Κατασκευή καλύβας-καταφύγιου

Κατασκευή καλύβας-καταφύγιου
29 Δεκεμβρίου 00:00 2015

Πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα καταφύγιο στην άγρια φύση για να επιβιώσουμε!

 
Κατασκευή καλύβας στο δάσος, με την χρήση φυσικών υλικών και πρωτόγονων εργαλείων.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται ήταν ξύλο για το πλαίσιο, αμπέλι και ζαχαροκάλαμο για στερέωση της λάσπης. Πλατιά ευρεία φύλλα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως καλαμοσκεπή.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-Κατασκευή καλύβας καταφύγιου στο δάσος ...

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα πέτρινο τσεκούρι χεριού για την κοπή των ξύλων, ξύλινα ραβδιά για το άναμμα της φωτιάς, ένα ραβδί για το σκάψιμο και πήλινα αγγεία για τη μεταφορά νερού.Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην καλύβα-καταφύγιο ήταν το ξύλο για το πλαίσιο, αμπέλι και ζαχαροκάλαμο για στερέωση της λάσπης. Πλατιά ευρεία φύλλα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά ως καλαμοσκεπή, που λειτούργησε καλά για περίπου τέσσερις μήνες πριν αρχίσει να σαπίζει.Η στέγη του στη συνέχεια καλύφτηκε με φύλλα από φλοιό δέντρου paper bark, που αποδείχθηκε ότι είναι ένα καλύτερο υλικό κατασκευής σκεπής (* το ξεφλούδισμα του εξωτερικού στρώματος του φλοιού δεν σκοτώνει αυτό το είδος δέντρου).
Επίσης χτίστηκε μια εξωτερική καμινάδα τζακιού για τη μείωση του καπνού στο εσωτερικό του χώρου.

Η όλη κατασκευή της καλύβας πήρε 9 μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 30 ημέρες πραγματικής εργασίας (το εγκατέλειψα για λίγους μήνες πριν από την προσθήκη του φλοιού της στέγης, της καμινάδα και του επιπλέον πασαλείμματος του εξωτερικού σοβατίσματος). 

Η ζωή στην φύση είναι πραγματικά καταπληκτική και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περάσετε άνετα μερικές μέρες δίπλα στην φύση.

Τι γίνεται, όμως, αν τα πράγματα δυσκολέψουν και μάλιστα πολύ. Κάποιοι λάτρεις της περιπέτειας έχουν βρει τρόπους να φτιάχνουν καταφύγια, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά υλικά.

Ένας από αυτούς, ο Kevin Langan, ξεκίνησε ένα πρότζεκτ στο blog του με τον τίτλο “100 Wild Huts” στο οποίο προσπαθεί να χτίσει 100 καταφύγια μόνο φυσικά υλικά και περνάει ένα ολόκληρο βράδυ στο καθένα από αυτά. Για την κατασκευή των καταφυγίων χρησιμοποιεί μόνο υλικά που βρίσκει στην φύση και ένα μικρό τσεκούρι.

Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες και θα καταλάβετε, ότι η δημιουργικότητα μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο!Ο Kevin ξεκίνησε εν μέρει το πρότζεκτ, ώστε να μπορέσουν και άλλοι λάτρεις της φύσης να μάθουν να φτιάχνουν μόνοι τους καταφύγια.

Χρησιμοποιώντας μόνο υλικά που βρίσκονται στην φύση, ο Kevin ελπίζει “να βρει ένα αληθινό είδος ικανοποίησης ανάμεσα στα χόρτα και την λάσπη.”

Ο Kevin ξεκινάει κάθε καταφύγιο από την αναζήτηση τροφίμων, ανεξάρτητα από τα κομμάτια ξύλου, φυτών και κλαδιών που μπορεί να βρει.

Ακολουθώντας τα 3D σχέδια που ο ίδιος φτιάχνει, ο Kevin και οι φίλοι του αρχίζουν την κατασκευή των καταφυγίων με τα ξύλα που έχουν μαζέψει.

Για αυτή την καλύβα χρησιμοποίησαν κομμάτια φύλλων για να σταθεροποιήσουν τον ξύλινο σκελετό της στέγης.

Πρόσθεσαν φτέρες για επιπλέον κάλυψη και το καταφύγιο ολοκληρώθηκε με δύο κουκέτες στο εσωτερικό.

Η καλύβα είχε αρκετό χώρο για τον Kevin και δυο φίλους του, για να κοιμηθούν με ασφάλεια.

Ο Kevin αργότερα μοιράστηκε μια στιγμή που μια ομάδα μαθητών χρησιμοποίησε μια από τις καλύβες που είχε φτιάξει.

Οι καλύβες ποικίλουν σε σχήμα και μέγεθος.

Έφτιαξε αυτή την καλύβα βασισμένος σε ένα παλιό φυλάκιο, που υπάρχει σε ένα από τα αρχαιότερα δρύινα δάση στην Σκωτία.

Αυτή η καλύβα είναι γεωμετρικά σχεδιασμένη από κλαδιά και ξύλα. Την έχτισε στην μέση μιας χιονοθύελλας, χρησιμοποιώντας κλαδιά κωνοφόρων δέντρων, που κρατάνε την ζέστη και μπλοκάρουν τον αέρα.

Αυτή η καλύβα είναι χτισμένη σε ένα μέρος, που αποψιλώνεται για νέες κατασκευαστικές εργασίες. Χρησιμοποίησε προσφάτως κομμένα δέντρα, δημιουργώντας μια όμορφη “τελευταία ανάμνηση” σε ένα παλιό αγαπημένο μέρος της φύσης.

Αυτή η “αστική καλύβα” χτίστηκε με μικρά κομμάτια δέντρων σε μια επικίνδυνη περιοχή στην Γλασκώβη, κοντά σε ένα τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αυτή η τριγωνική καλύβα έχει χτιστεί στον λόφο Kinnoull στο Περθ, κοντά σε μερικές ιστορικές κατασκευές που καταρρέουν.

Για αυτή την ζεστή καλύβα χρησιμοποίησε ένα κορμό δέντρου ως βάση και μετά πρόσθεσε πεσμένα κλαδιά και φύλλα.

Αυτή η πυραμιδική καλύβα, χωρητικότητας 3 ατόμων, χτίστηκε κοντά σε μια αποθήκη σκυροδέματος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η φτέρη βοηθάει στο να κρατάει την καλύβα ζεστή κατά την διάρκεια της νύχτας.

Αυτή η καλύβα χτίστηκε σε ένα δάσος κοντά σε μια ερειπωμένη πόλη των ορυχείων της Σκωτία.

Χρησιμοποιώντας ένα σωρό από εγκαταλελειμμένες πέτρες κοντά σε ένα αγρόκτημα, ο Kevin  έχτισε ένα καταφύγιο σε σχήμα πετάλου με φύλλα στην οροφή.

Χρησιμοποιώντας κλαδιά και φύκια, ο Kevin έφτιαξε αυτό το καταφύγιο στους αμμμόλοφους στην βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας.

Κάθε καταφύγιο από αυτά που έφτιαξε ο Kevin είναι το ένα πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Το πρότζεκτ του “100 Wild Huts100 Wild Huts” είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να συνδεθεί κάποιος με την φύση.

view more articles

About Article Author

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment