Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Breaking News

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Καλλιέργεια πιτάγια: Το φρούτο του δράκου

Η πιτάγια (pitaya) είναι ένα εξωτικό φρούτο με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες που τα τελευταία χρόνια αποκτάει αποκτάει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές.

Γνωστότερη ως φρούτο του δράκου ή”dragon fruit”, λόγω του σχήματος του καρπού, η πιτάγια είναι ένας αναρριχώμενος κάκτος που μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα.

To dragon fruit προέρχεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, στη Νοτιανατολική Ασία, στην Αυστραλία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα σε μικρές εκτάσεις.

Ο ζουμερός καρπός του έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με ένα έντονο φούξια, πράσινο, ή κίτρινο χρώμα. Εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθύ κόκκινη με γεύση ξινή ή πιο γλυκιά ανάλογα την ποικιλία.

Το φρούτο του δράκου τρώγεται φρέσκο, σε φρουτοσαλάτες ενώ μπορούμε να το κάνουμε και δροσιστικό χυμό μαζί με άλλα φρούτα.

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το dragon fruit διαθέτει σημαντική διατροφική αξία καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια του dragon fruit στον κήπο και το μπαλκόνι μας ώστε να απολαμβάνουμε τη δροσιστική γεύση του.

Αρκετοί συγκρίνουν το dragon fruit (Hylocerus sp.) με τη (Opuntia sp) ως κακτοειδή φρούτα, πρόκειται ωστόσο για τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον τρόπο καλλιέργειάς τους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη dragon fruit με καρπούς οι οποίοι διαφέρουν ως προς το χρώμα και τη γεύση. Τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

Γνωστές ποικιλίες dragon fruit που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι επίσης οι: Vietnam Giant, Isis Gold Australian Yellow, Purple Haze, Condor, American Beauty, Red Jaina, Townsend Pink, Suriname Red, Bruni, Connie Mayer, Dark Star, Desert King και Palora.

Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς αγαπάει τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον.

Επιπλέον, η καλλιέργεια της πιτάγια είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς ανέμους. .

Οι καλλιεργητές του dragon fruit σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλύπτουν την καλλιέργεια με αντιανεμικό δίχτυ ή με ειδικό νάιλον σε κατασκευή θερμοκηπίου.

Σχετικά με το έδαφος φύτευσης, η καλλιέργεια του dragon fruit ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες των φυτών.

Ένα σημαντικό μέρος της καλλιέργειας dragon fruit είναι η επικονίαση των φυτών.

Το φρούτο του δράκου ανθοφορεί από 3 μέχρι 6 φορές το χρόνο, ανάλογα την ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές φροντίδες.

Τα πελώρια κιτρινοπράσινα άνθη του dragon fruit, μεγέθους 20-30 εκατοστών, ανοίγουν μόνο για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί έχουν μαραθεί.

Υπάρχουν ορισμένα είδη και ποικιλίες πιτάγια που είναι αυτογονιμοποιούμενα, δηλαδή η επικονίαση γίνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε πολλές ποικιλίες, ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνει επικονίαση μεταφέροντας γύρη από ένα λουλούδι σε άλλο.

H πιτάγια ανήκει στα κακτοειδή φυτά και εμφανίζει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία με περιορισμένες ανάγκες σε πότισμα.

H προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο ριζικό σύστημα, πτώση των ανθών, αλλά και σάπισμα ή σκάσιμο των καρπών.

Για να ποτίσουμε αποτελεσματικά το φρούτο του δράκου επιλέγουμε που θα καλύψει ομαλά τις ανάγκες του φυτού.

Το φρούτο του δράκου ως κακτοειδές έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάνσης.

Εφαρμόζουμε βιολογικό λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε και ενισχυμένο σε μια φορά το μήνα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό. Σταδιακά κάνουμε πιο αραιή λίπανση κάθε 2 μήνες από άνοιξη ως φθινόπωρο.

Αποφεύγουμε συχνότερες λιπάνσεις για το dragon fruit, καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο φυτό και να δημιουργήσουν ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Το φρούτο του δράκου χρειάζεται κάθε χρόνο για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του dragon fruit είναι στις αρχές της άνοιξης, μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα.

Αφαιρούμε τις άκρες των υψηλότερων κλαδιών του dragon fruit για να το διατηρήσουμε σε χαμηλό ύψος και παράλληλα να ενθαρρύνουμε το φυτό να αναπτυχθεί πλευρικά.

Συμπληρωματικά, αφαιρούμε ξεραμένα ή άρρωστα κλαδιά από το dragon fruit για να έχουμε καλύτερη αραίωση και να ενισχύσουμε τη βλάστησή του.

Αν ο κήπος μας δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές χώματος ή αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο, μπορούμε να φυτεύσουμε πιτάγια σε γλάστρα σε μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε τους καρπούς του.

Επιλέγουμε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για τη φύτευση της γλάστρας του dragon fruit που εξασφαλίζει ικανοποιητική ηλιοφάνεια και προστασία από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του dragon fruit διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να αναπτυχθούν ικανοποιητικά οι βλαστοί του φυτού.

Γεμίζουμε τις γλάστρες για τη φύτευση του dragon fruit, χρησιμοποιώντας ειδικό για κάκτους ή ανακατεύουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με χονδρόκοκκη άμμο σε αναλογία 2:1.

Το φυτό του dragon fruit θα χρειαστεί στήριξη και υποστήλωση στην γλάστρα, καθώς αναπτύσσεται κατά μήκος του εδάφους μέχρι να βρει σημείο να αναρριχηθεί.

Αν και η πιτάγια δεν έχει σημαντικό κίνδυνο προσβολής από έντομα, μπορεί να προσβληθεί από , και από μυρμήγκια.

Για την προστασία από έντομα, ψεκάζουμε τα φυτά του dragon fruit με όπως το .

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, τα φυτά dragon fruit μπορούν να προσβληθούν κυρίως από την ασθένεια της ανθράκωσης που προκαλεί μαύρες κηλίδες και κιτρινίσματα στους βλαστούς.

Για την και άλλων μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε προληπτικά και θεραπευτικά τα φυτά του dragon fruit με .

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά dragon fruit, μπορούμε: α) να φυτέψουμε σπόρους πιτάγια, αλλά κυρίως β) να κάνουμε .

α) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με σπόρο: Για να δημιουργήσουμε φυτά dragon fruit από σπόρο, θα χρειαστεί να περάσουν 6-7 χρόνια μέχρι να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Οι σπόροι πιτάγιας φυτεύονται στην αρχή της άνοιξης σε γλαστράκια φυτωρίου, και φυτρώνουν συνήθως μετά από 2-3 εβδομάδες.

β) Πολλαπλασιασμός dragon fruit με μοσχεύματα: Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά dragon fruit, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 30-40 εκατοστών που λαμβάνονται την εποχή της άνοιξης.

Αφήνουμε αρχικά τα μοσχεύματα του dragon fruit για μία εβδομάδα σε σκιερό σημείο για να επουλωθεί η τομή και να αποφύγουμε το σάπισμα των μοσχευμάτων.

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλαστράκια φυτωρίου που γεμίζουμε με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη σε αναλογία 1:1:1.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα καινούρια φυτά θα ριζώσουν και θα μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Η συγκομιδή των ώριμων καρπών από τα φρούτα του δράκου γίνεται δύο μήνες περίπου μετά την ανθοφορία του φυτού όταν οι καρποί εξωτερικά έχουν αποκτήσει το τελικό τους χρώμα.

Συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς dragon fruit με τα χέρια και με μεγάλη προσοχή για να μην υποστεί ζημιά ο φλοιός των φρούτων.

Ο καρπός του dragon fruit μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία εβδομάδα, ενώ στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 °C μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα.

Για να καθαρίσουμε τον καρπό dragon fruit, παίρνουμε ένα μαχαίρι, το κόβουμε στη μέση και το ανοίγουμε όπως ξεφλουδίζουμε μία μπανάνα.

Βέβαια, αντί να ξεφλουδίζουμε το dragon fruit, μόλις το κόψουμε και το ανοίξουμε, μπορούμε να το φάμε και με ένα κουταλάκι.

Θα πρέπει να προσέχουμε βέβαια σε κάθε περίπτωση γιατί ο φλοιός του dragon fruit δεν τρώγεται.

H καλλιέργεια του dragon fruit δίνει παραγωγή που μπορεί να φτάσει σε 5 τόνους ανά στρέμμα αν και με κατάλληλη φροντίδα μπορεί να δώσει απόδοση και μέχρι και 8 τόνους.

* Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στην καλλιέργεια dragon fruit του Στυλιανού Παναγιωτάκη στα Χανιά.

About admin

Check Also

Περιπατητικός-διαλογισμός

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο …

theophrastus-bombastus-von-hohenheim,-ο-διαπρεπής-γιατρός-και-πρωτοπόρος-της-τοξικολογίας,-γνωστός-ως-Παράκελσος

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.