Παρασκευή , 13 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

Κεφτέδες με κιμά μοσχαρίσιο,  με μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, με μπόλικο μπαγιάτικο ψωμί και άφθονο δυόσμο!!! Κεφτέδες με μαϊντανό και ρίγανη.  Κεφτέδες με μάραθο...
Περισσότερα
αυτάρκεια – μαραθοκεφτέδες ή μαλαθροκεφτέδες…

τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

και για να ετοιμάσω το γεύμα μας θα χρειαστώ: -. ελαιόλαδο – όσο θα μου πάρει -. 2 στήθη κοτόπουλο...
Περισσότερα
τι θα φάμε σήμερα; ταλιατέλες με μανιτάρια, κοτόπουλο και μυρωδικά

Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Ένα ξεχωριστό αγρωστώδες φυτό από την κατηγορία των διακοσμητικών γρασιδιών είναι η στίπα που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται όλο και...
Περισσότερα
Στίπα: Ένα καλλωπιστικό φυτό με “φτερά και πούπουλα”

Καλλιέργεια πράσου σε κήπο και σε γλάστρα

Πράσο, ένα τόσο νόστιμο λαχανικό που συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Ξεχωριζει από τον μακρύ λεπτό λαιμό, τα στενόμακρα πράσινα φύλλα που ξεκινούν από ένα λευκό βολβό που σχηματίζεται μέσα στο έδαφος. To πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνήθως φυτεύεται φθινόπωρο και δίνει παραγωγή μες στο χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του πράσου; Το πράσο είναι πολύ ανθεκτική καλλιέργια και ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών αρκεί να είναι καλά στραγγιζόμενα. Η υπερβολική υγρασία σε διάφορα στάδια της καλλιέργειας μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή. Το πράσο αγαπά το δροσερό καιρό και είναι σχετικά πιο ανθεκτικό στο κρύο από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιέρες θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή. Πώς φυτεύονται τα πράσα και τι προετοιμασία χρειάζεται το έδαφος; Μπορούμε να φυτέψουμε τα πράσα απευθείας με σπορά στο χωράφι, ρίχνοντας το σπόρο κατά γραμμες που απέχουν 30-40 εκατοστά. Οταν τα πράσα με μεγαλώσουν τα αραιώνουμε σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών ανά φυτό. Μία άλλη επιλογή είναι να φυτέψουμε το πράσο σε σπορείο και να μεταφυτέψουμε τα φυτά όταν έχουν φτάσει περίπου το 1 εκατοστό σε πλάτος και τα 15 εκατοστά σε ύψος. Αν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε σπορείο, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώριο της περιοχής μας και τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών. 


Μπορούμε να καλλιεργήσουμε πράσα σε γλάστρα; Στην περίπτωση που έχουμε περιορισμένο χώρο στον κήπo ή μένουμε σε διαμέρισμα, μπορούμε να καλλιέργήσουμε τα πράσα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας με σχετική ευκολία. Επιλέγουμε σχετικά μεγάλη γλάστρα μεγέθους τουλάχιστον 30 εκατοστών, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλά το ριζικό σύστημα του πράσου. Συμληρώνουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης ή φυτόχωμα για λαχανικά και εμπλουτίζουμε με κοπριά ή κομπόστ για να έχουμε περισσότερη οργανική ουσία. Το πράσο, βέβαια, χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρόνο μέχρι τη συγκομιδή και γι’ αυτό δεν είναι τόσο δημοφιλής η καλλιέργειά του σε γλάστρα. Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πράσα; Επειδή το πράσο έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα, χρειάζεται σχετικά τακτικό πότισμα. Ειδικά σε περιόδους που δεν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, θα πρέπει να κάνουμε πλούσια ποτίσματα και να μην αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται. Τα πράσα είναι αρκετά απαιτητικά στη λίπανση τους. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Επίσης, απαραίτητο είναι να προσθέτουμε δύο φορές βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Θα πρέπει να πούμε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε να απομακρύνουμε επιμελώς τα ανεπιθύμητα χόρτα γύρω από τα πράσα, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης, γιατί δεν θα τα αφήσουν να μεγαλώσουν. Πότε είναι έτοιμο για συγκομιδή το πράσο; Κατάλληλη εποχή για να συγκομίσουμε το πράσο, είναι όταν ο βλαστός του έχει πάχος γύρω στα 4 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει περίπου 6 μήνες μετά τη σπορά του πράσου ή 4 μήνες μετά τη μεταφύτευση του στο χωράφι. Κατά τη συγκομιδή κόβουμε τα φύλλα του πράσου 7-8 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Πάντως, αν θέλουμε να φάμε το φύλλωμα των πράσων ωμό σε σαλάτες, συγκομίζουμε αρκετά νωρίτερα, όταν το φύλλωμα είναι πιο τρυφερό. Σε κάθε περίπτωση συγκομίζουμε τα πράσα πριν ζεστάνει πολύ ο καιρός την άνοιξη, γιατί αλλιώς οι βλαστοί σκληραίνουν.  Ποιές είναι οι κύριες ασθένειες και έντομα που να προσβάλλουν το πράσο; Μια από τις κύριες μυκητολογικές ασθένειες του πράσου είναι ο βοτρύτης που προκαλεί σάπισμα στο βλαστό λίγο πιο πάνω από το έδαφος και ο περονόσπορος που προκαλεί λευκές κηλίδες στο φύλλωμα του πράσου. Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού. Επίσης, για την αντιμετώπιση του εντόμου του θρίπα, που προσβάλει το φύλλωμα του πράσου, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης. Κι ένα μυστικό για το πράσο; Κι αν τα πράσα μας νιώθουν μοναξιά, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε με παρέα! Το πράσο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με καρότα, παντζάρια, κρεμμύδι, σκόρδο και σέλινο για να εξοικονομήσουμε χώρο, νερό και θρεπτικά συστατικά. Άλλωστε, η συγκαλλιέργεια λαχανικών έχει τόσα πολλά οφέλη!

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.