Δευτέρα , 7 Ιουλίου 2025
Breaking News

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού!

Κοιτάζοντας τη χημική σύνθεση μιας συνηθισμένης τροφής φυτικής προέλευσης αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα που κατοικοεδρεύει εντός της!!! Ας δούμε λίγο τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού και στο αιθέριο έλαιό του!!! Το Thymus vulgaris κοινώς γνωστό ως “θυμάρι” έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη “θύμος” που σημαίνει θάρρος ή δύναμη. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη. Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί σε είδη θυμαριού για τον προσδιορισμό της χημικής τους σύστασης. Μια μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων καθώς και αιθέριων ελαίων αποτελούν την κύρια σύνθεση του θυμαριού που ποικίλλει ανάλογα με το κλίμα και τη γεωγραφική περιοχή. Έρευνες έχουν αναφέρει ότι το θυμάρι περιέχει 56.53% monoterpenes, 28.69% monoterpene hydrocarbons, 5.04% sesquiterpene hydrocarbons και 1.84% oxygenated sesquiterpenes. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε πολλά flavonoids και phenolic antioxidants όπως η zeaxanthin, η lutein, η pigenin, η naringenin, η luteolin και η thymonin Το φρέσκο ​​θυμάρι έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σελήνιο συγκεντρώνονται στα φύλλα και το κύριο συστατικό του ελαίου που εξάγεται είναι η θυμόλη. Η θυμόλη είναι ένα σημαντικό φαινολικό συστατικό που ευθύνεται κυρίως για την αντιοξειδωτική δράση του θυμαριού. Ο ανθισμένος μίσχος του θυμαριού περιέχει παράγωγα flavonoid όπως η apigenol και η luteolol, phenolic acids όπως το cafeic και το rosmarinic acids, και tannins. Επίσης θα βρούμε στο αιθέριο έλαιό του geraniol, 1,8-cineol, borneol, geranyl acetate, para-cymene, carvacrol, linalool, alpha-Thujene alpha-Pinene beta-Pinene beta-Myrcene alpha-Phellandrene Carene<δ-2-> D-Limonene beta-Phellandrene para-Cymene gamma-Terpinene Terpineol Terpinen-4-ol Caryophyllene Cyclohexene, 1-methyl-4-(5-methyl-1-methylene-4-hexenyl)      όταν τρώμε λοιπόν κάποιο  φαγητό πασπαλισμένο με άφθονο θυμάρι καταπίνουμε όλες τα παραπάνω φυτοθρεπτικά συστατικά!!! Κάποιες από αυτές τις φυτο – χημικές ουσίες  διασπώνται κατά τη διάρκεια της πέψης, κάποιες άλλες όμως συνεχίζουν να κάνουν μια σειρά από ακόμα μη εξακριβωμένες λειτουργείες στο σώμα μας: -. ίσως να θέτουν σε λειτουργεία ή εκτός λειτουργείας τη δράση κάποιων γονιδίων, ή -. να αναχαιτίζουν κάποια ελεύθερη ρίζα προτού διαταράξει κάτι σημαντικό στο βάθος ενός κυττάρου.      θα ήταν θαυμάσιο να γνωρίζαμε όλα αυτά – βέβαια σιγά-σιγά τα μαθαίνουμε – μπορούμε όμως εν τω μεταξύ να τρώμε θυμάρι, γνωρίζοντας ότι πιθανόν δεν μας προκαλεί κανένα κακό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν, και ότι μάλλον μας κάνει καλό, μια και οι άνθρωποι το έτρωγαν ανέκαθεν – εξ άλλου μην ξεχνάμε πως  ενθοβοτανολόγος Paul Alan Cox, Ph.D. έχει πει: Όταν οι λαοί ζουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όπου η χλωρίδα ποικίλει και μεταδίδουν τις συνταγές τους από γενιά σε γενιά, η χρήση ενός θεραπευτικού φυτού παρέχει τόσες ορθές πληροφορίες όσες και οι κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας –  και βέβαια τρώμε θυμάρι ακόμα και αν δεν κάνει τίποτα, γιατί  μας αρέσει η γεύση του και το απολαμβάνουμε!!! κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr διατροφή – μύθοι και προπαγάνδα: michael pollan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452316X16301880 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391421/

The post Θυμάρι – τι κατοικοεδρεύει σε ένα φύλλο θυμαριού! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Ισχυρά-βότανα-για-την-φαρυγγίτιδα-και-πως-τα-χρησιμοποιώ

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην …

όταν-με-ρώτησαν-αν-μπορούμε-να-συνδεθούμε-με-την-ευφυία-της-καρδιά-μας, αφουγκραζόμενη-προσωπικά-βιώματα-είπα…

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.