Κυριακή , 9 Φεβρουαρίου 2025
Breaking News

Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Ένα πολύτιμο βότανο, ένα νοστιμότατο λαχανικό με σπόρους θησαυρό – Amaranthus caudatus             διατροφή και...
Περισσότερα
Amaranthus caudatus, μία πρώτη γνωριμία

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα – διαχωρισμός των φύλλων του λάχανου για να...
Περισσότερα
Μαγειρικές διαδρομές που με βοηθάνε και μειώνουν την προσπάθειά μου στο μαγείρεμα.

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Βότανα στο τραπέζι μας και στην καρδιά μας! Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #5

Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

Το θυμίαμα είναι μια τελετουργική πρακτική που είχε σημαντική πολιτιστική και πνευματική σημασία για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Το θυμίαμα περιλάμβανε...
Περισσότερα
Μελέτη εξηγεί πώς το θυμίαμα κάνει πολύ περισσότερα από το να “καθαρίζει τα κακά πνεύματα”

όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

dr. Joe Dispenza: Κανείς δεν αλλάζει μέχρι να αλλάξει την ενέργειά του και όταν αλλάξεις την ενέργειά σου αλλάζεις την...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν τι συμβαίνει με την πραγματικότητά μας θυμήθηκα τον dr. Joe Dispenza που μας λέει…

Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

“όταν κοιτάμε τον καθρέφτη και βλέπουμε τον εαυτό μας δεν βλέπουμε μια μεμονωμένη οντότητα, αλλά μια κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων κυττάρων”...
Περισσότερα
Ο Bruce Lipton μας εξηγεί τι είναι η επιγενετική

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά...
Περισσότερα
Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

Όσο για το δενδρολίβανό μου, το αφήνω να τρέχει σε όλους τους τοίχους του κήπου μου, γύρω-γύρω,  όχι μόνο επειδή το αγαπούν οι...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

για τον νόμο του Ανταγωνιστή: Ο Ανταγωνιστής, ο εχθρός, είναι ένας ειδικός προωθητής. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός υπευθυνότητάς...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν είπα πως ο Stefano Elio D’ Anna έχει πει…

Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Ο στόχος κάθε θεραπείας είναι η διατήρηση της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την πάθηση και τις συννοσηρότητές της.  Κατά την ενσωμάτωση...
Περισσότερα
Ποιος είναι ο στόχος κάθε θεραπείας σύμφωνα με ολιστικούς γιατρούς

Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού!

Κοιτάζοντας τη χημική σύνθεση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που κατοικοεδρεύει εντός της!!! Ας δούμε λίγο τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού και στο αιθέριο έλαιό του!!! Το Thymus vulgaris κοινώς γνωστό ως “θυμάρι” έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη “θύμος” που σημαίνει θάρρος ή δύναμη. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη. Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε είδη θυμαριού για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης. Μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων καθώς και αιθέριων ελαίων αποτελούν την κύρια σύνθεση του θυμαριού που ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή. Έρευνες έχουν αναφέρει ότι το θυμάρι περιέχει 56.53% monoterpenes, 28.69% monoterpene hydrocarbons, 5.04% sesquiterpene hydrocarbons και 1.84% oxygenated sesquiterpenes. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε πολλά flavonoids και phenolic antioxidants όπως η zeaxanthin, η lutein, η pigenin, η naringenin, η luteolin και η thymonin Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο συγκεντρώνονται στα φύλλα και το κύριο συστατικό του ελαίου που εξάγεται είναι η θυμόλη. Η θυμόλη είναι ένα σημαντικό φαινολικό συστατικό που ευθύνεται κυρίως για την αντιοξειδωτική δράση του θυμαριού. Ο ανθισμένος μίσχος του θυμαριού περιέχει παράγωγα flavonoid όπως η apigenol και η luteolol, phenolic acids όπως το cafeic και το rosmarinic acids, και tannins. Επίσης θα βρούμε στο αιθέριο έλαιό του geraniol, 1,8-cineol, borneol, geranyl acetate, para-cymene, carvacrol, linalool, alpha-Thujene alpha-Pinene beta-Pinene beta-Myrcene alpha-Phellandrene Carene<δ-2-> D-Limonene beta-Phellandrene para-Cymene gamma-Terpinene Terpineol Terpinen-4-ol Caryophyllene Cyclohexene, 1-methyl-4-(5-methyl-1-methylene-4-hexenyl)      όταν τρώμε λοιπόν κάποιο  φαγητό πασπαλισμένο με άφθονο θυμάρι καταπίνουμε όλες τα παραπάνω φυτοθρεπτικά συστατικά!!! Κάποιες από αυτές τις φυτο – χημικές ουσίες  διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, κάποιες άλλες όμως συνεχίζουν να κάνουν μια σειρά από ακόμα μη εξακριβωμένες λειτουργείες στο σώμα μας: -. ίσως να θέτουν σε λειτουργεία ή εκτός λειτουργείας τη δράση κάποιων γονιδίων, ή -. να αναχαιτίζουν κάποια ελεύθερη ρίζα προτού διαταράξει κάτι σημαντικό στο βάθος ενός κυττάρου.      θα ήταν θαυμάσιο να γνωρίζαμε όλα αυτά – βέβαια σιγά-σιγά τα μαθαίνουμε – μπορούμε όμως εν τω μεταξύ να τρώμε θυμάρι, γνωρίζοντας ότι πιθανόν δεν μας προκαλεί κανένα κακό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν, και ότι μάλλον μας κάνει καλό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν – εξ άλλου μην ξεχνάμε πως  ενθοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. έχει πει: Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά, η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας –  και βέβαια τρώμε θυμάρι ακόμα και αν δεν κάνει τίποτα, γιατί  μας αρέσει η γεύση του και το απολαμβάνουμε!!! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr διατροφή – μύθοι και προπαγάνδα: michael pollan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452316X16301880 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/

The post Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Οι-καλύτεροι-τρόποι-χρήσης-βοτάνων-και-μπαχαρικών-για-τις-ρευματικές-παθήσεις

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας. Τα …

όταν-με-ρώτησαν-είπα-πως-ο-thomas-more-έχει-πει…

όταν με ρώτησαν είπα πως ο Thomas More έχει πει…

Όσο για το δενδρολίβανό μου, το αφήνω να τρέχει σε όλους τους τοίχους του κήπου μου, γύρω-γύρω,  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.