Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024
Breaking News

Alzheimer και βότανα

Alzheimer Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν,...
Περισσότερα
Alzheimer και βότανα

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Κοτόσουπα για το βράδυ της Ανάστασης!!!

Σε πολλούς από εμάς, μια από τις αγαπημένες μας πασχαλινές αναμνήσεις είναι η κοτόσουπα με αυγολέμονο!!! Κοτόσουπα για το βράδυ της ανάστασης, ένα έθιμο σε πολλά χωριά του τόπου μας. Πολλές οικογένειες εκείνου του καιρού, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εκτρέψουν αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, ενώ κότες είχαν σχεδόν τα περισσότερα σπίτια!!! Έτσι η κοτόσουπα ήταν το Αναστάσιμο γεύμα το βράδυ του Σαββάτου μετά το “Δεύτε λάβετε φως” για πάρα πολλές οικογένειες. Τις περισσότερες φορές τα υλικά της κοτόσουπας ήταν -. η κότα -. το ρύζι. -. το λάδι -. το αυγό και -. ο χυμός του λεμονιού Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή της Αναστάσιμης κοτόσουπας των μετέπειτα χρόνων, όταν πια πολύ περισσότερα τρόφιμα γέμιζαν το ράφια και τα ντουλάπια της κουζίνας πολλών πια ελληνικών οικογενειών και προσαρμοσμένη στα δικά μου γαστρονομικά γούστα – είναι ένα πιάτο εύκολα προσαρμόσιμο στις γευστικές ιδιαιτερότητες!!! Και τώρα στην συνταγή μου: Θα χρειαστώ: -. 3lit νερό – πάντα περίπου -. 200gr  ρύζι – πάντα περίπου- -. ένα κοτόπουλο ή κότα, αν είναι δυνατόν ελευθέρας βοσκής, -. τρία μεγάλα καρότα, -. δύο μεγάλα κρεμμύδια, -. 2 μεγάλα παστινάκια-parsnips, γνωστά και ως άσπρα καρότα και τα βρίσκουμε σε πολλές λαϊκές, αν δεν βρούμε δεν πειράζει, -. τρία πράσα, -. τρεις με τέσσερις μικρές πατάτες, -. ένα ματσάκι σέλινο -. δύο μικρές σελινόριζες, -. δύο μικρά γογγύλια -. θαλασσινό αλάτι όσο χρειάζεται, -. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, -. μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι, -. μισό κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, -. ένα με δύο φύλλα δάφνης, -. ένα με δύο λεμόνια, -. ανάλογο λάδι, -. δύο αυγά. Και- -. πλένω πολύ καλά το κοτόπουλό και το βάζω σε μία μεγάλη κατσαρόλα* -. ρίχνω το νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο, -. το βάζω στο μάτι της κουζίνας και περιμένω μέχρι λίγο πριν το βρασμό, οπότε και ξαφρίζω, δεν χρειάζεται πολύ, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. -. μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω την κατσαρόλα και ενώ το κοτόπουλό σιγοβράζει αρχίζω να καθαρίζω τα λαχανικά μου. -. καθαρίζω και πλένω πολύ καλά όλα μου τα λαχανικά****. -. όλα μου τα λαχανικά τα αφήνω ως έχουν -. ανοίγω την κατσαρόλα και προσθέτω τα λαχανικά μου στο κοτόπουλο, εκτός από το σέλινο και ξανα-σκεπάζω την κατσαρόλα μου! -. ελέγχω τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μου, δεν πρέπει να σταματήσει ο βρασμός, σιγανός μεν αλλά να είναι συνεχόμενος. -. σε 20 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού, προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά μου – το σέλινο, το αλάτι και όλα τα μπαχάρια εκτός από το πιπέρι. -. συνεχίζω το βρασμό του φαγητού μου για 15** το πολύ, λεπτά και το κοτόπουλό μου και τα λαχανικά μου είναι έτοιμα. Στη συνέχεια: -. με μία μεγάλη λαβίδα και τη βοήθεια μιάς τρυπητής κουτάλας, βγάζω το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα μου και με προσοχή, το τοποθετώ σε μια μεγάλη πιατέλα και το αφήνω να με περιμένει, -. με την τρυπητή κουτάλα βγάζω όλα μου τα λαχανικά και τα τοποθετώ σε μια πιατέλα και -. σουρώνω το ζωμό μου σε μιά άλλη κατσαρόλα – δεν θέλω να έχω το παραμικρό κοκαλάκι από το κοτόπουλο στο ζωμό μου και -. τοποθετώ την κατσαρόλα μου στο μάτι της κουζίνας -. μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, χαμηλώνω το μάτι στο ελάχιστο, σκεπάζω την κατσαρόλα μου και -. σιγοβράζω για 20 λεπτά. Περιμένοντας να βράσει το ρύζι μου:  -. ρίχνω σε ένα μπολ δύο ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο, -. το χυμό ενός λεμονιού, -. μισό κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, -. μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και τα χτυπάω να ενσωματωθούν πολύ καλά, -. με το μείγμα του λαδιού μου περιχύνω τα λαχανικά μου που έχω ήδη στην πιατέλα μου και τα τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι, -. συνεχίζω με το κοτόπουλο, το οποίο “ξεκοκαλίζω”, το κόβω σε μέτρια κομμάτια και -. το τακτοποιώ σε μία αναλόγου μεγέθους πιατέλα, -. το “περιχύνω” και αυτό με το μείγμα του ελαιόλαδου και το τοποθετώ στο γιορτινό τραπέζι – σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμη και η σούπα!!! Τα είκοσι λεπτά έχουν περάσει: -. το ρύζι μου είναι έτοιμο, οπότε και ξεκινάω να αυγοκόψω τη σούπα μου -. παίρνω την κατσαρόλα πάνω από το μάτι της κουζίνας -. σε μία γαβάθα βγάζω λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και -. προσθέτω το χυμό λεμονιού και αφού ανακατέψω πολύ καλά το αφήνω να με περιμένει, -. σε μία άλλη γαβάθα χτυπάω σε μαρέγκα τα ασπράδια και όταν είναι έτοιμη προσθέτω τους κρόκους, -. χτυπάω το μείγμα μου ελαφριά, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά μου, -. μόλις οι κρόκοι των αυγών ενσωματωθούν με την μαρέγκα, αρχίζω σιγά σιγά να προσθέτω λίγο-λίγο από το ζωμό που έχω στην γαβάθα, ο οποίος βέβαια έχει κρυώσει αρκετά, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα του μείγματος – εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, διότι δεν πρέπει να ρίξω απότομα στο μείγμα του αυγολέμονου καυτό ζωμό, διότι θα “κόψει” το αυγό μου -. συνεχίζω να προσθέτω στα αυγά το ζωμό που έχω στη γαβάθα, χωρίς να σταματήσω να “χτυπάω” συνέχεια το μείγμα μου -. μόλις τελειώσει ο ζωμός που έχω στη γαβάθα, με μία κουτάλα παίρνω μικρές ποσότητες από την σούπα μου που έχω στην κατσαρόλα και το προσθέτω στα αυγά μου συνεχίζοντας να ανακατεύω – με τον τρόπο αυτό έχω ισορροπήσει τη θερμοκρασία και των δύο, οπότε μπορώ κάλλιστα να προσθέσω το μείγμα μου στην κατσαρόλα μου με την σούπα και -. με το που ρίχνω το μείγμα των αυγών μου στην κατσαρόλα, γρήγορα, αλλά απαλά-απαλά με την κουτάλα μου ανακατεύω για λίγο τη σούπα μου, στη συνέχεια -. πιάνω την κατσαρόλα μου από τις λαβές της και την φέρνω ένα δύο γύρους με τον γνωστό τρόπο που γνωρίζουμε όλοι όσοι μαγειρεύουμε, ώστε να γίνει η ενσωμάτωση των υλικών, -. πασπαλίζω με μαύρο πιπέρι και αφήνω για δύο τρία λεπτά σκεπασμένη την κατσαρόλα μου να ηρεμήσει το φαγητό μου – η όλη διαδικασία του αυγοκόματος της σούπας μου, μαζί με τον χρόνο που χρειάζονται τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, δεν διαρκεί πάνω από 3 το πολύ 5 λεπτά!!!      Σερβίρω σε…

The post Κοτόσουπα για το βράδυ της Ανάστασης!!! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

theophrastus-bombastus-von-hohenheim,-ο-διαπρεπής-γιατρός-και-πρωτοπόρος-της-τοξικολογίας,-γνωστός-ως-Παράκελσος

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν …

τα-παιδιά-που-βιώνουν επισιτιστική-ανασφάλεια-είναι-πιθανό-να-εμφανίσουν-αρνητικά-αποτελέσματα-στην-υγεία-τους-αργότερα-στη-ζωή-τους.

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.