Τρίτη , 28 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Καλλιεργούμε σπανάκι σε γλάστρα

Το σπανάκι είναι από τα δημοφιλή λαχανικά που τρώμε σε σαλάτες, πίτες, φαγητά και είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Το σπανάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή και γι’ αυτό το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε ερασιτέχνες κηπουρούς που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καλλιέργεια λαχανικών, όπως και το μαρούλι. Το σπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέσκουλο και το παντζάρι. • Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια σπανακιού σε γλάστρα;
 
Το σπανάκι χρειάζεται γόνιμο υπόστρωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλό είναι να προμηθευτούμε φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε κοπριά, κομπόστ ακόμα και στάχτη μέσα στο χώμα της γλάστρας για να αυξήσουμε την οργανική ουσία. Το σπανάκι ευδοκιμεί σε δροσερό, σχετικα ψυχρό καιρό σε συνθήκες θερμοκρασίας μεταξύ 12-18 βαθμών Κελσίου αν και αντέχει και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αναζητούμε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια για το σπανάκι κατά τη χειμερινή περίοδο και ημισκιερές κατά την ανοιξιάτικη περίοδο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. • Πώς θα φυτέψουμε τo σπανάκι σε γλάστρα;
 
Μπορούμε να φυτέψουμε τους σπόρους του σπανακιού κατευθείαν στη γλάστρα μας, σχετικά αραιά, και σε βάθος περίπου 2 εκατοστών. Σε διαφορετική περίπτωση, προμηθευόμαστε έτοιμα σπορόφυτα σπανακιού για να τα φυτέψουμε στις γλάστρες σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ κάθε φυτού. Επιλέγουμε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες βάθους 20-25 εκατοστών, καθώς επαρκούν για την ανάπτυξη τους. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τις ανάγκες μας σε φυτόχωμα. Το σπανάκι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί στις γλάστρες με επιτυχία με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο. Η συγκαλλιέργεια φυτών είναι μία μέθοδος καλλιέργειας που μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την παραγωγή μας, ποιοτικά και ποσοτικά.  • Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το σπανάκι σε γλάστρα;
 
Το σπανάκι έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό όταν το φυτεύουμε σε γλάστρα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το υπόστρωμα στη γλάστρα είναι σχετικά υγρό. Επειδή όμως το ριζικό του σύστημα είναι επιφανειακό, θα χρειαστούν συχνά ελαφριά ποτίσματα. Η συχνότητα των ποτισμάτων για το σπανάκι πρέπει είναι μεγαλύτερη σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σχετικά με τη λίπανση, το σπανάκι χρειάζεται άζωτο για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος του. Επιβάλλεται κάθε 20-30 μέρες, να ενσωματώνουμε στο χώμα, γύρω από κάθε σπανάκι, δυο κουταλιές της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά της σούπας βιολογικό λίπασμα αζώτου. • Πότε μπορούμε να συγκομίσουμε το σπανάκι από τη γλάστρα; Mπορούμε να συγκομίσουμε το σπανάκι μας περίπου 2 μήνες μετά την μεταφύτευση κόβοντας το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Μπορούμε επίσης να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του σπανακιού για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια στη συγκομιδή που μπορεί να ξεπεράσει και τους δυο μήνες. Συγκεκριμένα, αφήνουμε τα κεντρικά φύλλα του σπανακιού για να τα συλλέξουμε όταν θα γίνουν μεγαλύτερα. Πάντως, αν θέλουμε το σπανάκι μας για σαλάτα, θα πρέπει να κόψουμε τα φύλλα όταν είναι μικρά για να είναι πιο τρυφερά, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα θα τα προτιμήσουμε για μαγείρεμα. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.