Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Καλλιέργεια σκόρδου σε κήπο και σε γλάστρα

Τι έντονο άρωμα και τι πικάντικη γεύση! Το σκόρδο, ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά κηπευτικά της μεσογειακής κουζίνας, καλλιεργείται, όπως και το κρεμμύδι, για το φρέσκο φύλλωμα και για τους ξερούς βολβούς του. Κι αν δεν έχουμε κήπο, δεν στενοχωριόμαστε! Μπορούμε πολύ εύκολα να φυτέψουμε σκόρδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Πότε και πώς φυτεύουμε το σκόρδο και με ποια φυτά συγκαλλιεργείται; Η κατάλληλη εποχή φύτευσης του σκόρδου, στα πιο ζεστά νότια μέρη, ξεκινά την εποχή Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ενώ στα πιο ψυχρά και ορεινά κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μάρτίου. Τα σκόρδα ευδοκιμούν σε δροσερό καιρό κατά την ανάπτυξη του φυλλώματος τους και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες κατά το σχηματισμό των βολβών. Για να τα φυτέψουμε, χρησιμοποιήσουμε σκελίδες σκόρδου, τις οποίες φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών, ανά διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Το σκόρδο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και να μας δώσει πολύ καλή παραγωγή μαζί με μαρούλια, σπανάκι, αρακά, μαϊντανό και σέλινο. Άλλωστε τα οφέλη από τη συγκαλλιέργειας φυτών στο λαχανόκηπο είναι πολύ σημαντικά, από καλύτερη αξιοποίηση χώρου που καλλιεργούμε μέχρι οικονομία σε νερό και θρεπτικά συστατικά. 


Τι έδαφος χρειάζεται για την φύτευση του σκόρδου και πώς το προετοιμάζουμε; Το σκόρδο προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει. Τα σκόρδα φυτεύονται σε εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση, καθώς σε βαριά αργιλώδη που κρατούν πολλή υγρασία θα σαπίσουν ή θα έχουμε παραγωγή μικρότερων κεφαλών σκόρδου. Πριν φυτέψουμε τις σκελίδες του σκόρδου, οργώνουμε το χωράφι μας σε βάθος 20-30 εκατοστών και να ενσωματώσουμε άφθονο κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα για να μεγαλώσουν οι κεφαλές του παραγόμενου σκόρδου. Για να φυτέψουμε το σκόρδο σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γλάστρες με βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά και φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο που να περιέχει περλίτη. Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η καλλιέργεια του σκόρδου; Όσον αφορά το πότισμα, τα σκόρδα είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία και δεν χρειάζονται νερό πολύ συχνά. Το υπερβολικό πότισμα ειδικά μετά τη φύτευση μπορεί να σαπίσει το φυτό μας. Επίσης, μέσα στην άνοιξη, 2-3 βδομάδες πριν το τελικό στάδιο συγκομιδής, το πότισμα θα πρέπει να σταματήσει για να ωριμάσουν σωστά οι κεφαλές του σκόρδου. Το σκόρδο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση πέραν της αρχικής ενσωμάτωσης κομπόστ, κοπριάς ή λιπάσματος. Παραδοσιακά οι καλλιεργητές ρίχνουν και στάχτη επιφανειακά στις θέσεις φύτευσης του σκόρδου για να περιορίσουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζάνια), ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο προσθέτουν και θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος. Ποια είναι τα κυριότερα έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν το σκόρδο; Ο κακός αερισμός και οι συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά την καλλιέργεια του σκόρδου ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως περονόσπορος, βοτρύτης και σκωρίαση. Το σκόνισμα των φύλλων με θειοχαλκίνη ή ο ψεκασμός με οικολογικό διάλυμα χαλκού και θειαφιού βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών. Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν το σκόρδο, όπως η μύγα του κρεμμυδιού, η λιριόμυζα, ο θρίπα και η μελίγκρα ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου. Ποια είναι η διαδικασία συγκομιδής και αποξήρανσης του σκόρδου; Το φρέσκο σκόρδο συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, όταν το ύψος του φυλλώματος φτάνει περίπου στα 20 εκατοστά. Η συγκομιδή του ξερού σκόρδου γίνεται 6-8 μήνες μετά τη φύτευση, όταν τα περισσότερα φύλλα του κιτρινίσουν και πλαγιάσουν προς το έδαφος. Κατά την εξαγωγή των βολβών του σκόρδου, προσέχουμε να μην τους τραυματίσουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν μετά τη συλλογή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους βολβούς του σκόρδου πάνω στο χώμα για να τους αποξηράνουμε και τους καλύπτουμε με τα ξεραμένα φύλλα τους, για να μην έχουμε προβλήματα εγκαύματος από τον ήλιο. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα σκόρδα μας σε τελάρα ή μπορούμε να τα κρεμάσουμε σε πλεξούδες για να εξασφαλίσουν καλό αερισμό. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια σκόρδου Οι εξωτερικές σκελίδες του σκόρδου όταν φυτεύονται για ξερό σκόρδο δίνουν μεγαλύτερου μεγέθους κεφαλές (βολβούς) σε σχέση με τις εσωτερικές σκελίδες του σκόρδου. Επομένως, προτιμούμε τις εξωτερικές σκελίδες να τις φυτεύουμε για ξερό σκόρδο σε ξεχωριστή γραμμή φύτευσης, ενώ τις εσωτερικές σκελίδες του σκόρδου τις φυτεύουμε για φρέσκο σκόρδο. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.