Τετάρτη , 9 Ιουλίου 2025
Breaking News

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Καλλιεργώ γλυκοπατάτες: συμβουλές και βασικές οδηγίες

του Κώστα Λιονουδάκη • γλυκοπατάτες, καλλιέργεια, μποστάνι, πατάτες

Φίλοι bostanistas, ανακαλύψτε τη γλυκοπατάτα, ένα πολυετές φυτό με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, που δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή μας πατάτα (Solanum tuberosum, οικ. Solanaceae), καθώς βοτανολογικά ανήκει στο γένος Ipomoea και στην οικογένεια Convolvulaceae. Στη χώρα μας, καλλιεργείται σαν μονοετές φυτό για τις κονδυλώδεις ρίζες του που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο, ανόργανα άλατα και βιταμίνες Α και C.

Photo: nika7k@Flickr
Photo: nika7k@Flickr

Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό καθώς θέλει υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον 4-5 μήνες για να δώσει ικανοποιητική παραγωγή. Μεταφυτεύεται στο χωράφι αρχές Μαΐου ενώ η συγκομιδή γίνεται Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Χαρακτηρίζεται από έρποντες μακρείς βλαστούς με μεγάλα βαθυπράσινα φύλλα και λευκά ή ιώδη άνθη. Οι κόνδυλοι της γλυκοπατάτας σχηματίζονται με την εναπόθεση θρεπτικών στοιχείων σε τμήματα ριζών κι έχουν επίμηκες σφαιρικό ή ατρακτοειδές σχήμα, ανάλογα την ποικιλία. Το χρώμα της σάρκας μπορεί να είναι λευκό ή κίτρινο  προς το πορτοκαλί.

Photo: outlawgarden.com
Photo: outlawgarden.com

Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολλά είδη εδαφών, αν και προτιμά αυτά που στραγγίζουν καλά και με οξύτητα 5,5 – 6,5. Παρουσιάζει πολύ καλή απόδοση σε ελαφριά αμμώδη εδάφη ενώ δεν ευδοκιμεί σε πολύ πλούσια και υγρά, όπου θα πρέπει να καλλιεργείται σε αναχώματα. Δεν είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί ενσωμάτωση κομπόστ ή καλοχωνεμένης κοπριάς πριν την έναρξη της καλλιέργειας.

Photo: down---to---earth.blogspot.gr
Photo: down—to—earth.blogspot.gr

Η γλυκοπατάτα πολλαπλασιάζεται κυρίως με κονδύλους και σπάνια με μοσχεύματα των βλαστών της.  Δεν φυτεύεται απευθείας αλλά προηγείται προβλάστηση κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, οπότε γίνεται φύτευση των κονδύλων της γλυκοπατάτας σε θερμό και προφυλαγμένο μέρος ανά 15 -20 εκ. Από τους κονδύλους αυτούς προκύπτουν βλαστοί, οι οποίοι αποκόπτονται από το έδαφος (με ολόκληρο ή μικρό μέρος του κονδύλου) όταν αποκτήσουν μήκος γύρω στα 20 εκ. και μετά από περίπου 1,5 – 2 μήνες μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση στον λαχανόκηπο. Η φύτευση γίνεται σε σαμάρια ύψους 20 εκατοστών σε αποστάσεις 40-50 εκ. μεταξύ των φυτών και 80-100 εκατοστά μεταξυ των γραμμών.

Photo: fayncbikerjaa@Flickr
Photo: fayncbikerjaa@Flickr

Η συγκομιδή πραγματοποιείται 4-5 μήνες μετά τη φύτευση, κατά τους μήνες  Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. Ωστόσο θα πρέπει ν’ αποφεύγεται  όταν η υγρασία του αέρα είναι πολύ υψηλή ή όταν επικρατεί βροχερός καιρός για να μη σαπίσουν οι κόνδυλοι. Η εξαγωγή των κονδύλων από το έδαφος γίνεται ύστερα από την κοπή και την απομάκρυνση του φυλλώματος ενώ θα πρέπει να αφήνονται λίγες ώρες στο έδαφος για να στεγνώσουν.

Photo: down---to---earth.blogspot.gr
Photo: down—to—earth.blogspot.gr

Κατά την αποθήκευση τους σε ξηρό μέρος, οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν για 3-4 μήνες μέσα σε στρώμα άμμου, άχυρου ή πριονιδιού http://www.bostanistas.gr/

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του ωιδίου σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Αν τα φύλλα της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας εμφανίζουν μικρές κίτρινες κηλίδες που …

10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες

Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την στον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.