εκατοστού.

Σε ευνοϊκές συνθήκες με θερμοκρασία γύρω στους 20°C, οι σπόροι του κόλιανδρου φυτρώνουν σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Για μεγαλύτερη ευκολία, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά κόλιανδρου από φυτώρια και φυτεύουμε τα φυτά στις κατάλληλες απoστάσεις: 20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χώρο στον κήπο μας, την περίοδο της άνοιξης το κόλιανδρο μπορεί να καλλιεργηθεί μαζί με την , την και την .

Η καλλιέργεια του κόλιανδρου αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και θερμοκρασίες 15-25°C για να εμφανίσει πλούσια βλάστηση.

Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καταπράσινο φύλλωμα, επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για την φύτευση του.

Φυτεύουμε τον κόλιανδο σε γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Πριν τη φύτευση, εμπλουτίζουμε το χώμα με , και βιολογικό λίπασμα για να αυξήσουμε τη γονιμότητά του εδάφους και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.

Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε κόλιανδρο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας, αρκεί να βρούμε ένα ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.

και ζαρντινιέρες, πλαστικές ή πήλινες, σχετικά ρηχές, με βάθος περίπου 20 εκατοστών, καθώς το φυτό του κόλιανδρου διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο που περιέχει και και . Στη βάση της γλάστρας, προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Η καλλιέργεια του κόλιανδρου χρειάζεται δροσερό έδαφος και για αυτό θα χρειαστεί σχετικά συχνό πότισμα.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε τα φυτά κόλιανδρου κάθε 2-3 μέρες ενώ την περίοδο του χειμώνα ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα.

Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα του κόλιανδου καθώς και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες σε ηλιόλουστες μέρες, επειδή μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα και σάπισμα στα φύλλα του.

Για να εξασφαλίσουμε πλούσιο φύλλωμα στην καλλιέργεια του κόλιανδου, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βιολογικό μία φορά το μήνα, την οποία ενσωματώνουμε μέσα στο χώμα.

Αν παρατηρήσουμε του κόλιανδρου, προσθέτουμε συμπληρωματικά για να αποκτήσουν ξανά καταπράσινο φύλλωμα.

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και κακού αερισμού, ενδέχεται να παρουσιαστούν μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες στην καλλιέργεια του κόλιανδρου. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα του κόλιανδρου με βιολογικό σκεύασμα υγρού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Για την που προσβάλλει το φύλλωμα του κόλιανδρου, ψεκάζουμε με όπως τα και τη .

Προληπτικά, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό σκεύασμα για την προστασία του κόλιανδρου από τα έντομα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας σε 1 λίτρο νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα του.

Η συγκομιδή των φύλλων του κόλιανδρου ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του φυτού, στις αρχές του χειμώνα αν έχουμε φυτέψει μέσα στο φθινόπωρο ή τέλη της άνοιξης αν τον έχουμε φυτέψει αρχές της άνοιξης.

Κατά τη συγκομιδή των φύλλων, κόβουμε τα τρυφερά φύλλα του κόλιανδρου από χαμηλά για να μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέα κοψίματα μέχρι να έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος όπου σταματάει η παραγωγή φύλλων.

Η συλλογή των σπόρων του κόλιανδρου πραγματοποιείται μέσα στο καλοκαίρι αφού αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός και ωριμάσουν οι καρποί που κρύβουν μέσα τους σπόρους του κόλιανδρου.

Τα φρέσκα φύλλα του κόλιανδρου διατηρούνται μόνο για λίγες μέρες σε νάιλον σακουλάκι σε ψυγείο. Μπορεί να συντηρηθεί παραπάνω αν τα τοποθετήσουμε μέσα σε γυάλινο βάζο, στο οποίο εσωτερικά έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Οι σπόροι του κόλιανδρου μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, αρκεί να τους τοποθετήσουμε μέσα σε αεροστεγές γυάλινο βάζο και να τους αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό ντουλάπι ή μέσα στο ψυγείο.

Το λάδι του κόλιανδρου χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην αρωματοθεραπεία καθώς έχει αντιβακτηριακές, αντισηπτικές, ηρεμιστικές και λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

About admin

Check Also

όταν-με-ρώτησαν-τι-είναι-τα-γαστρονομικά-βότανα-και-μπαχαρικά-είπα…

όταν με ρώτησαν τι είναι τα γαστρονομικά βότανα και μπαχαρικά είπα…

…πως είναι όλα τα βότανα και μπαχαρικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος από αρχαιοτάτων χρόνων για …

Πεπερόμια: 9 μυστικά για τη φροντίδα της

Η πεπερόμια είναι από τα πιο δημοφιλή με μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων στα φύλλα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.