Πέμπτη , 30 Μαΐου 2024
Breaking News

Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Η ασφάκα – Φλωμίς η θαμνώδης/Phlomis fruticosa, είναι ένα πασίγνωστος θάμνος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας μας! Το...
Περισσότερα
Phlomis fruticosa/Φλομίς η θαμνώδης- η γνωστή μας και πανταχού παρούσα ασφάκα

Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta – το κίτρινο coneflower που λικνίζεται στον άνεμο… Rudbeckia hirta και είναι ένα πανέμορφο ανθοφόρο φυτό της οικογένειας Asteraceae,...
Περισσότερα
Βότανα του Πλανήτη μας – Rudbeckia hirta

Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Η υπερτροφική ουλή είναι μια επιπλοκή της επούλωσης του τραύματος και έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές...
Περισσότερα
Βότανα για τη θεραπεία των ουλών

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Ο μύθος λέει ότι όταν ο Θεός έριξε τα λουλούδια στη γη τους είπε “διαλέξετε το χρώμα που θέλετε να...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το αγριοράδικο

Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

…σχεδόν όλοι μπορούμε να θυμηθούν κάποια φορά που είμασταν “τρελά ερωτευμένοι”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπληκτικής περιόδου της ζωής...
Περισσότερα
Η εμπειρία του μήνα του μέλιτος/των χαρούμενων και ευδαιμόνων στιγμών της ζωής μας, είναι το κορυφαίο ελιξίριο ζωής της Φύσης.

hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών μας, που σημαίνει ότι είμαστε επιβαρυμένοι από το παρελθόν μας.  Όταν βιώνουμε άγχος ή φόβο...
Περισσότερα
hoʻoponopono, μια αρχαία χαβανέζικη πρακτική θεραπείας.

Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

Κάθε πότε ποτίζουμε το και ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος;Η απαιτεί αρκετές γνώσεις και εμπειρία από τον αμπελουργό σε...
Περισσότερα
Πώς γίνεται το πότισμα του αμπελιού

όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

Tα συναντάμε παντού, ακόμα και μέσα στις πολύβουες πόλεις που ζούμε!!! Bρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και ξεπετάγονται ακόμα...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – Τα βότανα είναι η γέφυρα μεταξύ της φύσης και της δικής μας θεραπείας.

όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Είσαι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να σε γαλουχήσει η Γη και να μεγαλώσεις και να θεριέψεις και...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα – “Είναι ένας σπόρος που πέφτει από ψηλά για να τον γαλουχήσει η γη…”

Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Ένα εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα λουλούδια που φυτεύεται συχνά σε κήπους και μπαλκόνια είναι η...
Περισσότερα
Ραφιολέπις: Ένας χαμηλός θάμνος με όμορφα λουλούδια

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Το ζητούμενο για την εν λόγω κατασκευή, εκτός των φθηνών υλικών, είναι η ασφάλεια, υγιεινή και η αξιοπρεπής και άνετη διαβίωση των ψυχών που θα φιλοξενηθούν από εμάς, ανεξάρτητα αν τα κουνέλια προορίζονται για άμεση κατανάλωση.
Δικαιούνται κάποια άνεση χώρου (τουλάχιστον) καθώς και θρέψη με φυσικές τροφές προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά από τα βιομηχανοποιημένα, τα οποία και δε θέλουμε με κανένα τρόπο να αντιγράψουμε.Προσωπικά σκέφτομαι στην κλούβα μου να φιλοξενήσω ένα ζευγάρι ενήλικα και τα παιδιά τους. Δηλαδή περίπου 10 άτομα.
Οι διαστάσεις που αποφάσισα μετά από σχετική μελέτη είναι 3 μέτρα μήκος, 1 μέτρο βάθος και 70 εκατοστά ύψος. Το ύψος μη σας φαίνεται πολύ, γιατί που και που τα κουνέλια θέλουν να κάνουν και κάποιο άλμα, μια και είναι στη φύση τους.
Για μια αντίστοιχη κλούβα έλαβα 3 προσφορές από μάστορες οι οποίες κυμαινόντουσαν από 1500 – 2200 €!!! Φυσικά και τα μούτρα μου στράβωσαν και μου έδωσαν την μεγάλη χαρά να πάρω την απόφαση να κάνω την κατασκευή μόνος μου, αφού και τα χέρια μου πιάνουν, αλλά και τα εργαλεία διαθέτω.Ο τελικός απολογισμός τους κόστους ήταν μόνο 120 €, αλλά σημειώστε ότι για τα σίδερα δεν πλήρωσα τίποτε, αφού εδώ και κάμποσες μέρες ο πατέρας μου είχε βαλθεί να χαλάσει την κληματαριά του. Επίσης για το κόντρα πλακέ θαλάσσης θα βρείτε τιμές ιδιαίτερα υψηλές. Θα επιμείνετε λοιπόν να σας δώσουν κινέζικης προέλευσης γιατί αυτό είναι το φτηνότερο. Αν το εμποτίσετε καλά και το περάσετε και δυο χέρια βερνίκι θαλάσσης δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ– Σίδερα (γωνιακά) για το σκελετό περίπου 22 μέτρα.
– Μια κουλούρα σύρμα
– Κόντρα πλακέ θαλάσσης (πάχους 0,80 cm) 4 φύλλα (2,5 μ Χ 1,25)
– 1 κιλό αντισκωριακό (οικολογικό για τα σίδερα)
– 1 κιλό βερνίκι εμποτισμού (για τα ξύλα επίσης οικολογικό)
– 1 κιλό βερνίκι θαλάσσης (για προστασία της ξυλείας)
– Κάμποσα μέτρα απλό σύρμα δεσίματος
– Ξυλόβιδες 1,5 cm (με τα ανάλογα ροδελάκια)
– Κουνελόσυρμα πυκνής πλέξης 8 μέτρα. (ύψος αναλόγως της κατασκευής)
– Καρδονάκια 5χ5 για το πέτσωμα.ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ– Ηλεκτροσυγκόληση . Εναλλακτικά (σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει) μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό τρυπάνι συνδέοντας τα σιδερένια παλούκια με βίδες και κόντρα παξιμάδια.
– Ηλεκτρικό τρυπάνι με τρυπανάκια κοβαλτίου.
– Τροχό για το κόψιμο των σίδερων και του κουνελοσύρματος
– Σέγα
– Πένσες για το σφίξιμο των συρμάτων
– Γάντια και γυαλιά για την ασφάλειά μας.Η κατασκευή της κλούβας για τα κουνέλιαΗ όλη κατασκευή στηρίζεται σε πόδια ύψους 70 cm, κάτι πολύ βασικό αφού τα κουνέλια αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν βρίσκονται ψηλά. Προσοχή τώρα. Είναι σημαντικό τα 4 σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν για τα πόδια της κατασκευής να προεκτείνονται σε ύψος τόσο, όσο επιθυμούμε να είναι το ύψος της κύριας κλούβας. Δηλαδή, στη δική μου περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν σίδερα 1,40 (70 cm για τα πόδια της βάσης + 70 cm για την κλούβα). Έτσι γλυτώνεις και κόπο, αλλά και η κατασκευή σου είναι πιο στιβαρή.
Δεν πρέπει να παραλείψετε να κολλήσετε στις γωνίες της βάσης ισχυρά λαμάκια (εικόνα 4) για να μειώσετε κατά πολύ την ελαστικότητα της κατασκευής.Ενδιάμεσα στα 3μετρα οριζόντια σίδερα της βάσης θα πρέπει να ενώσετε κάθετα και άλλα 2 σιδερένια δοκαράκια (εικόνα 1) για την τελική στερεοποίηση της βάσης.
Στο τελείωμα του σκελετού θα πρέπει να ενωθούν άλλα 4 σίδερα ή καδρόνια προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί η σκεπή της κατασκευής, η ξύλινη πλάτη της κλούβας, αλλά και για να στηρίξουμε το κουνελόσυρμα.Αφού ο σκελετός της κλούβας είναι έτοιμος, μπορούμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτησης του κουνελοσύρματος. Μετράμε ακριβώς τα κομμάτια που θα χρειαστούμε και τα κόβουμε ή με ένα κόφτη χεριού, ή με τον τροχό (εύκολος τρόπος). Και ξεκινάμε από τη βάση. Για την τοποθέτησή του προτίμησα το γερό δέσιμο με σύρμα. Περνάμε κομμάτια λεπτού αλλά γερού σύρματος 15 εκατοστών από το πρώτο μάτι του κουνελοσύρματος και βγάζουμε τις δύο άκρες του στην εξωτερική μεριά των σίδερων της βάσης (εικόνα 6). Μετά με 2 πένσες ενώνουμε τις άκρες μέχρι να καταλάβουμε πως έχει σφίξει καλά. Τα συρματάκια τα τοποθετούμε ανά 10 ή 15 εκατοστά.
Αμέσως μετά συνεχίζουμε τη τοποθέτηση κουνελοσύρματος των κάθετων πλευρών ενώνοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.Τώρα απομένει η ξύλινη πλάτη και στέγη της κλούβας. Πριν κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατασκευάσουμε και δύο μικρά σπιτάκια για να φιλοξενήσουν τους φίλους μας και ακόμα περισσότερο να έχει το θηλυκό ένα ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτήν και για τα μωρά της. Οι διαστάσεις που επέλεξα ήταν 50χ50. Κόβουμε τα κόντρα πλακέ στις διαστάσεις αυτές και τα ενώνουμε, αφού έχουμε τοποθετήσει τα καδρονάκια πετσώματος στις άκρες τους. Στη μία πλευρά που θα χρησιμοποιηθεί για είσοδο, κόβουμε με τη σέγα ένα κομμάτι σε σχήμα τόξου ή όπως βολεύει τον καθένα για είσοδο στο σπιτάκι. Η ένωση γίνεται με τις ξυλόβιδες 1,5 cm. (Στην εικόνα 9 μπορείτε να ξεχωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες).Για να μη μετακινούν τα κουνέλια τα σπιτάκια τους κάνουμε τρυπούλες με το τρυπάνι μας στη βάση τους και τα στερεώνουμε με σύρμα στη βάση της κλούβας. Αν αποφασίσετε οι στερεοποιήσεις να γίνουν με σύρμα, θα πρέπει όλα τα συρματάκια να είναι στην εξωτερική μεριά της κλούβας προκειμένου να μην πληγωθεί κανένα ζώο.
Η τοποθέτηση της πλάτης (αφού έχουμε κόψει το κόντρα πλακέ στις ακριβείς διαστάσεις) γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς να ξεχάσουμε να βιδώσουμε στην επάνω μεριά του εσωτερικά ένα καδρονάκι πετσώματος κατά μήκος, προκειμένου να στηριχτεί με ασφάλεια η στέγη. (Εικόνα 10).Τέλος απομένει η στέγη. Φροντίζουμε να προεξέχει αρκετά από το σώμα της κλούβας για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή (εικόνα 8). Η στήριξη της στέγης στην πλευρά της πλάτης γίνεται με τις ξυλόβιδες και τις ροδέλες στο δοκαράκι πετσώματος που έχουμε ήδη τοποθετήσει. Στις υπόλοιπες πλευρές με δέσιμο λεπτού σύρματος από τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια της κορυφής της κλούβας (στην εικόνα 5 μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες). Μη ξεχάσετε να στοκάρετε τις τρυπούλες που περνούν τα σύρματα για να έχουμε μόνωση από τη βροχή.Σύμφωνα με το μέγεθος της κλούβας κάντε και τα αντίστοιχα πορτάκια. Σιγουρευτείτε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το μήκος της, για να μπορείτε να καθαρίζετε με άνεση εσωτερικά και να φροντίζετε τα ζωντανά σας.
Με το αντισκωριακό εκτός από τα σίδερα, περάστε και τη βάση του κουνελοσύρματος οπωσδήποτε για να αποφύγετε την οξείδωση από τα ούρα των κουνελιών. Επίσης επειδή οι πατούσες τους είναι ευαίσθητες φροντίστε σε κάποια σημεία να υπάρχει στρωμνή από άχυρο, κατά προτίμηση μέσα και έξω από τα σπιτάκια τους, για να έχουν τη μεριά για τη ξεκούρασή τους.
Στην 5η φωτογραφία μπορείτε να δείτε την κλούβα σχεδόν ολοκληρωμένη.Καλό είναι να κρεμάσετε κάποια κομμάτια σκληρού ξύλου εσωτερικά για να εκτονώνουν τις τάσεις ροκανίσματος και της όποιας επιθετικότητας μεταξύ τους. Να είστε έτοιμοι να βάλετε χωρίσματα όταν σιγουρευτείτε πως η κουνέλα σας πρόκειται να γεννήσει, προκειμένου να μη στρεσάρεται από το αρσενικό και να προφυλάξετε να μικρά από την επιθετικότητά του. Όταν τα μικρά θα γίνουν 3 εβδομάδων επίσης θα πρέπει να απομονωθούν από τη μητέρα και από τον πατέρα με νέο χώρισμα.
Για ταΐστρες και ποτίστρες (εικόνα 7) θα βρείτε στα καταστήματα νομής αρκετές ποιότητες και μεγέθη. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.Φωτογραφίες της κατασκευής της κλούβας κουνελιώνΜπορεί το κάθε χώρισμα να έχει και το δικό του καπάκι για να ανοίγει ανεξάρτητα το κάθε ένα από το άλλο όμως η συγκεκριμένη έχει δύο καπάκια. Σε κάθε χώρισμα επίσης υπάρχει και μία πιπίλα για νερό τοποθετημένη σε τέτοιο ύψος ώστε τα μικρά κουνελάκια να φτάνουν να πίνουν.Στο μεσαίο το χώρισμα βρίσκεται ο κούνελος και στα δύο ακριανά οι κουνέλες (μια σε κάθε ένα) και εξωτερικά από την κλούβα οι δύο κουνελοφωλιές. Οι κουνελοφωλιές αν και δεν κοστίζουν πάρα πολύ (15€)εγώ τις έφτιαξα μόνος μου από παλέτα και είναι σχετικά εύκολο.Στις δύο επόμενες φωτό φαίνονται το τρίχωμα με το οποίο αφού η κουνέλα με τα νύχια της το έβγαλε από πάνω της έχει σκεπάσει τα μικρά της και στη δεύτερη αφού παραμέρισα λίγο το τρίχωμα διακρίνονται λίγο τα μικρά (8ημερών).Όσο αφορά τις πιπίλες είναι συνδεδεμένες σε σειρά με ένα λάστιχο που καταλήγει σε ένα βαρελάκι με νερό. Το βαρελάκι είναι κρεμασμένο σε σκιερό μέρος ψηλότερα από την κλούβα για να τρέχει το νερό με την βαρύτητα και διαθέτει φλοτέρ για να γεμίζει χωρίς να ασχολούμαι καθόλου με το νερό τους.

About admin

Check Also

Κατασκευή άμαξας

Το όχημα του μέλλοντος! Η κατασκευή άμαξας για ζώα είναι σχετικά απλή και το κόστος …

Κατασκευή ξεπουπουλιάστρας

Δείτε τη κατασκευή του Δημήτρη Αμανατίδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.