Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Κομποστοποίηση απόβλητων από ελαιοτριβεία

Η βιομηχανία ελαιολάδου δημιουργεί μεγάλες ποσότητες αποβλήτων. Για κάθε 100 κιλά καρπών ελιάς παράγονται 100-120 κιλά αποβλήτων.
Στα περισσότερα ελαιουργεία χρησιμοποιούν το σύστημα φυγοκέντρησης δύο φάσεων για την εξαγωγή καλύτερης ποιότητας λαδιού -όσον αφορά τις πολυφαινόλες και την αντοχή στην οξείδωση- και για τη μείωση των αποβλήτων, σε σύγκριση με το σύστημα φυγοκέντρησης τριών φάσεων που επίσης χρησιμοποιείται.Συνήθως το κατάλοιπο είναι ένα ημιστερεό υλικό. Αυτό το παραπροϊόν είναι ένα δυνητικά επιβλαβές για το περιβάλλον, εξαιτίας της φυτοτοξικότητάς του, έχει χαμηλό pH, αλατότητα και υψηλό οργανικό φορτίο. Σε αυτή την μορφή του είναι απόβλητο.
Το υλικό αυτό είναι όξινο, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη και άνθρακα, πλούσιο σε κάλιο (Κ), φτωχό σε φωσφόρο (Ρ) και σε ενδιάμεσα επίπεδα σε περιεκτικότητα αζώτου (Ν).Στην Ανδαλουσία, αναζήτησαν τρόπους για να το αξιοποιήσουν, για να λύσουν και το περιβαντολογικό πρόβλημα που δημιουργεί η απόρριψη του και το οποίο είναι τεράστιο και σε κόστος και σε ότι έχει να κάνει με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μια σημαντική προτιμώμενη επιλογή είναι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την υψηλή θερμιδική αξία του. Η άλλη, είναι η κομποστοποίηση του και η χρήση του ως βελτιωτικό εδάφουςδιαδικασία της κομποστοποίησης του, γίνεται με τη ανάμιξή του με φυσικά οργανικά υπολείμματα (π.χ. φύλλα ελιάς και κλαδιά που συλλέχθηκαν μετά το κλάδεμα, με ο καρπούς ελιάς και με άχυρο ή κοπριά). Αποσυντίθενται σε σωρούς για 7 έως 9 μήνες – το ελάχιστο που πρέπει να παραμείνει είναι 18 εβδομάδες – και χάνει εντελώς την τοξικότητα του. Τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και στην αύξηση του, αλλά και την μείωση του κόστους της καλλιέργειας.
Η πρόσμιξη και με άλλα υλικά θα αυξήσει την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά. Το ποσοστό των άλλων υλικών πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.Στο κομπόστ που προκύπτει, η ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι χαμηλότερη από τα 10 dS m-1, που είναι το κατώτατο όριο που προβλέπεται ως ένδειξη πιθανής φυτοτοξικότητας / φυτο-ανασταλτικές επιδράσεις στα φυτά ή στο έδαφος.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα οργανικής ύλης (60,5% κατά μέσο όρο) και άνθρακα (30,7% κατά μέσο όρο). Αυτές οι τιμές είναι υψηλότερες από αυτές που βρίσκουμε στην κοπριά από αγελάδες, πρόβατα και πουλερικά και παρόμοιες με αυτές που βρίσκουμε στην κοπριά του αλόγου, του χοίρου και του κουνελιού.Η μεγάλη περιεκτικότητα οργανικής ύλης το κάνει ιδανικό για τα εδάφη που καλλιεργείται η ελιά στη λεκάνη της Μεσογείου, που συνήθως είναι φτωχά σε οργανική ύλη και προοδευτικά υποβαθμίζονται.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.